Теми статей
Обрати теми

Оновлення СЕА: перехідні ПН і оподаткування товарів, придбаних без ПДВ, у негоспдіяльності

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина, Біляєва Олена, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 07.08.15 р. № 29163/7/99-99-19-03-02-17

Нещодавно Законом України від 16.07.15 р. № 643-VIII була оновлена система електронного адміністрування ПДВ. Про нього ми розповідали в «БТ», 2015, № 32, с. 33.

У листі, що коментується, податківці вирішили пояснити окремі нюанси такого оновлення.

Перехідні ПН/РК. Податківці повідомили, що ПН/РК, складені до 01.07.15 р., можна реєструвати без урахування реєстраційного ліміту (РЛ) ( п. 35 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). При цьому робити це можна лише з 04.08.15 р.

Таким чином, якщо у вас на сьогодні є ПН/РК, складені до 01.07.15 р., які і досі не зареєстровані, то провести таку реєстрацію ви можете без обмеження реєстраційною сумою. Однак показники такої ПН/РК не братимуть участі в обрахунку розміру РЛ. Воно і не дивно. Адже на 1 липня РЛ «обнулився».

При цьому контролери зазначають, що термін реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН не повинен перевищувати 180 календарних днів з дати їх складання (діють «старі» правила). А отже, віднести до податкового кредиту (ПК) ПДВ, вказаний у ПН/РК, «старших» за 180 днів і не зареєстрованих в ЄРПН, не можна. Немає реєстрації − немає ПК.

Новий строк (365 днів), що встановлений Законом № 643, на думку контролерів, поширюється тільки на ПН/РК, які складені після дати набрання чинності цим Законом, тобто після 29.07.15 р.

А от про те, який термін реєстрації застосовувати для ПН/РК, які складені до 01.07.15 р. і щодо яких на 29.07.15 р. ще не минуло 180 днів від дати складання, вони не сказали ні слова.

На наш погляд, оскільки у ПКУ немає ніяких особливих правил, крім реєстрації таких ПН/РК без оглядки на РЛ, то слід орієнтуватися на новий строк реєстрації у 365 днів від дати складання. Тобто включити ПДВ до податкового кредиту, вказаний у таких ПН/РК, можна протягом 365 днів від дати складання, але не раніше дати реєстрації.

Що стосується штрафних санкцій, то покарати вас за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК, виписаних до 01.07.15 р., не зможуть взагалі, оскільки мораторій на такі санкції діє до 01.10.15 р.

Увага! Мораторій спрацьовує лише у випадку, коли ПН зареєстрована у ЄРПН (з порушенням строку). Він не поширюється на максимальний штраф 50 %, який застосовують після того, як з моменту складання ПН мине 365 днів, а її так і не зареєстрували в ЄРПН.

Зведені ПН. Податківці розповіли, як саме і коли слід складати зведені ПН при безперервному і ритмічному характері операції, а також при використанні товарів у неоподатковуваних операціях чи не в господарській діяльності. Їх висновки співпадають з нашим баченням ситуації («БТ», 2015, № 32, с. 33). Також рекомендуємо ознайомитись з матеріалом на с. 43 цього номера.

Тут звернемо увагу лише на ситуацію із товарами, придбаними у неплатників ПДВ. У випадку їх використання в неоподатковуваних операціях чи в негосподарській діяльності, виходячи із буквального прочитання положень п. 198.5 ПКУ, потрібно нараховувати податкові зобов’язання. Річ у тім, що тепер ця норма вимагає нарахувати ПДВ незалежно від того, був сформований ПК чи ні.

Звісно, логіки тут небагато. Суть нарахування ПЗ − відкоригувати раніше відображений податковий кредит і РЛ. А якщо не було «вхідного» ПДВ, то коригувати нічого.

Добре, що з нами погоджуються і податківці. Так, у листі, що коментується, вони наголосили: за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними без ПДВ як до 01.07.15 р., так і після цієї дати, що використовуються (починають використовуватись) у неоподатковуваних операціях, податкові зобов’язання не нараховуються. Гарний і справедливий висновок. Та, на жаль, він не підкріплений положенням ПКУ. Тому щоб безпечно ним користуватися, радимо отримати індивідуальну консультацію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі