Теми статей
Обрати теми

Трансфертне ціноутворення: як «велетні» погоджують ціни

Катерина ЖИЛЕНКО та Сергій ДЕЦЮРА
Постанова КМУ від 17.07.15 р. № 504 «Про затвердження Порядку попереднього узгодження цін у контрольованих операціях, за результатами якого укладаються договори, що мають односторонній, двосторонній та багатосторонній характер, для цілей трансфертного ціноутворення»

У рамках трансфертного ціноутворення великі платники податків можуть узгоджувати з органом ДФС критерії для визначення умов, що відповідають принципу «витягнутої руки» ( п. 39.6 ПКУ). Перед оформленням договору можна провести попередній розгляд питання і з’ясувати, чи потрібно проводити таке узгодження та які документи подавати. Кабмін затвердив Порядок такого попереднього узгодження.

Для цього слід відправити фіскалам відповідний лист, а також іншу інформацію, зазначену в п. 5 Порядку. На такий лист фіскали повинні дати відповідь протягом 60 календарних днів.

Також у Порядку визначено і процедуру безпосереднього узгодження цін, яку проходять незалежно від попереднього узгодження. Перелік документів прописано в п. 8 Порядку. При цьому під час процедури узгодження податківці можуть попросити у платника податків додаткові документи та дані.

Якщо з якихось причин після звернення платник податків передумає узгоджувати ціни, він може відкликати свою заяву в будь-який час до підписання договору і припинити процедуру узгодження цін. Припинити процедуру може й податковий орган. Тоді платник податків протягом 15 календарних днів може подати письмове заперечення. Своє рішення податківці надішлють протягом 30 календарних днів.

Договір про узгодження цін набирає чинності з 1 січня календарного року, що настає за роком його підписання, і діє не більше 3 років. ДФС може достроково припинити дію договору, зокрема, виявивши недостовірні дані під час процедури узгодження.

Платник податків повинен щорічно до 1 травня року звітувати про виконання договору, інакше договір можуть припинити.

Постанова діє з 25.07.15 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі