Теми статей
Обрати теми

Адмінвідповідальність: правильно рахуєм строк давності і не лише

Децюра Сергій

Запитання

Суть відповіді податківців/наша позиція

Притягнення до адмінвідповідальності (категорія 138.03 ЗІР ДФСУ)

У яких випадках справи про адмін­правопорушення розглядаються у судах, якщо протоколи про адміністративні правопорушення складені працівниками органів доходів і зборів?

Податківці повідомили, що у районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах розглядаються справи про адмінправопорушення щодо протоколів складених працівниками контролюючих органів у таких випадках:

• за порушення прав на об’єкт права інтелектуальної власності (ст. 512 КпАП);

• за порушення порядку проведення розрахунків (ст. 1551 КпАП);

• за ухилення від повернення виручки в іноземній валюті (ст. 1621 КпАП);

• за незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків (ст. 1622 КпАП);

• за порушення порядку ведення податкового обліку, надання аудиторських висновків (ст. 1631 КпАП);

• за неподання або несвоєчасне подання платіжних доручень на перерахування належних до сплати податків та зборів (обов’язкових платежів) (ст. 1632 КпАП);

• за невиконання законних вимог посадових осіб органів доходів і зборів (ст. 1633 КпАП);

• за порушення порядку утримання та перерахування податку на доходи фізичних осіб і подання відомостей про виплачені доходи (ст. 1634 КпАП);

• за порушення умов видачі векселів (ст. 16312 КпАП);

• за порушення порядку провадження господарської діяльності (ст. 164 КпАП);

• за зберігання або транспортування алкогольних напоїв чи тютюнових виробів, на яких немає марок акцизного збору встановленого зразка (ст. 1645 КпАП);

• за зайняття забороненими видами господарської діяльності (ст. 16416 КпАП);

• за незаконні дії у разі банкрутства (ст. 16616 КпАП);

• за фіктивне банкрутство (ст. 16617 КпАП);

• за виготовлення, придбання, зберігання або реалізація фальсифікованих алкогольних напоїв або тютюнових виробів (ст. 1772 КпАП).

Тож в усіх інших випадках протоколи складають податківці і розглядають їх також вони. Як приклад можна привести порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у т.ч. перевищення граничних сум розрахунків готівкою (ст. 16315 КпАП). Тобто, якщо ви ненароком провели розрахунки із своїм контрагентом на суму, що перевищує гранично допустиму межу (при розрахунках з юрособами та ФОП на суму більше 10 тис. грн., при розрахунках зі звичайною фізособою на суму 150  тис. грн.), то протоколювати це порушения та виносити постанову у справі (накладати адмінштраф) будуть самі податківці. Це ж стосується і випадку накладання адмінстягнення за несвоєчасне подання звіту щодо ЄВС (ст. 1651 КпАП), декларації про доходи фізосіб (ст. 1641 КпАП).

Увага! Чому цей момент є для нас важливим? Річ у тім, що від того, хто винесе постанову про адмінпорушення (самі податківці чи суди), буде залежати строк давності для притягнення до адмінвідповідальності.

Так, якщо адмінстягнення накладається податківцями, то притягти винних до відповідальності контролери можуть лише не пізніш як через 2 місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні — не пізніш як через 2 місяці з дня його виявлення (ч. 1 ст. 38 КпАП).

Якщо справи про адмправопорушення підвідомчі суду, тобто саме суди на підставі протоколів, складених податківцями, накладають адмінштраф, то стягнення може бути накладено на винних осіб вже не пізніш як через 3 місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні — не пізніш як через 3 місяці з дня його виявлення (ч. 2 ст. 38 КпАП).

Неподання звіту щодо ЄВС: чи буде адмінштраф для ФОП?(категорія 301.09 ЗІР ДФСУ)

Яка відповідальність передбачена для ФОП за неподання або несвоєчасне подання звіту по ЄВС?

Податківці переконані, що за неподання звіту щодо ЄВС застосовується адмінвідповідальність згідно зі ст. 1651 КпАП у розмірі від 20 до 30 нмдг, (повторне — від 30 до 40 нмдг). При цьому застосовується вона лише до ФОП, які мають найманих працівників. Річ у тім, що лише в цьому випадку ФОП виступають посадовими особами, на яких накладається штраф згідно із ст. 1651 КпАП. Якщо ж ФОП найманих працівників не має і звітує за себе, то і до адмінвідповідальності не притягається

Із висновками податківців важко сперечатися. Вони ґрунтуються на позиції Мінюсту (лист від 03.11.06 р. № 22-48-548), згідно з якою ФОП, що має найманих працівників, може вважатися посадовою особою

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі