Теми статей
Обрати теми

Уносимо основні засоби до статутного капіталу: коли нараховувати податкові зобов'язання

Кравченко Дар’я
Коли виникає обов’язок нарахувати податкові зобов’язання (ПЗ) в разі передачі об’єкта основних засобів (ОЗ) у рахунок внеску до статутного капіталу: при оформленні акта приймання-передачі чи при реєстрації права власності на такий об’єкт стороною, що приймає?

Відразу зазначимо: перехід права власності на об’єкти ОЗ, що передаються засновником до статутного капіталу товариства, не впливає на момент нарахування ПДВ.

Так, при внесенні ОЗ до статутного капіталу товариства засновнику дійсно доведеться нарахувати ПЗ. Причина криється у  п.п. 14.1.191 ПКУ. Згідно з цією нормою постачанням товарів є будь-яка передача права на розпорядження товарами як власником, у тому числі продаж, обмін або дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Передача ОЗ до статутного капіталу саме належить до таких випадків, адже вона припускає, що товариство отримає ОЗ у власність в обмін на його корпоративні права.

А враховуючи те, що ПКУ ще і не робить винятку для цієї операції (не включає її до переліку «необ’єктів»), вона потрапляє під обкладення ПДВ, причому за загальними правилами. Статут (чи установчий договір) у цьому випадку буде тим цивільно-правовим договором, на підставі якого здійснюється передача ОЗ.

Що означає застосування загальних правил? Те, що дату виникнення ПЗ з передачі ОЗ (навіть якщо вони передані до статутного капіталу) слід визначати за правилом першої події, прописаним у  п. 187.1 ПКУ. Нагадаємо, що це буде:

• або дата зарахування коштів від покупця;

• або дата відвантаження товарів, для послуг — дата оформлення документа, що свідчить про факт постачання послуг.

Однак при передачі нерухомості до статутного капіталу існують деякі особливості. Адже право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації ( ст. 182 ЦКУ).

А якщо права на нерухоме майно підлягають державній реєстрації, то момент придбання права власності на них виникає з моменту такої реєстрації ( п. 4 ст. 334 ЦКУ).

Датою та часом державної реєстрації прав вважається дата та час реєстрації відповідної заяви на реєстрацію таких прав (п. 12 ст. 15 Закону № 1952*).

* Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.04 р. № 1952-IV.

Виходячи із наведеного, можна дійти помилкового висновку, що у засновника ПЗ виникнуть лише після того, як товариство стане повноправним власником переданого нерухомого майна. Тобто після того, як завершиться процедура реєстрації права власності на об’єкт.

Однак зверніть увагу! Пункт 187.1 ПКУ не містить жодної прив’язки моменту виникнення ПЗ до моменту переходу права власності на ОЗ. Якоїсь спеціальної норми для цього випадку ПКУ також не містить. Тому немає і підстав робити висновок про те, що реєстрація права власності на об’єкт є визначальною при нарахуванні ПЗ.

Висновок: датою виникнення ПЗ (а також оформлення податкової накладної та нарахування ПЗ) при передачі ОЗ до статутного капіталу засновником стане дата передачі ОЗ у розпорядження товариству (своєрідна «дата відвантаження»). Підтвердженням того, що засновник виконав свої зобов’язання, унісши свій вклад, як того вимагав статут, буде акт приймання-передачі ОЗ, підписаний обома сторонами.

Оформлення ж переходу права власності на об’єкт ОЗ лише підтвердить факт завершення зазначеної операції.

І насамкінець хочемо попередити: при внесенні ОЗ до статутного капіталу вже діючої юрособи потрібно спочатку зареєструвати зміни до статуту у держреєстратора, після чого здійснити державну реєстрацію прав власності на ОЗ**.

** Про нові форми реєстраційних карток читайте у «БТ», 2015, № 47, с. 4.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі