Теми статей
Обрати теми

Уточнюємо земельний податок за 2023 рік

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Бюджетна установа надає частину будівлі в оренду. Проте через неуважність у 2023 році декларацію про земельний податок не подавали. Як наслідок, маємо недоплату земподатку. Якими мають бути наші дії у такому разі? Чи необхідно нараховувати штраф та пеню під час подання уточнюючої декларації та сплати земельного податку?

Як уточнити земельний податок за 2023 рік?

За загальним правилом платники земельного податку подають річну декларацію, затверджену наказом № 560*. У ситуації читача — установа повинна була це зробити не пізніше 20 лютого минулого року. Тобто у 2023 році потрібно було відзвітувати не пізніше 20.02.2023. Відповідно в такій декларації слід було зазначити річну суму земельного податку з розбивкою за місяцями.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)» від 16.06.2015 № 560.

Та оскільки установа — платник земельного податку не виконала свій обов’язок у 2023 році, хибу доведеться виправляти вже у 2024 році. Як це зробити? Наразі в установи тільки один варіант — подати уточнюючу річну декларацію за 2023 рік. Для уточнення даних у річній декларації слід використовувати загальний механізм виправлення помилок. Такі правила зазначено в ст. 50 ПКУ*.

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі