Відпустка для догляду за дитиною до 3 років: зміни для працюючої жінки

Гуль Тетяна
Ви напевно вже знаєте про дуже невдалі зміни в порядку виплати допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за нею до 3-х років. Остання з 01.07.14 р. узагалі канула в Лету. Замість неї вигадали 12-місячний компенсатор, але тільки для батьків первістка, який народився до 30.06.14 р. включно (подробиці ви знайдете у «БТ», 2014, № 29, с. 8). Зі скасуванням допомоги по догляду до 3-х років змирилися. Проте залишилися запитання щодо трудових та соціальних гарантій у період відпустки для догляду. Що змінилося для працюючої жінки після скасування «дитячої» допомоги до 3-х років? Давайте розбиратися.

Можливі ситуації, пов’язані з перебуванням жінки у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років, ми розглянемо, ґрунтуючись на запитаннях, які надійшли від наших читачів. Отже, почнемо.

 

«Неповний» режим роботи: чи буде допомога

Працівниця оформила відпустку для догляду за дитиною до 3-х років з 07.07.14 р. по 18.05.17 р. Однак з 01.09.14 р. вона виявила бажання стати до роботи на умовах неповного робочого дня.

Чи має вона на це право? Що буде з виплатою допомоги по догляду за дитиною до 3-х років?

 

Стаття 179 КЗпП і ст. 18 Закону про відпустки надають право жінці після «декретної» відпустки піти у відпустку для догляду за дитиною до 3-х років.

Така відпустка — соціальна. За бажанням жінки її може бути надано їй повністю або частково в межах установленого періоду. У загальному випадку відпустка для догляду за дитиною до 3-х років закінчується в день, коли дитині виповнилося три роки.

Зверніть увагу: скасування виплати допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років не вплинуло на надання відпустки для догляду за дитиною. Правом на таку відпустку може скористатися матуся такої дитини (або інша особа, яка здійснює догляд за такою дитиною). Для цього вона має подати роботодавцю заяву про надання відпустки. У ній жінка зазначає дату, з якої йде у відпустку для догляду за дитиною до 3-х років. До заяви потрібно додати копію свідоцтва про народження дитини. На підставі цих документів роботодавець видасть відповідний наказ (розпорядження) про надання відпустки (ст. 181 КЗпП, ст. 20 Закону про відпустки).

Доволі часто трапляється, що матусі, не очікуючи, поки дитині виповниться три роки, виходять на роботу. Працювати вони можуть на умовах як повного, так і непов­ного робочого часу. Чи будуть особ­ливості при роботі на умовах неповного робочого часу в період відпустки для догляду за дитиною до 3-х років і як режим роботи вплине на різні виплати, з’ясуємо далі.

Тривалість роботи. Чинне законодавство дозволяє жінці, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років, працювати на умовах неповного робочого часу або вдома (ст. 179 КЗпП, ст. 18 Закону про відпустки). Для цього їй необхідно звернутися до роботодавця з відповідною заявою.

Неповний робочий час можна встановлювати шляхом: зменшення тривалості щоденної роботи (неповний робочий день); зменшення кількості днів роботи (непов­ний робочий тиждень); зменшення тривалості щоденної роботи та кількості днів роботи (поєднання неповного робочого дня та неповного робочого тижня).

Оплата праці. Якщо жінка стала до роботи на умовах неповного робочого часу в період відпустки для догляду за дитиною до 3-х років, знайте, що оплачувати її працю необхідно пропорційно відпрацьованому робочому часу або залежно від виробітку.

Допомога. Давайте зробимо екскурс у недалеке минуле, буквально пару місяців тому. Якщо жінка ставала до роботи на умовах неповного робочого часу, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років, за нею зберігалася виплата допомоги по догляду за дитиною до 3-х років (ст. 179 КЗпП, ст. 18 Закону про відпустки, ч. 7 ст. 14 Закону № 2811). Це означало, що така працівниця отримувала і зарплату, і стандартну допомогу в розмірі 130 грн. При цьому про вихід на роботу в такому режимі жінка мала повідомити орган праці та соціального захисту населення. Для цього вона надавала довідку з місця роботи (копію наказу) про початок виконання трудових обов’язків на зазначених умовах (п. 20 Порядку № 1751, у редакції до 04.07.14 р.).

З 1 липня 2014 року виплату допомоги по догляду за дитиною до 3-х років скасовано. Це означає, що рішення вийти на роботу тепер ніяк не впливає на те, чи отримуватиме така матуся допомогу. Як можна позбутися чи не позбутися того, чого немає? Хоч повний, хоч неповний робочий час — допомоги не буде!

Увага! Не слід плутати скасовану допомогу по догляду за дитиною до 3-х років із 12-місячною допомогою до досягнення дитиною трирічного віку, на яку мають право батьки первістка, що народився до 30.06.14 р. включно (докладніше про неї прочитайте у «БТ», 2014, № 27, с. 4, № 29, с. 8). Така допомога є різновидом допомоги при народженні дитини. Вихід на роботу, як відомо, на її виплату ніяк не впливає.

 

Хворіє дитина до 3-х років: чи видадуть листок непрацездатності

Жінка працює на умовах неповного робочого часу, при цьому в неї оформлено відпустку для догляду за дитиною до 3-х років. Із 14.08.14 р. по 18.08.14 р. у жінки хворіла дитина (трьох років їй ще не виповнилося).

Чи оплачуватимуть такій працівниці листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною?

 

У період роботи з неповним робочим днем (тижнем) жінка, яка доглядає дитину до трьох років, отримує заробітну плату. Отже, вона є застрахованою особою. У разі хвороби такої працівниці їй видається листок непрацездатності, який оплачується на загальних підставах за місцем роботи. Пам’ятайте, що перші п’ять днів хвороби оплачуються за рахунок кош­тів роботодавця, решта — за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП).

А от якщо в такої працівниці захворіла дитина до трьох років, то слід пам’ятати про особливий спосіб оплати такого листка непраце­здатності.

Якщо дотримуватися норм Інструкції № 455, то в разі хвороби дитини до трьох років, у відпустці для догляду за якою перебуває працівниця, листок непрацездатності не видається (п.п. «б» п. 3.15 цієї Інструкції). А оскільки підставою для призначення та виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності є листок непрацездатності, то, зважаючи на його відсутність, допомога не виплачується. Пояснювали це просто: у період відпустки для догляду за дитиною до 3-х років жінка отримує гарантовану законодавством мінімальну виплату — допомогу по догляду за дитиною до 3-х років.

Таким чином, донедавна (до 01.07.14 р.), якщо жінка виходила на роботу на умовах неповного робочого часу, при цьому перебуваючи у відпустці до 3-х років та отримуючи допомогу по догляду за дитиною до 3-х років, листок непрацездатності по догляду за такою дитиною їй не видавали. I відповідно допомогу по тимчасовій непрацездатності не виплачували, навіть якщо такий листок непраце­здатності помилково було видано.

Чи видадуть тепер такій жінці листок непрацездатності в разі хвороби дитини, зважаючи на скасування допомоги з 01.07.14 р.?

На жаль, найімовірніше — ні. Адже медичні заклади при видачі листків непрацездатності, як і раніше, керуються Інструкцією № 455. А в ній чітко зазначено, що під час відпустки для догляду за дитиною до 3-х років листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною не видається. В Інструкції № 455 немає жодних застережень стосовно того, що невидача листка непрацездатності зумовлена виплатою допомоги по догляду за дитиною до 3-х років.

Можливо (хоча й не факт), з ураху­ванням змін у законодавстві буде змінено й Інструкцію № 455. А поки що жінки, котрі мають дитину віком до трьох років і перебувають у відпустці для догляду за нею, повинні знати, що в разі виходу на роботу на умовах непов­ного робочого дня листок непраце­здатності по догляду за хворою дитиною їм не видадуть.

Увага! Проте й тут можна знайти вихід. Якщо жінка у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років вирішила з будь-яких причин вийти на роботу на умовах непов­ного робочого часу і при цьому не хоче «втрачати» листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною, вона може перервати відпустку для догляду за дитиною до 3-х років. У цьому випадку підстав відмови у видачі листка непрацездатності по догляду за хворою дитиною немає, оскільки жінка не перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років.

 

Відображаємо відпустку до 3 років у ЄСВ-звіті

На підприємстві є жінки, які мають дітей віком до трьох років. При цьому одна з працівниць з 01.08.14 р. іде у відпустку для догляду за дитиною до 3-х років. Інша, не перериваючи відпустку для догляду за дитиною до 3-х років, 07.08.14 р. виходить на роботу на умовах неповного робочого часу.

Як заповнити Звіт за формою № Д4 на таких працівниць?

 

При заповненні Звіту за формою № Д4 керуйтеся Порядком № 454.

Із серпня 2013 року період відпустки для догляду за дитиною до 3-х років відображаємо в таблиці 5 Звіту за формою № Д4, а саме: у графі 11 зазначаємо дату початку та закінчення такої відпустки (у звітах за відповідні місяці, на які припадають такі дати). Для таких осіб передбачено особливе кодування: у графі 7 «Категорія особи» вказують «6» — «особи, яким надано відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку».

Розповімо, як заповнити таблиць  5 і 6 Звіту за формою № Д4 за двома умовами, наведеними в прикладі.

У першому випадку працівниця йде у відпустку для догляду за дитиною до 3-х років з 01.08.14 р. Інформацію про дату початку такої відпустки відображаємо у графі 11 таблиці 5 Звіту за формою № Д4 за серпень 2014 року (див. рис. 1 на с. 31).

 

img 1

Рис. 1. Фрагмент таблиці 5 звіту за формою № д4 за серпень 2014 року

 

Друга ситуація дещо відрізняється від першої.

Нагадаємо, що таблиця 5 Звіту за формою № Д4 заповнюється у випадках, коли починається або припиняється відпустка для догляду за дитиною до 3-х років. А оскільки при виході на роботу жінки на умовах неповного робочого часу зазначена відпустка не переривається, тобто немає факту її закінчення, то таблицю 5 не заповнюємо.

Оскільки жінка вийшла на роботу та їй було нараховано заробітну плату за відпрацьований робочий час (припустимо, що сума такої зарплати у серпні 2014 року склала 754,63 грн.), на таку працівницю необхідно заповнити таблицю 6 Звіту за формою № Д4. Її заповнюємо в загальному порядку: зазначаємо місяць, за який нараховується зарплата; суму нарахованої зарплати та утриманого ЄСВ. Також наводимо у графі 15 кількість днів перебування у трудових відносинах протягом календарного звітного місяця.

Як саме заповнити таблицю 6 Звіту за формою № Д4 у цьому випадку, дивіться на рис. 2 (с. 31).

 

img 2

Рис. 2. Фрагмент таблиці 6 звіту за формою № д4 за серпень 2014 року

 

Відпустка до 3-х років та страховий стаж

Працівниця з 03.02.14 р. по 03.04.17 р. перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років. Із 3 лютого поточного року орган праці та соціального захисту населення виплачував їй допомогу по догляду за дитиною до 3-х років у розмірі 130 грн. щомісяця, а також перераховував ЄСВ із суми такої допомоги. Отже, така працівниця була застрахованою особою і період відпустки для догляду за дитиною до 3-х років уключався до страхового стажу. Із 01.07.14 р. припинено виплату допомоги по догляду за дитиною до 3-х років.

Як це вплине на страховий стаж жінок, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років? Чи буде зараховано до страхового стажу період відпустки для догляду за дитиною до 3-х років після 1 липня 2014 року?

 

Поспішаймо вас заспокоїти: страховий стаж зберігається.

Із 1 липня 2014 року допомогу по догляду за дитиною до 3-х років та допомогу при народженні дитини об’єднали в один вид допомоги — допомогу при народженні дитини. Строк виплати такої допомоги — 3 роки. Тому з цієї дати виплата допомоги по догляду за дитиною до 3-х років припинилася для всіх отримувачів. Виняток — жінки, у яких до 30.06.14 р. включно в сім’ї народилася перша дитина. Їм після закінчення періоду виплати допомоги при народженні дитини, яка триває не 36 місяців, а 24 місяці, на наступні 12 місяців призначають допомогу до досягнення дитиною трирічного віку.

Таким чином, матусі отримують від держави допомогу на дітей до досягнення дитиною трирічного віку.

Тому з метою збереження права громадян на зарахування їм періоду догляду за дитиною до 3 років до пенсійного стажу було внесено зміни до Закону № 2464.

Так, починаючи з 1 липня 2014 року платниками ЄСВ є особи, які доглядають дитину до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною та/або при народженні дитини (ст. 7 Закону № 2464). Внески за таких осіб перераховуватимуть органи соцзахисту населення. Відповідно період сплати внесків зараховуватиметься до страхового стажу під час призначення пенсії («БТ», 2014, № 34, с. 9).

Що ж стосується «лікарняного» страхового стажу (для обчислення відсотка оплати лікарняних — 60, 80 або 100 %), то тут поки що без змін. Період відпустки для догляду за дитиною до 3-х років уключають до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески, виходячи з розміру мінімального страхового внеску (абзац другий ч. 1 ст. 7 Закону № 2240).

Таким чином, час відпустки для догляду за дитиною до 3-х років уключається до страхового стажу при визначенні розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності.

 

Висновки

  • За бажання жінка в період відпустки для догляду за дитиною до 3-х років може вийти на роботу на умовах повного/неповного робочого часу. Допомогу по догляду за дитиною до 3-х років з 01.07.2014 р. вона не отримуватиме в будь-якому випадку. На 12-місячну допомогу до досягнення дитиною трирічного віку (надається батькам первістка, який народився до 30.06.14 р. включно) вихід на роботу не впливає.

  • Якщо жінка, яка має дитину віком до 3 років, вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу, не перериваючи відпустку для догляду за такою дитиною, листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною їй не видадуть.

  • У разі виходу на роботу жінки на умовах неповного робочого часу без переривання відпустки для догляду за дитиною до 3-х років таблицю 5 Звіту за формою № Д4 не заповнюйте. Таблицю 6 Звіту запов­нюєте за загальними правилами.

  • Період відпустки для догляду за дитиною до 3-х років уключають до страхового стажу як для призначення пенсії, так і для визначення розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Документи статті

Закон про відпустки — Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Закон № 2811 — Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII.

Закон № 2464 — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.10 р. № 2464-VI.

Закон № 2240 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

Порядок № 1751 — Порядок призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затверджений постановою КМУ від 27.12.01 р. № 1751.

Порядок № 454 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.13 р. № 454.

Інструкція № 455 — Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.01 р. № 455.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі