Теми статей
Обрати теми

Відшкодування електроенергії орендарем: нюанси розрахунку

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Спортивна школа орендує спортивний зал у гімназії. При цьому гімназія, як орендодавець, розраховує витрати електроенергії на основі кількості лампочок. Для цього середня кількість кВт, що споживає 1 лампочка за годину, множать на кількість годин проведення занять на місяць. Заняття проводяться до 18 год, з березня освітлення в залі не вмикається. Чи повинно це враховуватись при розрахунку витрат?

Відшкодування орендарем вартості комунпослуг

Передусім пригадаємо порядок відшкодування орендарями вартості комунальних послуг та послуг з утримання орендованого майна. Для цього звернемося до норм Методики № 630*.

* Методика розрахунку орендної плати за державне майно, затверджена постановою КМУ від 28.04.2021 № 630.

Як відомо, ця Методика поширюється на оренду державного майна.

Тоді як органи місцевого самоврядування можуть прийняти свої місцеві методики розрахунку орендної плати комунального майна.

Втім, за відсутності затвердженої на місцевому рівні методики у питаннях оренди комунального майна слід керуватися саме нормами Методики № 630. Про це чітко зазначено у ч. 2 ст. 17 Закону № 157*.

* Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-IX.

Важливо розуміти, що до плати за оренду іншого окремого індивідуально визначеного майна не включаються витрати на утримання орендованого майна та плата за послуги, які надає балансоутримувач орендарю згідно з договором. Це визначено п. 4 Методики № 630.

Тож відшкодовувати витрати балансоутримувача на утримання орендованого майна й оплату комунпослуг орендар має на підставі окремого договору. Примірну форму такого договору затверджує ФДМУ. Наразі продовжує діяти Примірний договір № 1774*.

* Примірний договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю, затверджений наказом ФДМУ від 23.08.2000 № 1774.

Порядок і строки укладання такого договору регламентовано п. 6.5 Незмінюваних умов Примірного договору № 820*.

* Примірний договір оренди нерухомого або іншого окремого індивідуально визначеного майна, що належить до державної власності, затверджений постановою КМУ від 12.08.2020 № 820.

Так, протягом п’яти робочих днів з дати укладання договору про оренду балансоутримувач зобов’язаний надати орендареві для підписання два примірники договору про відшкодування витрат на утримання майна та надання комунальних послуг.

У свою чергу, орендар повинен протягом десяти робочих днів з моменту отримання цих примірників:

— підписати і повернути балансоутримувачу примірник договору;

або

— подати балансоутримувачу обґрунтовані зауваження до сум витрат, які підлягають відшкодуванню орендарем за договором.

Балансоутримувач забезпечує обслуговування, експлуатацію та ремонт будівлі, а також утримання прибудинкових територій. Тоді як орендар бере участь у витратах балансоутримувача на виконання зазначених робіт пропорційно до займаної ним площі в цій будівлі, якщо інше не випливає з характеру наданих послуг. Це прописано у п. 1.1 Примірного договору № 1774 (ср. ).

Таким чином, законодавець передбачив відшкодування орендарем витрат на утримання орендованого майна. Однак ані Закон № 157, ані Методика № 630 не містять чіткого визначення та переліку таких витрат.

Тому під визначення поняття витрат на обслуговування та експлуатацію будівлі можна підвести практично будь-які витрати орендодавця. Зокрема, до числа таких витрат можна віднести витрати на:

— придбання твердого або іншого палива;

— заробітну плату (з нарахуванням ЄСВ) опалювачів, кочегарів тощо;

— централізоване теплопостачання;

— електропостачання, водопостачання і водовідведення;

— вивіз сміття;

— прибирання місць загального користування;

— охорону або сигналізацію;

— ремонт;

— дезінсекцію та дератизацію тощо.

Нюанси відшкодування витрат на електропостачання

Тепер розглянемо, як саме можна розрахувати кількість спожитої орендарем електроенергії.

Розмір плати за комунальні послуги розраховують, виходячи з розміру затверджених тарифів та показників засобів обліку (лічильників), за нормами споживання, затвердженими в установленому порядку, або іншими показниками.

Звісно, найкращим варіантом є наявність у орендаря окремого електролічильника. В цьому разі за даними такого лічильника можна визначити саме фактичне споживання електроенергії орендарем.

Але, на жаль, не завжди є можливість встановлення та використання електролічильника орендарем.

Тож під час вирішення організаційно-правових питань, пов’язаних з орендою приміщення, сторони повинні визначити порядок розрахунків за спожиті комунальні послуги, у т. ч. і за послуги електропостачання.

ВАЖЛИВО!

Критерії розподілу та оплати спожитих комунальних послуг обираються за взаємною згодою сторін

Як ми вже зазначали вище, орендар бере участь у витратах балансоутримувача пропорційно до займаної ним площі в будівлі (якщо інше не випливає з характеру послуг, наданих балансоутримувачем за таким договором).

Авжеж, окрім займаної площі, можуть бути передбачені й інші критерії розподілу та оплати за спожиті послуги, а саме: пропорційно кількості користувачів (послуги водопостачання та водовідведення), за кількістю, потужністю та часом роботи електроустаткування (послуги постачання електроенергії) тощо.

Тож витрати на послуги електропостачання доцільно розраховувати, виходячи з кількості, потужності та режиму роботи електроприладів, що знаходяться в приміщенні, яке займає орендар, та визначеного на підставі фактичних даних середнього часу роботи таких приладів.

З огляду на це, для проведення необхідних розрахунків орендарю слід уточнити та узгодити з орендодавцем інформацію про:

— кількість та потужність електроприладів, які використовуються в приміщенні, що орендується, а також середній час роботи таких приладів на місяць;

— режим роботи орендаря.

Таку інформацію доцільно прописати у додатку до вищезгаданого договору на відшкодування комунальних послуг. Саме ці дані слугуватимуть підставою для проведення відповідних розрахунків.

У разі ж зміни даних, необхідних для розрахунку, орендар має своєчасно інформувати про це орендодавця. Причому повідомити про це слід у письмовій формі, наприклад, офіційним листом.

Отже, як бачимо, розрахунок спожитих послуг з електропостачання має бути письмово узгоджений між орендарем і орендодавцем.

Якщо орендар вважає, що електричні лампи не застосовуються протягом графіка його роботи, то це слід письмово узгодити з орендодавцем для проведення розрахунків. Це може мати вигляд графіка освітлення орендованого приміщення у весняно-літній та осінньо-зимовий періоди. Дійшовши згоди з орендодавцем та закріпивши такий графік письмово, орендодавець зможе розраховувати кількість спожитої орендарем електроенергії, враховуючи сезонні особливості освітлення орендованого приміщення.

Також для суттєвої економії електроенергії орендар може, наприклад, придбати і встановити світлодіодні енергозберігаючі лампочки. Звісно ж, для подальшого розрахунку спожитої електроенергії необхідно надати орендодавцеві їх технічні характеристики.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі