Теми статей
Обрати теми

Екоподаток за котел: розраховуємо та сплачуємо своєчасно

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Бюджетна установа перед початком опалювального сезону 2023/2024 рр. облаштувала модульну котельню на твердому паливі та отримала дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарним джерелом забруднення. У IV кварталі 2023 року почали використовувати такий котел для опалення будівлі. Як правильно розрахувати екологічний податок? Підкажіть, чи має право податковий орган застосовувати в період дії воєнного стану штрафи за несвоєчасну сплату екоподатку?

За загальним правилом підставою для сплати екоподатку є використання твердопаливного котла та фактичне здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Саме за таких умов установа зобов’язана задекларувати податкові зобов’язання з екоподатку. Відтак вона має самостійно розраховувати та сплачувати до бюджету екоподаток, а також подавати до податкового органу декларацію з екоподатку*.

* Податкова декларація екологічного податку, затверджена наказом Мінфіну від 17.08.2015 № 715.

Майте на увазі: податкову декларацію установа подає вперше за календарний квартал, у якому фактично здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Далі пояснимо, як правильно розрахувати екоподаток у разі використання твердопаливного котла.

Як розрахувати екоподаток?

Платники екоподатку мають самостійно щокварталу розраховувати цей податок, виходячи з фактичних обсягів викидів та ставок податку, без наростаючого підсумку. Формулу для його розрахунку наведено у п. 249.3 ПКУ*:

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі