Теми статей
Обрати теми

Податкова переоцінка ОЗ: вплив на податок на прибуток

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 02.03.15 р. № 4307/6/99-99-19-02-02-15

З початку 2015 року сплата податку на прибуток перейшла на бухоблікові рейки. Така кардинальна зміна векторів оподаткування відразу призвела до низки проблем у платників податку на прибуток. Однією з таких проблем стали правила нарахування амортизації у 2015 році, зокрема:

• чи можна у світлі податкової реформи провести переоцінку балансової вартості об’єктів основних засобів (ОЗ) станом на 31.12.14 р. на індекс інфляції за 2014 рік (124,9 %);

• чи можна у 2015 році нараховувати амортизацію на таку переоцінену вартість?

Відповіді на ці запитання тривожили платників податку на прибуток ще з початку року. Але податківці лише зараз у листі, що коментується, вирішили приділити цим питанням свою увагу.

Забігаючи наперед, скажемо, що висновки контролерів доволі ліберальні.

Вони слушно погодилися з тим, що платники податку на прибуток мають повне право провести переоцінку вартості ОЗ на 31.12.14 р. на індекс інфляції за 2014 рік. Річ у тім, що, по-перше, у 2014 році дотримано всіх умов для проведення індексації (коефіцієнт індексації за 2014 рік перевищив 1), а по-друге, проводилася така переоцінка ще у 2014 році (на 31.12.14 р.), тобто коли діяла стара редакція п. 146.21 ПКУ, якою було прямо передбачено проведення такої переоцінки.

Нагадаємо, що коефіцієнт індексації (Кі) потрібно розрахувати за формулою:

Кі = (І(а - 1) - 10) : 100,

де І(а - 1) — індекс інфляції року, за результатами якого проводиться індексація.

Тому всі, хто у 2014 році провели переоцінку, мають право збільшити податкову вартості об’єктів ОЗ, що амортизуються, на коефіцієнт індексації та використовувати саме переоцінену вартість для розрахунку податкової амортизації з 1 січня 2015 року.

Варто нагадати: з 01.01.15 р. нарахування податкової амортизації виходячи з проіндексованої вартості ОЗ прямо не вплине на базу обкладення податком на прибуток. Річ у тім, що за основу при визначенні фінансового результату до оподаткування (нової бази оподаткування) з 2015 року беруться бухгалтерські дані, а не податкові. А переоцінка, про яку йдеться у старій редакції п. 146.21 ПКУ, впливає лише на податковий облік.

Водночас податкова амортизація, розрахована з урахуванням переоціненої вартості ОЗ, може потрапити до розрахунку податку на прибуток навіть після цих змін. Але відбудеться це тільки через так звані податкові різниці. А саме коригування в кінці року фінансового результату на різницю між нарахованою амортизацією за даними бухгалтерського і податкового обліку (ст. 138 ПКУ). Справа в тому, що при розрахунку податкової амортизації згідно п. 138.3 ПКУ балансова вартість ОЗ станом на 01.01.15 р. має дорівнювати балансовій вартості таких активів, яка визначена станом на 31.12.14 р. за старими правилами (п. 11 підрозд. 4 розд. XX ПКУ).

При цьому варто пам’ятати, що обов’язково коригувати фінансовий результат до оподаткування на податкові різниці мають тільки ті платники податку на прибуток, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний (податковий) період, перевищує 20 млн грн.

Якщо ж у підприємства розмір річного доходу не дотягує до цієї межі, то воно має самостійно прийняти рішення про незастосування таких податкових різниць. Приймаючи таке рішення, ви маєте враховувати, що погодитися можна на застосування всіх податкових різниць, прописаних у ст. 138 — 140 ПКУ, а не лише окремої з них. Тому перед тим, як прийняти таке рішення, добре обдумайте всі «плюси» (зокрема, більшу суму амортизації за рахунок індексації вартості ОЗ) та «мінуси», до яких призведе згода на використання податкових різниць.

Водночас, якщо в майбутньому вам доведеться застосовувати податкові різниці, проіндексована на 01.01.15 р. вартість ОЗ вам ще може стане у пригоді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі