Теми статей
Обрати теми

Податок на кримську нерухомість: куди сплачувати та відзвітувати?

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина
Лист ДФСУ від 20.08.14 р. № 2108/6/99-99-17-04-15

Усі з нетерпінням очікували на появу «кримського» Закону.

Одним із проблемних моментів був податок на нерухомість щодо кримської нерухомості, оскільки пп. 265.9.1 ПКУ наказує сплачувати його за місцезнаходженням об’єктів оподаткування та кошти зараховуються до місцевого бюджету.

У листі, що коментується, ДФСУ пропонувала до остаточного врегулювання питання сплати місцевих податків у Криму подавати звітність до контролюючого органу за місцем свого знаходження та сплачувати податок до місцевого бюджету за місцем свого знаходження.

І ось з’явився довгоочікуваний Закон про ВЕЗ «Крим»*. Але легше від цього не стало. Стосовно податку на нерухомість стали зрозумілими два моменти:

1) на території ВЕЗ «Крим» можуть справлятися місцеві податки (п. 5.9 Закону), тобто і податок на нерухомість;

2) фізособи (!), прописані на території материкової України (у тому числі ФОП), які мають у власності об’єкти житлової нерухомості на території ВЕЗ «Крим», повинні задекларувати нерухомість для того, щоб «материкові» податківці мог­ли визначити загальну базу оподаткування на нерухомість згідно з п. 265.3 ПКУ і врахувати пільги згідно з п. 265.4 ПКУ (п. 5.10 Закону).

Про юридичних осіб взагалі нічого не зазначено.

Очевидно, це означає, що за кримську нерухомість можна податок не сплачувати, але у фізосіб відповідні площі мають бути враховані для правильного застосування ставки податку та пільги з податку на нерухомість.

 

* Закон України «Про створення вільної економічної зони «Крим» і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» від 12.08.14 р. № 1636-VII. Детальний аналіз ви знайдете у «БТ», 2014, № 40, с. 19.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі