Теми статей
Обрати теми

Зміна ціни після отримання авансу: коли виписувати розрахунок коригування

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я
Лист ДФСУ від 24.11.15 р. № 24988/6/99-99-19-03-02-15

У листі, що коментується, ДФСУ роз’яснила порядок складання розрахунку коригування (РК) до податкової накладної (ПН), складеної при отриманні передоплати за товар, при збільшенні ціни за одиницю продукції, яка поставлятиметься партіями.

Платникам ПДВ відомо: якщо після постачання товарів/послуг відбувається будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, уключаючи перегляд цін, що йде за постачанням, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми передоплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань і податкового кредиту постачальника та одержувача підлягають відповідному коригуванню ( п. 192.1 ПКУ). З цією метою продавець складає РК у порядку, встановленому для ПН, та або реєструє його в ЄРПН самостійно, або направляє розрахунок для реєстрації покупцю (як того вимагає п. 192.1 ПКУ).

Але ось в який саме момент виписувати РК, на жаль, ст. 192 ПКУ не пояснює. Судячи з усього, орієнтуватися слід на дату проведення перерахунку. Тобто уже на дату підписання додаткової угоди про збільшення ціни за одиницю продукції є підстави для складання РК.

Однак не слід забувати, що порядок складання РК є аналогічним порядку оформлення ПН. А у  пп. 201.4 і 201.7 ПКУ дата складання ПН прив’язана до постачання або отримання грошей.

Тому в листі, що коментується, контролери пропонують при зміні ціни товарів після отримання передоплати за товар (коли товар ще не відвантажили) виписувати РК:

1. На дату постачання першої партії продукції — якщо після внесення змін до договору покупець не здійснював доплату за товар (як різницю між раніше проведеною передоплатою та новою ціною договору).

При цьому сам РК потрібно заповнити так:

• зі знаком «-» вказати обсяг фактично поставленого товару за старою ціною;

• зі знаком «+» — обсяг фактично поставленого товару, перерахованого з урахуванням нової ціни постачання.

При постачанні наступних партій товарів складаємо РК в аналогічному порядку.

2. На дату доплати покупцем — якщо після внесення змін до договору, але до дати фактичного постачання товару покупець здійснив доплату за товар у повному обсязі виходячи з нової ціни.

У такому разі до РК, як і в першому випадку, уносимо два записи:

• зі знаком «-» вказуємо весь обсяг товару, що підлягає постачанню за старою ціною;

• зі знаком «+» — весь оплачений обсяг товару за новою ціною.

При подальшому постачанні товару у цьому випадку ПН і РК складати не потрібно.

3. На дату отримання часткової доплати — якщо після внесення змін до договору, але до дати фактичного постачання товару покупець здійснив часткову доплату за товар виходячи з нової ціни постачання одиниці продукції.

При заповненні РК робимо два записи:

• зі знаком «-» вказуємо весь обсяг товару, що підлягає постачанню за старою ціною;

• зі знаком «+» — обсяг товару, перерахований з урахуванням нової ціни постачання в межах отриманого авансу (з урахуванням отриманої доплати).

При подальшому відвантаженні товарів, за які покупець ще не здійснив доплату (в обсязі, що перевищує обсяг, на який складений перший РК до ПН, оформленої на дату отримання передоплати), постачальник складає другий РК.

У цьому розрахунку він робить такий запис — зі знаком «+» вказує такий обсяг товару з урахуванням нової ціни постачання.

З приводу першого випадку все є логічним. А ось у другому та третьому випадках контролери пропонують на суму отриманої доплати виписувати РК. На нашу думку, тут логічніше скласти ПН, як того вимагає п. 201.7 ПКУ. У такому разі у покупця точно не виникне проблем з податковим кредитом, якщо дата складання та реєстрації ПН в Єдиному реєстрі ПН припаде на різні податкові періоди (див. «БТ», 2015, № 48, с. 7).

У разі коли йдеться про перегляд ціни поставленого товару, РК потрібно складати за датою підписання додаткової угоди до договору, адже в цей момент змінюється сума заборгованості покупця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі