Теми статей
Обрати теми

Мобілізований автомобіль: податківці рішуче проти амортизації

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина
Лист ДФСУ від 05.11.14 р. № 6273/6/99-99-19-02-02-15

Автомобіль поїхав воювати? У бухгалтера у зв’язку з цим виник­ло багато запитань. Одне з них: чи можна нараховувати податкову амортизацію, поки авто використовує армія?

Ми обговорювали цей непрос­тий момент у статті «Усе для перемоги!», у тому числі й автотранспорт» («БТ», 2014, № 29, с. 24). І надто на лояльність податківців не розраховували. Дива не сталося. Фіскали в своєму репертуарі: оскільки в процесі мобілізації транспортні засоби не використовуються в господарській діяльності платника податку, то нарахування амортизації припиняється до повернення такого засобу власникові.

На думку ДФСУ, мобілізоване авто необхідно вивести з експлуатації наказом керівника підприємства. У цьому документі потрібно послатися на розпорядження місцевої держадміністрації.

При цьому припинити нараховувати амортизацію необхідно з місяця, наступного за місяцем виведення авто з експлуатації, а поновити — в місяці, наступному за зворотним введенням в експлуатацію (п. 146.15 ПКУ, ср. ).

Отже, розраховувати на витрати у вигляді амортизації не слід. Також у консультації з категорії 102.09.01 ЗІР ДФСУ податківці зазначають, що до доходів не потрапить сума компенсації збитку, заподіяного транспортним засобам у результаті їх залучення при мобілізації. До речі, якщо автомобіль узагалі не повернуть, то податківці розцінюють таку компенсацію як оплату його вартості з нарахуванням податкових зобов’язань з ПДВ. Ми з такою позицією не згодні (детальніше читайте в коментарі до листа ДФСУ від 16.10.14 р. № 5229/6/99-99-19-03-02-15 // «БТ», 2014, № 45, с. 8).

Зверніть увагу: у бухгалтерському обліку, на відміну від податкового, право на амортизацію зберігається.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі