№14

Бухгалтерський тиждень, квітень, 2015/№ 14 Інші номери журналу ›
  • Новий Закон про ліцензування: ліцензій менше, покарання суворіше Закон України від 02.03.15 р. № 222-VIII «Про ліцензування видів господарської діяльності»
  • Акціонерним товариствам на замітку: дивіденди швидше, прав акціонерам більше, кворум менший Закон України від 19.03.15 р. № 272-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про акціонерні товариства»
  • Держпідтримка вимушених переселенців: роботодавцям компенсують витрати на зарплату та навчання Закон України від 05.03.15 р. № 245-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб»
  • «Металобрухтна» ПДВ-пільга: строк дії Переліку продовжено Постанова КМУ від 25.03.15 р. № 136 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 січня 2011 р. № 15»
  • Продаж заставного майна: податкову накладну складає власник Лист ДФСУ від 02.03.15 р. № 6972/7/99-99-19-03-02-18
  • Податковий компроміс: неузгоджені зобов'язання «теж люди» Лист ДФСУ від 06.03.15 р. № 550/2/99-99-10-04-01-10
  • Компенсація за путівку для інвалідів Мінсоцполітики визначило середню вартість санаторно-курортної путівки для виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування — 360 грн. (як і торік). Незначне уточнення: це сума компенсації за весь час лікування, а не за день. Як кажуть, «чим багаті…».
  • Нові сертифікати електронних ключів Увага! У АЦСК ІДД знову зміни (до найменування Центру додали ДФС), тому сформовані нові технологічні сертифікати Центру та серверів Центру. Для нормальної роботи електронного документообігу та накладання ЕЦП (зокрема, надсилання звітності) потрібно використовувати нові сертифікати. Завантажити їх можна з розділу «Сертіфікати АЦСК» на сайті АЦСК ІДД ДФС (http://cskidd.gov.ua/cacertificates).
  • Електронні розрахунки: заборонені та дозволені платіжні системи Нацбанк «забракував» ще одну систему електронних грошей — PayPal. Нагадаємо: платіжні системи можуть працювати в Україні лише після реєстрації НБУ. А така система, як PayPal, не зареєстрована Нацбанком, тому працювати з нею госпсуб’єктам ризиковано.
  • Правила розрахунку курсу валют: уперед до світлого… минулого Нацбанк повернувся до колишніх правил дії офіційного курсу валют: — курс гривні до інвалют, який розраховується щодня, установлюється наприкінці робочого дня і починає діяти наступного робочого дня; — курс, установлений на останній робочий день тижня або на передсвятковий день, діє протягом наступних вихідних або святкових днів, а курс, установлений в такий день, починає діяти в перший робочий день наступного тижня або в перший післясвятковий робочий день; — курс гривні до інвалют, який розраховується раз на місяць, установлюється в останній робочий день місяця, починає діяти з першого числа наступного календарного місяця і діє до кінця цього місяця.
  • Календар тижня
  • Формуємо резерв сумнівних боргів, зважаючи на податковий результат Резерв сумнівних боргів створюють не перший рік. Однак якщо раніше РСБ лише опосередковано впливав на податковий облік, то з 01.01.15 р. ситуація змінилася — він безпосередньо з ним взаємопов’язаний. У статті ми розповімо про те, як можна вплинути на податок на прибуток за допомогою застосування РСБ.
  • Перехід ЄП → ЗС і ПДВ-реєстрація Новий квартал — нове життя. Вирішили з ІІ кварталу 2015 року залишити лави єдиноподатників і перейти на загальну систему оподаткування? Це ваше право, а в деяких випадках і обов’язок. І оскільки справу вже вирішено, то у причинах переходу ми сьогодні не розбиратимемося. А поговоримо про інше завдання, яке виникло перед новоспеченим загальносистемником, — реєстрацію платником ПДВ, якщо, звичайно, ви не були ПДВшником на спрощенці.
  • Виправляємо ПДВ-декларацію: частина 1 — Новий уточнюючий розрахунок Що ж, ПДВ-декларацію за лютий подано. Однак про те, в якій напруженій обстановці її було заповнено та як подано, знають лише платники ПДВ. Сьогодні ж залишається подивитися на виконану роботу та в разі, якщо були допущені якісь помилки, виправити їх. І в цьому вам допоможе не що інше, як УР. Однак і тут також є свої нюанси. Адже, крім нової форми ПДВ-декларації, ми отримали й нову форму УР. З її допомогою тепер доведеться виправляти не лише нові, а й «старі» помилки. А як це зробити — ми вам зараз розповімо.
  • Люмінесцентна лампа — екологічна бомба? Люмінесцентні джерела світла разом з приємним освітленням та економією електрики створюють підприємствам певні проблеми. Утім, їх джерело — не власне лампи і навіть не пари ртуті, що містяться в них, а як зазвичай — фіскали, котрі експлуатують ідею екологічної безпеки, щоб вибити додаткові грошові знаки.
  • Відлуння демобілізації: коли чекати працівника на робочому місці Зараз спливає рік з дати першої хвилі мобілізації. Для роботодавців це також важлива дата, адже саме протягом цього строку за мобілізованими працівниками слід зберігати місце роботи і середній заробіток*. Тому у кулуарах адміністрацій установ і кадрових службах лунають цілком обґрунтовані запитання: коли демобілізований працівник повинен розпочати виконувати свої трудові обов’язки за місцем роботи? Чи можна звільнити такого працівника, якщо він так і не приступить до роботи після закінчення одного року з дати його мобілізації? Ми цінуємо ваш час — відповіді на усі запитання, які вас хвилюють, зібрані у цій статті.
  • Середня зарплата мобілізованих: як отримати компенсацію? Ми вже інформували вас про появу довгоочікуваного Порядку компенсації середньої зарплати працівників, призваних на військову службу у зв’язку з мобілізацією («БТ», 2015, № 12, с. 5). Як «жити» з цим Порядком? Як отримати компенсацію з бюджету? Чи оподатковувати тепер середній заробіток, нарахований мобілізованим «солдатам підприємства»? На ці та інші запитання ви знайдете відповіді в цій статті.
  • Подаємо оновлену ф. № 1ДФ: перше знайомство Усе йде, усе змінюється… Ось і Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ знову змінився. Люди, як правило, без ентузіазму зустрічають новації, особливо коли вони змінюють звичний устрій життя. Але на цей оновлений звіт чекав багато хто. Які новації він приніс, а що залишив без змін? Відповіді на ці запитання знайдете у сьогоднішній статті.
  • Декларація ФОП-єдиноподатника: заповнюємо легко та невимушено Так судила доля, що ФОП-єдиноподатникам групи 3 необхідно щокварталу заповнювати та подавати декларацію. Незабаром їм знову доведеться згадати про цей обов’язок. «Старожили» і цього разу матимуть справу з добре знайомою «старою» формою, а «новачки» вивчать її як свої п’ять пальців завдяки цій статті.
  • Як розрахувати ліміт каси, якщо немає виручки Як розрахувати ліміт каси, якщо гроші отримуємо з банку та видаємо на госппотреби (немає виручки)?
  • ЄСВ з мінімалки
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі