Теми статей
Обрати теми

Хвиля «покращень»: оренда землі, держреєстрація та інше

Верховна Рада України, Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Закон України від 12.02.15 р. № 191-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)»

Законодавці видали досить значний за обсягом документ, який уносить зміни до більш ніж трьох десятків законодавчих актів. За задумом авторів, цей Закон покликано в черговий раз спростити ведення бізнесу. Давайте розставимо акценти. А в деталях розберемося у наступних випусках нашої газети.

Оренда землі. Визначили нижню межу строку дії договору оренди землі сільгосппризначення для ведення сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого сільського господарства — 7 років. Крім того, скоротили перелік істотних умов договору оренди землі до трьох:

• об’єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);

• строк дії договору;

• орендна плата (із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду, відповідальності за її несплату).

За згодою сторін у договорі можна вказувати інші умови (наприклад, умови передачі та повернення земділянки орендарю та назад орендодавцю). Виключили і положення, згідно з яким за відсутність у договорі істотних умов могли відмовити в держреєстрації договору оренди, а також визнати договір недійсним.

Також уточнили, що земділянка вважається переданою в оренду з моменту держреєстрації (якщо інше не передбачене законом).

Змінили й правила виплати орендної плати. У загальному випадку, орендна плата справляється у грошовій формі. За згодою сторін орендар може розраховуватися в натуральній формі — за ринковими цінами на дату внесення грошей. Відпрацьовувати (надавати послуги орендодавцю) або поєднувати декілька форм орендної плати тепер не можна.

Адміністративні послуги. Дозвільні центри як окрему складову центрів надання адміністративних послуг ліквідовують. З 04.10.15 р. за дозвільними документами треба буде звертатися безпосередньо до центрів надання адмінпослуг.

Крім того, адміністраторам центрів надання адмінпослуг і посадовим особам органів місцевого самоврядування надали повноваження держреєстраторів з питань приймання та видачі документів для держреєстрації юросіб і ФОП, а також прав на нерухомість. Інакше кажучи, до вже знайомих центрів адмінпослуг можна подати документи на держреєстрацію та забрати готові реєстраційні документи.

Єдиний державний портал адміністративних послуг на сьогодні ще в разробці. Тому встановили, що його поетапне впровадження визначає Кабмін.

Держреєстрація юросіб і ФОП. Оплату послуг у сфері держреєстрації юросіб і фізосіб-підприємців прив’язали до мінімальної зарплати (МЗП) на 1 січня року, в якому подані документи або запит.

Так, держреєстрація змін до установчих документів юросіб коштує 0,05 МЗП (у 2015 році — 60,90 грн.), а змін імені або місця проживання ФОП — 0,02 МЗП (24,36 грн.).

Нагадаємо: збір за саму держреєстрацію юрособи або ФОП скасували ще з 30.11.14 р. (Закон України від 15.04.14 р. № 1206-VII // «БТ», 2014, № 20, с. 4). А тепер законодавці прибрали згадку, що «завалялася», про документ, який підтверджує сплату регзбору, з переліку документів, необхідних для держреєстрації юрособи та ФОП.

До речі, держреєстрацію юрособи проводять відразу в день надходження документів (раніше надавалося 3 робочі дні), крім вихідних і свят, а ФОП — не пізніше наступного робочого дня.

Плата за отримання інформації з Єдиного держреєстру юросіб і ФОП становить:

• 0,05 МЗП — за видачу паперового витягу або довідки;

• 0,02 МЗП — за видачу паперової виписки.

А ось за електронні витяги, довідки або виписку — 75 % від «паперової» ціни — 0,0375 і 0,015 МЗП (45,68 грн. і 18,27 грн.) відповідно.

Виписку про проведення держреєстрації видадуть безоплатно.

Отримати бажані відомості можна протягом 24 годин після надходження запиту, крім вихідних і свят.

Для цілей економії повідомлення про держреєстрацію вже не публікуватимуть у спеціалізованому друкованому ЗМІ, а будуть лише оприлюднювати на сайті Реєстраційної служби. Заодно прив’язали до мінзарплати і плату за оприлюднення відомостей про зміну місцезнаходження, найменування юрособи, прийняття засновниками (учасниками), судом або уповноваженим органом рішення про виділення, зменшення статутного (складеного) капіталу юрособи, втрату оригіналів установчих документів. Тепер така плата дорівнює 0,05 МЗП.

Спецнорма для зони АТО та Криму. Законодавці уточнили, що разом з держреєстрацією юросіб і ФОП за місцезнаходженням / місцем проживання (у загальному випадку) може бути виняток на випадок збройного конфлікту, тимчасової окупації та іншого форс-мажору. У такому разі держреєстрацію юросіб і ФОП можуть проводити поза «пропискою» держреєстратори, визначені Мін’юстом. Зауважимо: Мін’юст вже так вчиняв щодо жителів Криму (наказ від 23.07.14 р. № 1197/5 // «БТ», 2014, № 33, с. 7).

Держреєстрація прав на нерухомість. Збір за держреєстрацію прав на нерухомість також прив’язали до мінзарплати на 1 січня року, в якому подані документи. Зокрема, для юросіб установлені такі розцінки за держреєстрацію права власності залежно від площі об’єкта нерухомості: до 500 кв. м — 0,3 МЗП (365,40 грн.), понад 500 кв. м — 0,6 МЗП (730,80 грн.), понад 5000 кв. м — 1,4 МЗП (1705,20 грн.).

Також за держреєстрацію інших речових прав ціна така:

• інше речове право, крім права оренди землі, — 25 % від збору за держреєстрацію права власності;

• обтяження права — 0,07 МЗП (у 2015 році — 85,26 грн.);

• право оренди земділянки — 0,06 МЗП (73,08 грн.).

За внесення змін до записів Держреєстру прав на нерухомість, у тому числі виправлення технічної помилки, допущеної з вини заявника, збір становить 0,04 МЗП (48,72 грн.).

А за окрему плату (її визначить Кабмін) тепер можна провести держреєстрацію у скорочені строки. До речі, оперативно підкоригували і форми заяв на держреєстрацію прав на нерухомість. У них додали поля, де слід вказати про своє бажання прискорити процес реєстрації, а також отримати витяг з Єдиного держреєстру прав на нерухомість в електронному вигляді. Про це читайте на с. 6.

«Металобрухтові» штрафи. Посилили адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення правил поводження з металобрухтом.

Так, за порушення законодавства про проведення операцій з металобрухтом посадовою особою госпсуб’єкта, який проводить операції з металобрухтом, адмінштраф становить від 500 до 1000 нмдг (від 8500 до 17000 грн.). Такою самою сумою покарають за приймання посадовою особою промислового металобрухту у простих фізосіб. А за повторне таке порушення протягом року загрожує штраф від 1000 до 3000 нмдг (від 17000 до 51000 грн.), з конфіскацією металобрухту та коштів, отриманих за його незаконну реалізацію.

За приймання брухту кольорових і чорних металів та інші операції з ним особами, у тому числі посадовими особами госпсуб’єктів, відомостей про яких немає у спеціальному «металобрухтовому» переліку, а також надання приміщень для розміщення незаконних пунктів приймання металобрухту загрожує кримінальна відповідальність у вигляді штрафу від 1500 до 2000 нмдг (від 25500 до 34000 грн.), або виправних робіт до 2 років, або обмеження волі до 1 року.

За повторне порушення — штраф від 3000 до 4000 нмдг (від 51000 до 68000 грн.) або позбавлення волі до 3 років.

Інші спрощення. У межах спрощення ведення бізнесу скасували, зокрема:

• держреєстрацію договору комерційної концесії;

• дозвіл на ввезення в Україну ветеринарних препаратів;

• атестацію підприємств, які здійснюють переробку, утилізацію або знищення вилученої неякісної та небезпечної продукції;

• висновки держсанепідекспертизи на фасовану воду;

• експлуатаційний дозвіл для потужностей виробництва молока, молочної продукції, продуктів дитячого харчування.

Закон діє з 05.04.15 р., а в частині ліквідації дозвільних центрів — з 04.10.15 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі