Теми статей
Обрати теми

Демобілізований працівник не вийшов на роботу — маєте право його звільнити

Міністерство соціальної політики України, Жиленко Катерина, Біляєва Олена, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист Мінсоцполітики від 16.07.15 р. № 302/06/186-15

Працівники, які звільнені з військової служби в запас (демобілізовані) і не продовжують військову службу за контрактом, з урахуванням часу проїзду до місця проживання (перебування) мають стати до роботи.

Якщо працівник своєчасно не став до роботи без поважних причин, то до нього можуть бути застосовані дисциплінарні стягнення, аж до звільнення. Зокрема, роботодавець має право звільнити такого працівника згідно з  п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП у разі прогулу (у тому числі відсутності на роботі більше 3 годин протягом робочого дня) без поважних причин.

Увага! Обов’язково дотримуйтеся вимог трудового законодавства до порядку застосування дисциплінарних стягнень.

Перш ніж звільняти працівника за прогул, отримайте від нього письмові пояснення ( ст. 149 КЗпП). Адже може існувати низка об’єктивних і суб’єктивних причин, з яких працівник не зміг своєчасно повернутися на місце роботи після звільнення з військової служби.

Крім того, роботодавець повинен документально підтвердити факт відсутності працівника на робочому місці. Наприклад, створити особливу комісію (не менше 3 осіб) і скласти акт про відсутність працівника на роботі.

Документальним підтвердженням також буде табель обліку використання робочого часу. У ньому відсутність на роботі без поважних причин позначають умовним позначенням «ПР» — прогул.

Важливо! Звільнити працівника на підставі п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП можна тільки після отримання згоди профспілкового органу ( ч. 1 ст. 43 КЗпП).

Ну і пам’ятайте, що застосування дисциплінарних стягнень — це право, а не обов’язок роботодавця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі