Теми статей
Обрати теми

Прокинутися 1 січня платником єдиного податку

Децюра Сергій, податковий експерт, s.detsyura@id.factor.ua
Кожен суб’єкт господарювання бажає новий рік розпочати з нової сторінки. Щоб цього досягти, дехто вдається до кардинальних дій — змінює систему оподаткування. Наприклад, переходить із загальної системи на єдиний податок. Для цього потрібно не проґавити момент та подати відповідну заяву не пізніше 16.12.15 р. Про те, як 1 січня загальносистемнику прокинутися платником єдиного податку, читайте далі.

Про те, що собою являє спрощена система оподаткування і які вона має переваги порівняно із загальною системою оподаткування, нагадувати не будемо, бо з початку року в цій частині нічого не змінилося (див. «БТ», 2015, № 1-2, с. 39 та 43). Тому в сьогоднішній статті лише нагадаємо основні дії, які слід зробити суб’єкту господарювання, щоб стати платником ЄП групи 1 — 3 (групу 4 до уваги не беремо: у них свої правила переходу). Крім того, можна мігрувати з однієї в іншу групу, у випадку коли ви плануєте займатися видом діяльності, який заборонений у «молодшій» групі ЄП, або отримали дохід, розмір якого перевищує гранично допустимий, що дає право перебувати у вашій групі ЄП (актуально для ФОП).

Звертаємо увагу! Обрання спрощеної системи оподаткування не тільки може дати другий шанс суб’єкту господарювання на розвиток свого бізнесу за сприятливіших умов, а й урятувати від потрапляння до лав платників ПДВ. Так, наприклад, якщо у загальносистемника у грудні обсяг оподатковуваних операцій за попередні 12 місяців перевищив 1 млн грн., то щоб не реєструватись платником ПДВ, він може перейти на сплату ЄП без ПДВ. Як це зробити, читайте далі.

Алгоритм переходу на спрощену систему

img 1

Міграція між групами за добровільним рішенням

img 2

ФОП перевищив граничний обсяг доходу: переходимо до «старшої» групи

img 3

Відмова від спрощеної системи оподаткування

img 4

Важливі дати для платників ЄП

Вид заяви

Строк подання для платників ЄП

груп 1 та 2

групи 3

Перехід на ЄП

Заява на ЄП

Не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу переходу. Для переходу на ЄП з 01.01.16 р. — не пізніше 16.12.15 р.

Заява на ПДВ

Заява на анулювання ПДВ

Добровільна міграція між групами ЄП

Заява на ЄП

Не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку кварталу переходу. Для зміни групи з 01.01.16 р. — не пізніше 16.12.15 р.

Заява на ПДВ

Заява на анулювання ПДВ

Перевищення граничного обсягу доходу, порушення умов перебування на ЄП

Заява на ЄП

Не пізніше 20-го числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено перевищення. При перевищенні у IV кварталі — не пізніше 20.01.16 р.

Заява на ПДВ

Не пізніше 10-го числа місяця, в якому здійснений перехід до старшої групи із сплатою ПДВ. При переході з 01.01.16 р. подати її слід не пізніше 11.01.16 р. (1)

Не пізніше 10-го числа місяця, в якому здійснений перехід на загальну систему. При переході з 01.01.16 р. подати її слід не пізніше 11.01.16 р. (1)

Добровільна відмова від ЄП

Заява на ЄП

Не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового кварталу. Для «відмовників» з I кварталу 2016 року — не пізніше 21.12.15 р.

Заява на ПДВ

Якщо обсяг оподатковуваних операцій:

• перевищив 1 млн грн.— не пізніше 10-го числа місяця, в якому здійснений перехід на загальну систему. При переході на загальну систему з 01.01.16 р. подати її слід не пізніше 11.01.16 р.;

• не перевищив 1 млн грн., ви можете добровільно зареєструватись платником ПДВ. Для цього подайте Заяву на ПДВ за 20 календарних днів до початку місяця, з якого бажаєте стати платником ПДВ

(1) Граничний строк — 10.01.16 р. припав на неділю, тож працює «перенесення» згідно з  п. 183.6 ПКУ.

 

Документи і скорочення статті

Заява на ЄП — Заява про застосування спрощеної системи оподаткування (затверджена наказом МФУ від 20.12.11 р. № 1675).

Розрахунок доходу — Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування (затверджений наказом МФУ від 20.12.11 р. № 1675).

Заява на ПДВ — Реєстраційна заява платника податку на додану вартість (форма № 1-ПДВ).

Заява на анулювання ПДВ — Заява про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість (форма № 3-ПДВ).

ЄП єдиний податок.

ФОП фізична особа — підприємець.

ЕЦП — електронний цифровий підпис.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі