Теми статей
Обрати теми

Поліпшення об’єкта оренди: податкові різниці для орендаря

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина, Біляєва Олена
Лист ДФСУ від 16.07.15 р. № 14862/6/99-99-19-02-02-15

Лист, що коментується, податківці присвятили амортизації витрат на поліпшення об’єктів операційної оренди.

Так, фіскали дійшли висновку, що при визначенні об’єкта обкладення податком на прибуток орендар коригує фінрезультат:

збільшує на суму бухгалтерської амортизації витрат на ремонт/поліпшення об’єкта оренди, тобто амортизації, нарахованої за правилами НП(С)БО та МСФЗ (згідно з  абз. 1 п. 138.1 ПКУ);

зменшує на суму податкової амортизації витрат на ремонт/поліпшення об’єктів операційної оренди, визначеної з урахуванням п. 138.3 ПКУ ( абз. 1 п. 138.2 ПКУ).

Очевидно, таким чином податківці доносять до нас думку про те, що проводити коригування фінрезультату на податкові різниці можна не лише на суми амортизації власних необоротних активів, а й активів, створених у результаті поліпшення орендованих об’єктів. Згодні, але з одним уточненням: цей висновок справедливий тільки для орендарів ― «високодохідників» або тих, хто добровільно застосовує податкові різниці. «Малодохідники» (з річним доходом до 20 млн грн.) не зобов’язані проводити такі коригування фінрезультату.

Також додамо, що з 01.01.15 р. в цьому питанні більше не діє 10 % «ремонтний» ліміт у податковому обліку. Тому облік ремонтів/поліпшень основних засобів (ОЗ) ведеться в стандартному бухобліковому порядку: орендар веде облік орендованих ОЗ тільки на позабалансових рахунках, а у разі поліпшення формує новий об’єкт ОЗ. При цьому такі витрати вважаються капітальними інвестиціями і включаються до вартості інших необоротних активів (субрахунок 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів» з подальшим віднесенням їх до дебету субрахунку 117 «Інші необоротні матеріальні активи»).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі