Перш за все слід вирішити, яким чином заклад загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО) планує організувати буфет: самостійно чи із залученням сторонніх осіб.
Та який би варіант ви не обрали, ми для вашої зручності розглянемо обидва.
Самостійна організація буфету
Самостійна організація буфету передбачає запровадження відповідної платної послуги.
ВАЖЛИВО!
Бюджетні установи можуть надавати лише ті види платних послуг, які дозволені до надання законодавством
У разі надання недозволених законодавством видів платних послуг усю суму отриманих за них коштів доведеться віддати до бюджету.
Тож розпочати тут слід із з’ясування того, чи може взагалі ЗЗСО надавати таку платну послугу. Для цього звернемося до норм Переліку № 796*.
Відповідно до п.п. 5 п. 8 Переліку № 796 закладам освіти дозволено надавати таку платну послугу, як виробництво та реалізація продукції громадського харчування, організація її споживання.
Таким чином, організувати шкільний буфет самостійно як надання платної послуги ЗЗСО має повне право.
Для організації шкільного буфету заклад освіти має здійснити такі кроки.
Крок 1 — Прийняття рішення про надання платної послуги з організації шкільного буфету.
Таке рішення приймає керівник ЗЗСО та закріплює його у своєму розпорядчому документі (наказі).
Крок 2 — Складання Положення про надання платної послуги.
На законодавчому рівні вимога щодо складання положення про надання платних послуг наразі не закріплена. Але, не зважаючи на це, вважаємо за доцільне у разі надання установою платних послуг все ж таки розробити таке положення.
У цьому документі варто визначити основні аспекти надання платних послуг, як-то: організація їх надання, коло працівників, які будуть залучені до надання платних послуг, порядок розрахунку за послуги тощо.
Крок 3 — Розрахунок калькуляції платної послуги.
Розрахунок вартості платної послуги з виробництва та реалізації продукції громадського харчування, організації її споживання ЗЗСО має провести самостійно.
При цьому вартість платної послуги слід установлювати саме на основі економічно обґрунтованих витрат, пов’язаних з її наданням.
УВАГА!
До вартості платної послуги мають бути включені абсолютно всі витрати, пов’язані з її наданням
Адже слід чітко пам’ятати, що покривати видатки спеціального фонду коштами загального фонду не дозволяється.
Тож необхідно ретельно стежити за тим, щоб до вартості платної послуги увійшли всі витрати, пов’язані безпосередньо з її наданням.
Ці витрати мають бути покриті за рахунок коштів спеціального фонду.
Складовими вартості платної послуги є:
— витрати на оплату праці працівників, які безпосередньо надають послуги;
— нарахування на оплату праці таких працівників;
— індексація заробітної плати;
— витрати та оплата послуг сторонніх організацій, товари чи послуги яких використовуються під час надання платних послуг;
— капітальні витрати;
— інші витрати відповідно до чинного законодавства.
Звісно, під час розрахунку вартості ЗЗСО має врахувати свої особливості. Тому перелік статей калькуляції і склад витрат, що входять до таких калькуляційних статей, ЗЗСО встановить самостійно.
Крок 4 — Закупівля необхідного обладнання, посуду тощо.
Для організації шкільного буфету необхідно мати обладнання, посуд, продукти харчування, мийні засоби тощо. При цьому не забудьте їх вартість врахувати під час розрахунку калькуляції.
Крок 5 — Безпосереднє надання платної послуги з виробництва та реалізації продукції громадського харчування, організації її споживання.
Докладніше про надання платних послуг бюджетними установами читайте у матеріалі «Надання платних послуг бюджетними установами» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 36. Також радимо ознайомитися з матеріалами «Платне харчування у школі: як визначити вартість?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 35 та «Тарифи на харчування у закладах освіти: хто встановлює та контролює?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 40 (ср. ).
Організація буфету сторонніми особами
Інший шлях організації шкільного буфету — надати приміщення для буфету в оренду. У такому разі ЗЗСО має лише обрати, де буде розташований буфет, і надати відповідне приміщення стороннім особам за плату.
Проте насамперед слід з’ясувати, а чи можна взагалі надавати в оренду майно ЗЗСО для таких цілей? Адже оренда майна саме закладів освіти завжди мала певні обмеження. Нумо розбиратися.
Так, у разі оренди рухомого та нерухомого майна, яке належить закладам загальної середньої освіти, слід враховувати норми Закону № 2145* та Закону № 463**.
* Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-VIII.
** Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 № 463-IX.
Цього вимагає ч. 6 ст. 2 Закону № 157*.
* Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-IX.
Виходячи з ч. 4 ст. 80 Закону № 2145, майно державних і комунальних закладів освіти може бути надано в оренду з метою надання послуг, які не можуть бути забезпечені безпосередньо закладами освіти. Причому такі послуги мають бути пов’язані із забезпеченням освітнього процесу або ж з обслуговуванням учасників освітнього процесу.
З огляду на це, не всі орендарі можуть винаймати приміщення закладів освіти. Втім, організація буфету цілком може бути послугою, яка пов’язана із обслуговуванням учасників освітнього процесу. Тож надати приміщення ЗЗСО в оренду для таких цілей цілком можливо.
Водночас майте на увазі: приміщення може бути передано в оренду з урахуванням визначення уповноваженим органом управління можливості користування державним або комунальним нерухомим майном. Таким є припис ч. 4 ст. 80 Закону № 2145.
З огляду на це, перш ніж передати майно ЗЗСО в оренду, такий заклад має узгодити цю передачу із своїм органом управління.
Що стосується безпосередньо порядку надання майна в оренду, то він такий самий, як і для решти бюджетних установ.
Також не забувайте про особливості оренди під час війни, про них ми розповідали у матеріалі «Оренда в умовах воєнного стану: вивчаємо нові правила» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 22.
Висновки
- Організувати буфет у школі можливо самостійно або із залученням сторонніх осіб.
- Закладам освіти дозволено надавати платну послугу — виробництво та реалізація продукції громадського харчування, організація її споживання.
- До вартості платної послуги необхідно включити абсолютно всі витрати, пов’язані з її наданням.
- Організація буфету є послугою, пов’язаною з обслуговуванням учасників освітнього процесу, тому надати приміщення ЗЗСО в оренду для таких цілей цілком можливо.