Теми статей
Обрати теми

Земельний податок — 2024: як звітувати бюджетникам?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Бюджетні установи — користувачі земельних ділянок традиційно на початку року розраховують земельний податок на поточний рік та подають відповідну податкову звітність. Як це зробити правильно? Наші поради та приклади розрахунку — у цьому матеріалі.

Хто має звітувати про земельний податок?

Законодавці зобов’язали звітувати про земельний податок бюджетні установи, котрі мають право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без установлення строку.

Причому такий обов’язок однаково стосується бюджетних установ, які:

— є платниками земельного податку;

мають пільгу із земельного податку.

Отже, звітувати повинні всі бюджетні установи, які мають право постійного користування земельною ділянкою. Також ця вимога поширюється на бюджетні установи, які мають пільгу із земельного податку: повну або часткову.

Тож не дивуйтеся: бюджетні установи — пільговики мають подавати земельну декларацію, затверджену наказом № 560* на загальних підставах, тобто із заповненими показниками, а не з пустими рядками. Для цього слід використовувати ті ж самі показники, що й для обчислення земельного податку (площа земельної ділянки, нормативно грошова оцінка, ставка земельного податку).

* Наказ Мінфіну «Про затвердження форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)» від 16.06.2015 № 560.

Та будьте уважні: для тих установ, які користуються воєнною пільгою щодо земельного податку, податківці нарешті зробили виняток. Так, у своїй консультації (категорія 111.05 ЗІР) вони пояснили: за земельні ділянки, які потрапляють під воєнне звільнення, звітну декларацію подавати не потрібно. І хоча в цьому роз’ясненні податківці згадали лише про звітування за 2023 рік, впевнені, що звітувати за такими ділянками не потрібно й у 2024 році.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі