Теми статей
Обрати теми

Змінено джерела фінансування: що з договором закупівлі?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
За результатами відкритих торгів бюджетна установа уклала договір про закупівлю. Заплановано змінити джерело фінансування для оплати видатків за таким договором. Унаслідок цього буде змінено реквізити рахунку установи-замовника. Як правильно діяти замовнику?

Насамперед заспокоїмо замовника: вирішити це питання нескладно. Поготів, для цього достатньо звернутися до ЦКУ* та ГКУ**.

* Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV.

** Господарський кодекс України від 16.01.2003 № 436-IV.

Як унести зміни до договору?

Відповідно до ст. 638 ЦКУ договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди щодо усіх істотних умов договору. При цьому істотними умовами договору є:

— умови про предмет договору;

— умови, визначені законом як істотні або є необхідними для договорів цього виду;

— усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

У свою чергу, відповідно до ч. 3 ст. 180 ГКУ під час укладення господарського договору сторони зобов’язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строк дії договору.

Отже, у разі необхідності зміни умов договору про закупівлю (далі — договір), які не є істотними для такого договору, сторони керуються нормами ЦКУ та ГКУ. Про це свого часу зазначало Мінекономіки у листі від 14.08.2020 № 3304-02/50563-01.

З огляду на вищезазначене, зміна джерела фінансування не є істотною умовою договору. А тому зміну джерела фінансування після укладення такого договору оформлюємо шляхом укладання додаткової угоди, в якій зазначаємо нове джерело фінансування та банківські реквізити (за необхідності).

Чи оприлюднювати такі зміни?

Ні, в цій ситуації замовнику не потрібно оприлюднювати в електронній системі закупівель (далі — ЕСЗ) ані зміни до договору (додаткову угоду), ані повідомлення про внесення таких змін.

Так, закупівельне законодавство, зокрема постанова № 1178*, вимагає від замовника оприлюднювати повідомлення про внесення змін до договору лише у разі внесення змін до істотних умов до такого договору. Втім, змінити істотні умови договору замовники можуть не завжди, а лише у випадках, передбачених п. 19 постанови № 1178.

* Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

Таким чином, в ситуації читача закупівельне законодавство не зобов’язує замовника оприлюднювати в ЕСЗ інформацію про зміну джерела фінансування в договорі.

Чи змінювати річний план?

Ні, в цьому разі вносити відповідні зміни до річного плану закупівель не потрібно. Це пояснити просто. Власне, це пов’язано з тим, що будь-які зміни стосовно певної закупівлі замовник має вносити на етапі планування такої закупівлі.

Тому замовник може внести зміни до річного плану лише до початку проведення закупівлі, тобто до оприлюднення оголошення про проведення процедури відкритих торгів. Поготів, не потрібно уносити жодних змін тоді, коли замовник уклав договір з контрагентом.

Висновки

  • У разі зміни джерела фінансування достатньо оформити додаткову угоду до раніше укладеного договору.
  • Зміна джерела фінансування не є істотною умовою, а тому оприлюднювати інформацію про такі зміни не потрібно.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі