Теми статей
Обрати теми

Правила розрахунку курсу валют: уперед до світлого… минулого

Національний банк України, Жиленко Катерина
Нацбанк повернувся до колишніх правил дії офіційного курсу валют:
— курс гривні до інвалют, який розраховується щодня, установлюється наприкінці робочого дня і починає діяти наступного робочого дня;
— курс, установлений на останній робочий день тижня або на передсвятковий день, діє протягом наступних вихідних або святкових днів, а курс, установлений в такий день, починає діяти в перший робочий день наступного тижня або в перший післясвятковий робочий день;
— курс гривні до інвалют, який розраховується раз на місяць, установлюється в останній робочий день місяця, починає діяти з першого числа наступного календарного місяця і діє до кінця цього місяця.

Повідомлення про встановлення офіційного курсу публікуватимуть в день його встановлення до 18:00 на офіційному сайті НБУ.

Нагадаємо: з 04.01.14 р. НБУ встановлював курс після 12:00 і вводив його в дію з моменту встановлення. Однак для податкових і митних цілей потрібно було використовувати курс на 00:00 годин («БТ», 2014, № 17, с. 9).

Як тепер діяти в бухгалтерському і податковому обліку? Правила навіть спростилися, адже протягом усього робочого дня діє один курс валют — на нього й орієнтуємося, і не потрібно балансувати між двох курсів та замислювати про «нічний» курс. А законодавчі поправки до ПКУ, МКУ і П(С)БО 21 не суперечать «старим-новим» правилам.

(Постанова Правління НБУ від 19.03.15 р. № 194, діє з 31.03.15 р., лист НБУ від 26.03.15 р. № 19-012/20553)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі