Теми статей
Обрати теми

Віртуальна валюта Bitcoin: а Нацбанк проти!

Національний банк України, Жиленко Катерина
Роз’яснення НБУ від 10.11.14 р. № б/н

Роз’яснення НБУ від 10.11.14 р. № б/н

В епоху безготівкових грошових відносин та електронних грошей (ЕГ) паперові гроші втрачають свою популярність. Більше того, уже існує віртуальна валюта (криптовалюта) Bitcoin (українською — біткоін).

Так-от, Нацбанк вважає, що фізичні та юридичні особи не можуть використовувати криптовалюту Bitcoin як засіб платежу в Україні. Аргумент: така валюта є сурогатом, її емісія та використання в Україні заборонені ст. 32 Закону про НБУ*. До того ж широке використання криптовалюти Bitcoin робить її привабливою для незаконних дій, зокрема для відмивання незаконних доходів.

Тому НБУ попереджає, що всі ризики за використання віртуальної валюти несуть самі її користувачі, і закликає використовувати лише «легальні» платіжні системи та системи розрахунків, унесених до відповідного Реєстру. Наша порада: з Нацбанком краще не сперечатися.

Від себе додамо. Популярними сталі розрахунки за допомогою ЕГ. Однак і тут є обмеження: суб’єктам господарювання можна працювати лише з тими ЕГ, які випускають за погодженими з НБУ правилами (лист НБУ від 15.01.13 р. № 25-112/335)**.

Крім того, розрахунки ЕГ є доступними не для всіх. Наприклад, у єдиноподатників дружба з ними не складається. Хоча НБУ в листі від 26.06.14 р. № 25-109/33434 і зробив крок назустріч («БТ», 2014, № 36, с. 9), але ризикувати єдиноподатникам і приймати оплату ЕГ ми б не радили, оскільки платники ЄП повинні проводити розрахунки у грошовій формі («БТ», 2014, № 6, с. 45).

 

* Закон України «Про Національний банк України» від 20.05.99 р. № 679-XIV.

** Вас зацікавить матеріал із «БТ», 2014, № 30, с. 5; № 6, с. 24.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі