Теми статей
Обрати теми

Документальне підтвердження служби під час мобілізації. Говорить Міноборони

Міністерство оборони України
Лист Міноборони України від 21.08.14 р. № 322/2/7142

У наш непростий час всі бухгалтери знають, що за працівниками, призваними під час мобілізації на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи (посада) і середній заробіток, який компенсується з бюджету.

Які ж документи можуть підтвердити, що працівник мобілізований? Відповідь є в Міноборони.

Основним документом, що підтверджує призов та проходження військової служби резервістами та військовозобов’язаними працівниками в особливий період, є військовий квиток, у відповідних розділах якого проставляють службові відмітки (до бухгалтерії можна надати копії сторінок військового квитка).

Окрім військового квитка, факт мобілізації може підтвер­дити довідка про призов військо­во­зобов’я­заного на військову службу, видана військкоматом або військовою частиною, а для резервістів — витяг із наказу або довідка про зарахування до списків військової частини, видані військовою частиною.

Ці документи цілком можуть отримати родичі військово­зобов’язаних та резервістів для пред’явлення їх за місцем вимоги.

Зверніть увагу! Міноборони називає дату, з якої потрібно відлічувати початок військової служби працівника. Це день призову на військову службу в районному військ­коматі, а для резервістів — день зарахування до списків особового складу військової частини.

Закінченням військової служби для військовозобов’язаних та резервістів є день вилучення військово­службовців зі списків особового складу військової частини.

День початку та закінчення військової служби обов’язково фіксують у військовому квитку.

Зауважимо, що солдати, які мають непогашені кредити, надають зазначені документи банкам для звільнення від штрафів, пені та процентів за користування кредитом з моменту призову у зв’язку з мобілізацією та до закінчення особ­ливого періоду (див. лист НБУ від 02.09.14 р. № 18-112/48620). Право на це їм дає Закон № 1275 (див. «БТ», 2014, № 24, с. 4).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі