Теми статей
Обрати теми

Оплата періоду простою не підлягає індексації

Лаврентьєва Жанна, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства соціальної політики України
У зв’язку з відключенням електроенергії на 1 день в закладі видали наказ про оголошення простою не з вини працівників з оплатою за цей день у розмірі 2/3 окладу. Чи виплачувати за цей день індексацію зарплати?

При проведенні індексації зарплати працівників керуються Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

Норма абзацу сьомого п. 4 цього Порядку передбачає: якщо особа працює неповний робочий час, суму індексації визначають з розрахунку повного робочого часу, а виплачують пропорційно відпрацьованому часу.

Оплату простою не з вини працівника з розрахунку не нижче двох третин тарифної ставки установленого працівнику розряду (окладу) передбачено ст. 113 КЗпП. Такі виплати є мінімальною законодавчою гарантією з оплати простою.

Зважаючи, що період простою не є фактично відпрацьованим часом, можна зробити висновок: період простою, оплачений згідно з нормами чинного законодавства та колективного договору, виключається з фактично відпрацьованого часу з метою індексації зарплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі