Теми статей
Обрати теми

РРО і група 2 єдиноподатників

Александрова Олеся, податковий експерт
З ФОП на ЄП групи 2 законодавці обійшлися не найкращим чином. Попередньою редакцією п. 296.10 ПКУ їм була надана можливість у будь-якому разі не застосовувати РРО до 01.01.16 р. Саме тому ЄП групи 2 перебували в більш розслабленому стані, порівняно з побратимами з групи 3, яким РРО загрожував уже з липня. І ніхто не чекав підступу. Але законодавці передумали, і тепер єдиноподатники групи 2 повинні застосовувати РРО, якщо обсяг їх доходу перевищить 1 млн грн., уже з 2015 року. А коли саме? І як бути з періодом до набуття чинності змінами до Закону про РРО? Детальніше про це поговоримо далі.

Для єдиноподатників групи 2 з прийняттям змін до Закону про РРО склалася неоднозначна ситуація. Урешті-решт вийшло, що від РРО звільняються тільки ті єдиноподатники цієї групи, які не перевищили відмітку доходу в 1 млн грн. Нагадаємо: раніше п. 296.10 ПКУ «безстроково» звільняв від застосування РРО тих ФОП на ЄП групи 2, які здійснюють діяльність на ринках і при продажу товарів у дрібнороздрібній торговельній мережі через засоби пересувної мережі. Тепер це звільнення зійшло у небуття.

Якщо ФОП на ЄП у групі 2 вже перевищив відмітку в 1 млн грн.

Давайте розберемося, що робити тим єдиноподатникам групи 2, які або вже перевищили відмітку в 1 млн грн., або близькі до цього. Зрозуміло, що їм потрібно буде застосовувати РРО, але коли саме його потрібно буде почати застосовувати?

Тут усе залежить від того, в якому саме періоді був/буде перевищено обсяг доходу.

Якщо дохід перевалив за мільйон у першому півріччі 2015 року. Відповідь на запитання, коли ФОП на ЄП групи 2 почати застосовувати РРО в цій ситуації, дати складно.

Чинне до 23.07.15 р. законодавство передбачало для таких платників відстрочення до 01.01.16 р. Отже, використовувати РРО в період з 01.07.15 р. до 23.07.15 р. вони точно не були зобов’язані. У цей період на єдиноподатників групи 2 поширювалася індульгенція у плані застосування РРО — діяла та редакція п. 296.10 ПКУ, яка дозволяла абсолютно всім єдиноподатникам групи 2 не застосовувати РРО до 01.01.16 р. (незалежно від їх обсягів доходів і видів діяльності).

Таким чином, у цей період усім єдиноподатникам групи 2 РРО ще не був потрібний.

А ось з 23.07.15 р. запрацювали зміни, внесені Законом № 569, і стало діяти «правило 1 млн». Хоча правильніше було б з боку законодавців все ж таки передбачити певний пільговий період для єдиноподатників групи 2, які перевищили обсяг доходу станом на 01.07.15 р. Адже до набуття чинності Законом № 569 багато хто не здогадувався, що їх чекає, сподіваючись спокійно працювати без РРО до кінця року.

Узагалі на засіданні ВРУ 01.07.15 р. (коли був проголосований Закон № 569) говорилося про те, що ФОП на ЄП групи 2 можуть «спати спокійно» до 01.01.16 р., незважаючи на обсяг отриманих доходів. Але розмови так і залишилися розмовами за кадром. Текст Закону № 569 жодних послаблень для ФОП на ЄП групи 2 не передбачає.

Виходить: уже з 23.07.15 р. запрацювали норми, що зобов’язують другогрупників установлювати РРО з першого числа кварталу, наступного за кварталом перевищення мільйонного обсягу доходів.

Тобто формально в податківців з’явилися підстави вимагати застосування РРО ФОП на ЄП групи 2. Причому не до кінця зрозуміло, чого слід від них очікувати: при зовсім уже фіскальній позиції встановити РРО можуть зобов’язати вже з 23.07.15 р. Але ж ця дата — не перше число кварталу. Чи можна сподіватися на «відстрочення» у цьому питанні до 01.10.15 р.? Хоча Прикінцеві положення Закону № 569 цих моментів належним чином не врегулювали, на наш погляд, правильніше орієнтуватися на 01.10.15 р.

Тому залишається сподіватися, що податківці проявлять лояльність і не стануть чіплятися до таких єдиноподатників до початку наступного кварталу.

Дохід перевищив 1 млн грн. у III кварталі 2015 року. У цьому випадку немає жодних сумнівів у тому, що ФОП на ЄП групи 2 повинен почати застосовувати РРО вже з 01.10.15 р. Про це нам прямо говорить оновлена норма п. 296.10 ПКУ: застосування РРО починається з першого числа місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення.

Дохід перевищив 1 млн грн. у IV кварталі 2015 року. У цьому випадку все те саме. Ті, хто перевищить обсяг доходу в IV кварталі, повинні будуть почати застосовувати РРО з 01.01.16 р., оскільки знову ж таки працює принцип: РРО потрібно починати застосовувати з початку кварталу, наступного за кварталом, в якому перевищено мільйон (який рахується з початку календарного року).

При цьому, якщо вже перейшли на застосування РРО (перевищили мільйон), РРО далі застосовується незалежно від обсягів доходу.

Ще нюанс — переходити на квартальну звітність з ЄП у зв’язку з цим нововведенням ФОП на ЄП групи 2 не потрібно.

Як рахувати мільйон групі 2

Детально про те, як рахувати мільйон для цілей застосування Закону про РРО, ми сказали у «БТ», 2015, № 33, с. 32. Проте щодо другогрупників є один важливий нюанс: вони не декларують дохід поквартально, звітний період у них дорівнює року. Звідси й запитання: чи не буде специфіки у визначенні доходу? Мовляв, оскільки поквартального декларування немає, то й дохід треба визначати не наростаючим підсумком.

Ми вважаємо, що встановлений річний звітний період жодних особливостей не приносить. Інакше кажучи, другогрупник повинен визначати дохід за календарний рік так само, як і підприємець групи 3.

ФОП на ЄП групи 2 і торгівля пивом

Про особливості торгівлі пивом, у зв’язку з тим, що воно стало алкогольним напоєм, ми писали вже неодноразово.

Жодних послаблень у зв’язку з набуттям чинності зазначеними нормами Закону № 569 законодавці не зробили. ФОП на ЄП, як і раніше, для можливості торгувати пивом зобов’язані отримати ліцензію. А плата за неї прямо залежить від кількості встановлених РРО (або КОРО, зареєстрованих на господарську одиницю). При цьому видавати ліцензію за наявності КОРО на господиницю (не плутати з КОРО на РРО) єдиноподатникам не хочуть. Потрібний саме РРО.

Річ у тім, що на сьогодні продовжує діяти п. 1 Переліку № 1336, що дозволяє застосовувати КОРО і РК замість РРО при роздрібній торгівлі продовольчими товарами і пивом у пляшках і бляшаних банках (за умови відсутності продажу інших підакцизних товарів), здійснюваній ФОП-єдиноподатниками. Але, як і в період суцільного звільнення ФОП на ЄП від РРО, податківці вважають, що цей пункт не має сили, а пріоритет мають норми ПКУ і Закону про РРО. Виходить, що єдиноподатникам, які торгуватимуть пивом, доведеться застосовувати РРО обов’язково, у тому числі і другогрупникам.

Висновки

  • У період з 01.07.15 р. по 22.07.15 р. всім єдиноподатникам групи 2 РРО ще не був потрібний.

  • З 23.07.15 р. запрацювали зміни, унесені Законом № 569, і почало діяти «правило 1 млн».

  • Якщо дохід єдиноподатника групи 2 перевищив 1 млн грн. у III кварталі 2015 року, почати застосовувати РРО потрібно вже з 01.10.15 р.

  • Якщо дохід єдиноподатника групи 2 перевищив 1 млн грн. у IV кварталі 2015 року, почати застосовувати РРО слід з 01.01.16 р.

  • Єдиноподатникам, які торгуватимуть пивом, доведеться застосовувати РРО обов’язково, у тому числі і другогрупникам.

Документи статті

Закон № 569 — Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» від 01.07.15 р. № 569-VIII.

Перелік № 1336 — Перелік окремих форм і умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі