Теми статей
Обрати теми

Понижуючий коефіцієнт з ЄСВ: донарахування до мінзарплати не є перешкодою

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я
Лист Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики від 10.11.15 р. № 04-27/10-1785

Верховна Рада України почала поправляти податківців. Податковий комітет ВРУ пропонує ДФСУ привести її лист від 20.08.15 р. № 31041/7/99-99-17-03-03-17 у відповідність до норм законодавства.

У зазначеному листі податківці довго міркували про правила застосування понижуючого коефіцієнта з ЄСВ: перерахували усі умови з  п. 95 розд. VIII Закону про ЄСВ, яких слід дотримуватися, щоб «заслужити» коефіцієнт. Також податківці дійшли висновку: якщо працедавець виконує одночасно всі умови і при цьому нараховує зарплату за попередні періоди, то він може застосовувати понижуючий коефіцієнт.

А ось стосовно донарахування ЄСВ до мінімальної зарплати ДФСУ зайняла протилежну позицію. Отже, згідно з  ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ у разі, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінзарплати, то нараховувати ЄСВ («зверху») потрібно виходячи з розміру мінзарплати.

На думку фіскалів, якщо хоча б щодо однієї застрахованої особи проводилося таке донарахування (за винятком лікарняних, відпускних і допомоги по вагітності та пологах), понижуючий коефіцієнт не застосовується взагалі, навіть незважаючи на виконані умови.

Зауважимо: такої позиції фіскали дотримувалися і раніше (див. лист ДФСУ від 20.07.15 р. № 1882/2/99-99-17-03-01-10, консультацію з категорії 301.04.01 ЗІР ДФСУ, «БТ», 2015, № 24, с. 46).

Висновок ВРУ: якщо роботодавець донараховує ЄСВ до розміру мінзарплати, то понижуючий коефіцієнт не застосовується тільки до різниці між мінзарплатою та фактично нарахованою зарплатою. Однак права на застосування коефіцієнта роботодавець не втрачає.

На нашу думку, цей висновок є справедливим. Сподіваємося, що податківці незабаром змінять свою позицію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі