Теми статей
Обрати теми

Працівник у зоні АТО не вийшов на роботу: звільнити не можна!

Міністерство соціальної політики України, Жиленко Катерина
Багато підприємств і підприємці, які все ще працю- ють у зоні проведення АТО, втратили зв’язок зі своїми працівниками. Останні не вийшли на роботу у зв’язку з небезпекою для життя та здоров’я.

Мінсоцполітики каже: таких працівників не можна звільнити з ініціативи роботодавця. У табелі обліку робочого часу потрібно ставити позначення «НЗ» (невихід з нез’ясованих причин). Зарплату за цей період не нараховують.

Додамо. Після того як працівник вийде на роботу та надасть пояснювальну записку, найбільш розумний варіант — погодитися з тим, що причина відсутності була поважною, видати відповідне розпорядження (наказ) і внести зміни до табеля обліку робочого часу, проставивши у дні відсутності працівника позначку «І» (інші причини невиходу). Такі дні не оплачуються.

Попереджаємо! Не варто звільняти такого працівника за прогул. Мінсоцполітики проти таких дій (лист від 08.07.14 р. № 7302/3/14-14/13 // «БТ», 2014, № 29, с. 7).

Зауважимо: якщо працівник повідомить про себе, то можна оформити відпустку «за свій рахунок» за спеціальною АТО-підставою згідно з  п. 18 ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

(Лист Мінсоцполітики України від 02.03.15 р. № 51/06/186-15)

Теги АТО робота
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі