Теми статей
Обрати теми

Відпустка у платника ЄП, який використовує РРО: чи потрібно заздалегідь повідомити податкову

Кравченко Дар’я
Підприємець — платник ЄП групи 2 почав застосовувати РРО в роздрібній торгівлі ще у березні 2015 року. Наприкінці серпня він планує піти у відпустку на 21 день. На цей час магазин буде зачинено, оскільки найманих працівників у підприємця немає. Чи потрібно йому заздалегідь повідомити податкові органи про вихід у відпустку, адже Z-звіти увесь цей період не надходитимуть?

Вважаємо, що у вашому випадку цього робити не потрібно, ні у зв’язку з перервою в передачі фіскальних РРО-звітів, ні у зв’язку зі сплатою ЄП. Зараз пояснимо чому.

РРО. Звичайно, якщо виконувати вимоги п. 7 ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО), то підприємець, який використовує РРО, зобов’язаний подавати дротовими або бездротовими каналами зв’язку електронні копії розрахункових документів та фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам’яті РРО або в пам’яті модемів.

Складається враження, ніби це він мусить робити щодня. Проте п. 9 ст. 3 Закону про РРО вносить маленьке уточнення — друкувати фіскальні звіти потрібно тільки в тому разі, якщо протягом дня ви здійснювали розрахункові операції. Якщо ж їх не було — робити це ви не зобов’язані (категорія 109.12 ЗІР ДФСУ).

Більш того, підприємець (або ж інший суб’єкт господарювання) не повинен попереджати податкові органи про причину, з якої він не друкує (не передає дротовими або бездротовими каналами зв’язку) електронні копії розрахункових документів або ж Z-звітів. Адже такої вимоги не містить ні сам Закон про РРО, ні будь-який інший нормативно-правовий акт.

ЄП. Єдиний випадок, коли підприємець — платник ЄП просто зобов’язаний сповістити контролерів про вихід у відпустку — коли його відпустка триватиме 30 і більше календарних днів (або він хворіє 30 днів) і при цьому не бажає сплачувати ЄП за цей період.

Але, увага! Таке послаблення ( п. 295.5 ПКУ):

• надане лише платникам ЄП груп 1 і 2, які не використовують працю найманих осіб;

• можна використовувати усього один раз на рік.

Щоб ним скористатися, підприємцю достатньо скласти заяву в довільній формі та подати її до своєї податкової ( п.п. 298.3.2 ПКУ).

Зверніть увагу, що наш підприємець йде у відпустку менш ніж на 30 календарних днів (усього лише на 21 календарний день). А тому він не отримає можливості уникнути сплати ЄП на цей період. З іншого боку, йому не потрібно подавати і відповідну заяву.

Як ви розумієте, своєчасна сплата ЄП не викличе запитань у податківців — ходив чи не ходив такий підприємець у відпустку.

Водночас у разі перерви у відправці фіскальних звітів податківці можуть поцікавитися про причину її появи. Адже зв’язати її з виходом у відпустку вони не зможуть (відповідної заяви не було). Можливо, підприємець просто не проводить розрахункові операції через РРО або взагалі перестав його використовувати (хоча й повинен був це робити).

Щоб уникнути проблем з боку ДФСУ, бажано зберегти документи, що підтверджують перебування підприємця у відпустці. Наприклад, такими документами можуть стати: транспортні квитки, путівки, рахунки з готелю.

Хоча врахуйте: робити це ви не зобов’язані, оскільки такої вимоги в ПКУ немає.

Але навіть якщо і ці аргументи вам здаються непереконливими, можете сміливо йти у відпустку без будь-яких докорів сумління. А все тому, що платники ЄП груп 2 (ваш випадок) та 3, які з 01.01.15 р. по 30.06.15 р. включно почали застосовувати РРО, звільняються від проведення перевірок з питань дотримання порядку застосування РРО на період з дати початку їх застосування до 1 січня 2017 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі