Теми статей
Обрати теми

Повернення переплати за минулий рік: як показати в обліку?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
У грудні 2023 року бюджетна установа перерахувала газопостачальнику оплату за природний газ за грудень 2023 року. На початку 2024 року установа отримала повернення коштів (перерахунок) від постачальника газу за минулий рік. Знаємо, що такі кошти установа має віддати до бюджету. Як правильно показати в обліку цю операцію?

Традиційно на початку року бюджетні установи отримують від постачальників енергоносіїв (природний газ, електроенергія) кошти, надміру сплачені за минулий рік. Оскільки такі кошти надходять на рахунок установи у поточному бюджетному році, насамперед виникає запитання: залишити їх у розпорядженні установи чи перерахувати до бюджету? Також постають запитання щодо необхідності коригування показників минулого бюджетного року та порядку відображення таких операцій в бухобліку. Тож відповімо на ці запитання.

Зауважте: подальша доля повернених постачальником коштів залежить від того, за рахунок коштів якого фонду (загального чи спеціального) було проведено відповідні видатки минулого року.

Повертаємо в бюджет: як та куди?

Цей варіант застосовуємо, якщо минулого року установа здійснила оплату природного газу за рахунок коштів загального фонду. У такому разі слід урахувати два важливих моменти:

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі