Теми статей
Обрати теми

«Молоко» за шкідливість: доплата за складні та шкідливі роботи

Міністерство соціальної політики України, Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист Мінсоцполітики України від 18.11.14 р. № 523/13/116-14

Не секрет, що за складні та шкідливі роботи належить «бонус» до зарплати — підвищена оплата праці (ст. 100 КЗпП). Причому перелік таких робіт має з’явитися з-під пера Кабміну, але до сьогодні так і не з’явився. Тому Мінсоцполітики зазначає: поки можна виплачувати доплати за рахунок власних коштів роботодавця згідно зі ст. 7 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII.

Водночас для окремих галузей затверджені відповідні переліки. Так, для будівництва він затверджений постановою КМУ від 12.07.05 р. № 576.

Правильно встановити та розрахувати доплату вам допоможе Типове положення № 387*.

* Типове положення про оцінку умов праці на робочих місцях і порядок застосування галузевого переліку робіт, на яких можуть установлюватися доплати робітникам за умови праці, затверджене чинною в Україні постановою Держкомітету СРСР з праці і соціальних питань і Секретаріату ВЦРПС від 03.10.86 р. № 387/22-78.

Важливо розуміти: доплата встановлюється працівнику не у зв’язку з посадою, а за виконання важких/шкідливих/небезпечних робіт. Тому Мінсоцполітики акцентує увагу: доплати встановлюються за конкретними робочими місцями і нараховуються лише за час фактичної зайнятості відповідних працівників на роботах зі шкідливими умовами праці (п. 1.7 Типового положення).

Перелік конкретних робіт, розміри доплат потрібно встановити наказом по підприємству.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі