Теми статей
Обрати теми

Міграція сільгосппідприємства . платника ЄП групи 4 до групи 3

Децюра Сергій
Сільськогосподарське підприємство — платник єдиного податку групи 4 через збільшення у звітному році обсягу виробництва декоративних рослин за результатами цього року отримає дохід від реалізації декоративних рослин у розмірі більше 50 % доходу, отриманого від продажу сільськогосподарської продукції. Це позбавляє підприємства права працювати на єдиному податку у групі 4 з початку наступного року. Чи може таке сільгосппідприємство з початку 2016 року стати платником єдиного податку групи 3 із сплатою ПДВ. Якщо так, то що для цього потрібно зробити?

Так, може.

ПКУ не містить жодних норм, які б забороняли сільгосппідприємству стати платником єдиного податку (ЄП) групи 3. Водночас у ПКУ нічого не сказано про такий перехід.

У консультації з підкатегорії 108.02.06 ЗІР ДФСУ податківці дозволяють єдиннику групи 4 за власним рішенням відмовитися від своєї «сільгоспспрощенки» як з нового року, так і навіть протягом року з нового кварталу, але при цьому вимагаючи від нього подати уточнену ЄП-декларацію (оскільки вона складається за весь поточний календарний рік у цілому).

Ми з такими висновками контролерів повністю згодні. Щоб перейти до групи 3 сільгосппідприємству, як і будь-якому іншому суб’єкту, потрібно тільки дотриматись критеріїв обрання групи 3 ЄП, а саме:

• обсяг доходу сільгосппідприємства за минулий календарний рік (у нашому випадку — 2015 рік) не має перевищувати 20 млн грн.*;

* Обережно! У наступному році дозволений обсяг доходу єдиноподатників може суттєво зменшитись, як і сама спрощена система, див. с. 9 цього номера.

• сільгосппідприємство не займається забороненими для всіх спрощенців видами діяльності, які названі в  п. 291.5 ПКУ.

Якщо сільгосппідприємство дотримується цих вимог, то має повне право стати платником ЄП групи 3.

Водночас повернутися до платників ЄП групи 4 сільгосппідприємство може лише з початку року. Пояснюється це особливостями переходу на ЄП групи 4, встановленими п.п. 298.8.1 ПКУ: граничний строк подання документів для переходу до групи 4 (податкових декларацій з ЄП, розрахунку частини сільгосптоваровиробництва і відомості (довідки) про наявність земельних ділянок) — «до 20 лютого поточного року» (див. «БТ», 2015, № 5, с. 33). Отже, стати платником ЄП групи 4 протягом року вже не вдасться, доведеться чекати початку 2017 року (за умови, що спрощена система в такому вигляді існуватиме і тоді). Тому здійснюючи такий крок, ви маєте зважити всі «за» і «проти».

Якщо ж ви все-таки зважилися на це, пам’ятайте: якщо у 2015 році ви були платником ЄП групи 4, то щоб стати платником ЄП групи 3, вам потрібно дотримуватися процедури переходу з однієї групи ЄП до іншої. Тобто ви маєте заповнити та подати Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, форма якої затверджена наказом МФУ від 20.12.11 р. № 1675 до органу ДФС не пізніше ніж за 15 днів до початку кварталу переходу (для переходу до групи 3 з 01.01.16 р. її слід подати не пізніше 16.12.15 р.). У ній робите відповідні відмітки в п. 5.2 «Зміна ставки єдиного податку»: якщо змінюєте групу — зазначте їх номери у клітинках «з групи [ ] на групу [ ]». Разом із такою заявою вам слід подати Розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Звертаємо увагу! Якщо ви були платником ПДВ, перебуваючи на групі 4 ЄП, і переходите в групу 3 ЄП на ставку без сплати ПДВ, то разом із цими документами слід подати Заяву про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість (форма № 3-ПДВ). Детально про подання цих заяв читайте на с. 31.

У випадку коли у плані сплати ПДВ нічого не змінюється, то жодних заяв на реєстрацію чи анулювання ПДВ-реєстрації подавати не слід. Просто працюйте, як і раніше.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі