Теми статей
Обрати теми

Шкільний автобус за рахунок субвенції: чи подавати довідку про надходження в натуральній формі?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Шкільний автобус придбано за рахунок субвенції з державного бюджету на умовах співфінансування із селищного бюджету. Чи потрібно в такому разі органу місцевого самоврядування подавати довідку про надходження в натуральній формі до Казначейства?

В яку чергу проводити видатки?

Передусім слід з’ясувати, в яку чергу можливо проводити видатки на придбання шкільного автобуса. Для цього вже традиційно звернемося до Порядку № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Першочерговими в період дії воєнного стану незмінно лишаються видатки на національну безпеку та оборону.

Натомість більшість видатків слід здійснювати у другу чергу. Перелік таких видатків чітко визначений п. 19 Порядку № 590.

І видатки на придбання шкільних автобусів, дійсно, можна провести у другу чергу. Втім, зауважте: такі видатки дозволено здійснювати лише за кошти спеціального фонду.

Якщо ж ідеться про кошти загального фонду, то видатки на придбання шкільних автобусів можливо провести лише у третю чергу.

Також, традиційно, нагадаємо: будь-які видатки можна провести під час реалізації проєктів, виконання програм допомоги, які підтримуються ЄС, урядами іноземних держав, іноземними фінансовими та донорськими установами і міжнародними фінансовими організаціями, у т. ч. на умовах співфінансування. Причому такі видатки можливо здійснити як за кошти загального, так і за кошти спеціального фонду.

Субвенція на придбання шкільного автобуса

Умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання шкільних автобусів визначені Порядком № 418*.

* Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання шкільних автобусів, затверджений постановою КМУ від 28.04.2023 № 418.

Головним розпорядником такої субвенції є МОН.

Розпорядники субвенції за місцевими бюджетами визначаються рішеннями про такі бюджети відповідно до законодавства.

Субвенція спрямовується на придбання шкільних автобусів, зокрема спеціально обладнаних для перевезення маломобільних груп населення.

УВАГА!

Використання субвенції здійснюється на засадах співфінансування

Це чітко визначено у п. 4 Порядку № 418. Наведемо конкретні умови співфінансування у таблиці.

Умови співфінансування під час витрачання коштів субвенції на придбання шкільних автобусів

Вид бюджету

Умови співфінансування

Обласні бюджети та бюджети міських територіальних громад з індексом податкоспроможності понад 1,1

не більше 70 % — за рахунок субвенції та не менше 30 %

за рахунок коштів місцевих бюджетів

Бюджети сільських та селищних територіальних громад з індексом податкоспроможності понад 1,1

не більше 80 % — за рахунок субвенції та не менше 20 %

за рахунок коштів місцевих бюджетів

Бюджети місцевого самоврядування з індексом податкоспроможності 1,1 і менше

не більше 90 % — за рахунок субвенції та не менше 10 %

за рахунок коштів місцевих бюджетів

Бюджети місцевого самоврядування, з яких здійснюється фінансування закладів, розташованих у селах (селищах), які мають статус гірських населених пунктів

не більше 95 % — за рахунок субвенції та не менше 5 %

за рахунок коштів місцевих бюджетів

При цьому джерелами співфінансування коштів місцевих бюджетів не можуть бути кошти державного фонду регіонального розвитку та міжбюджетних трансфертів із державного бюджету місцевим бюджетам.

ВАЖЛИВО!

Обов’язковою умовою фінансування за рахунок субвенції є попереднє спрямування коштів місцевих бюджетів за цільовим призначенням

Безпосередньо закупівлю шкільних автобусів проводять розпорядники субвенції за місцевими бюджетами. Це випливає з п. 5 Порядку № 418.

Чи подавати довідку в натуральній формі?

Не пізніше останнього робочого дня звітного місяця на суму безоплатно отриманих матеріальних цінностей необхідно подати до органу Держказначейської служби Довідку про надходження в натуральній формі. Форму цієї довідки наведено у додатку 32 до Порядку № 938*.

* Порядок казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затверджений наказом Мінфіну від 23.08.2012 № 938.

Відповідно до п. 12.7 Порядку № 938 передбачено подання такої довідки у двох примірниках у паперовій або електронній формі.

Один примірник довідки повертається розпоряднику бюджетних коштів, інший — зберігається в органі Казначейства.

Тож якщо ви — головний розпорядник коштів місцевого бюджету, який є розпорядником субвенції і який безпосередньо придбав шкільний автобус, то подавати Довідку про надходження в натуральній формі не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі