Теми статей
Обрати теми

Бюджетний процес в умовах воєнного стану: маємо новини

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Постановою № 399* Уряд уніс зміни до постанови № 252**, яка регулює питання здійснення бюджетного процесу в період дії воєнного стану. Нумо разом розбиратися з цими змінами.

* Постанова КМУ «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 р. № 252» від 28.04.2023 № 399.

** Постанова КМУ «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» від 11.03.2022 № 252.

Договір про надання міжбюджетних трансфертів знову потрібен

Нагадаємо: постановою № 252 було дозволено приймати рішення про передачу коштів у вигляді міжбюджетного трансферту до відповідного місцевого бюджету без укладення договорів.

Однак після внесених постановою № 399 змін укладення договорів на передачу міжбюджетних трансфертів знову потрібне.

Зауважимо: вимога щодо укладання таких договорів передбачена ч. 3 ст. 93 БКУ*.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Тож постанова № 252 містила виняток із цього правила. Та відтепер правило щодо укладання договорів діє знову.

Також пам’ятайте: чинною є вимога щодо погодження з Мінфіном рішення про передачу міжбюджетних трансфертів до відповідного місцевого бюджету іншої області та/або м. Києва шляхом надання відповідного листа (п.п. 7 п. 1 постанови № 252). Докладніше про це читайте у матеріалі «Місцеві бюджети в умовах воєнного стану» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 42.

Як саме погоджувати рішення з Мінфіном, допоможе розібратися наша консультація «Передача міжбюджетних трансфертів: як узгодити з Мінфіном?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 39.

Оприлюднення «бюджетних» нормативно-правових актів

На період дії воєнного стану органи місцевого самоврядування (далі — ОМС), їх виконавчі органи, місцеві держадміністрації, військово-цивільні адміністрації продовжують здійснювати бюджетні повноваження. У разі ж утворення військових адміністрацій такі повноваження здійснюють військові адміністрації.

Після внесених змін знову стало обов’язковим оприлюднення нормативно-правових актів та інших документів, які застосовуються під час бюджетного процесу.

Нагадаємо: не оприлюднювати такі документи донедавна дозволяв абз. 8 п.п. 2 постанови № 252.

Водночас наразі діє норма ч. 10 ст. 9 Закону № 389*. Так, у період дії воєнного стану на акти ОМС, військово-цивільних адміністрацій та військових адміністрацій, а також їх посадових осіб не поширюються вимоги п. 3 ч. 1 (у частині оприлюднення проєктів актів) та ч. 4 ст. 15 Закону № 2939**.

* Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII.

** Закон України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 № 2939-VI.

Йдеться про:

— перелік та умови отримання послуг, форми і зразки документів, правила їх заповнення;

— проєкти нормативно-правових актів, рішень ОМС, розроблені відповідними розпорядниками, які мають оприлюднюватися ними не пізніш як за 10 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

З огляду на це зазначені документи все-таки можна не оприлюднювати.

Крім того, виходячи з п. 22 «Прикінцевих та перехідних положень» БКУ, в період дії воєнного стану не застосовується ч. 5 ст. 28 БКУ. Останньою передбачено, що інформація про місцеві бюджети підлягає обов’язковій публікації не пізніше 1 березня року, що настає за роком звіту.

Усі решта «бюджетних» документів наразі підлягають оприлюдненню.

УВАГА!

Зазначені зміни запрацювали з 03.05.2023

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі