Теми статей
Обрати теми

ВРУ на боці ФОП-загальносистемника: оренда державної землі йде до витрат

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я
Лист Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики від 10.11.15 р. № 04-27/10-1784

Трохи передісторії. Ситуація така: підприємець-загальносистемник орендує земельну ділянку. Чи може він віднести орендну плату до своїх витрат?

У листі № 3701/М/99-99-17-02-02-14 («БТ», 2015, № 29, с. 7) ДФСУ дійшла висновку:

• якщо ФОП орендує земельну ділянку державної або комунальної власності, то орендна плата є обов’язковим платежем, який справляється у формі загальнодержавного податку ( ст. 288 ПКУ). У такому разі згідно з  п. 177.4 ПКУ включити податок до витрат загальносистемника не можна;

• якщо ФОП орендує земділянку в юрособи або фізособи і сплачує за договором орендну плату, то орендар уключає до витрат (а орендодавець — до доходів) суму орендного платежу на підставі первинного документа (договір оренди, квитанції тощо) та за умови використання підприємцем цього майна в господарській діяльності ( п.п. 177.4.2 ПКУ).

Де ж справедливість?

Її відстоює податковий комітет ВРУ. Повчаючи податківців, він зазначає, що основною умовою для включення до витрат ФОП-загальносистемника сум сплаченої орендної плати за державні та комунальні землі є використання таких земель для провадження власної госпдіяльності. Інших умов і обмежень податкове законодавство не встановлює.

Рекомендації Комітету: податківцям — привести зазначений лист у відповідність до законодавства, Мінфіну — видати узагальнюючу податкову консультацію. Чекаємо ходу у відповідь від ДФСУ та Мінфіну. Однак уже сьогодні ФОП на загальній системі, орендуючи державні та комунальні землі, мають «щит» від нападу фіскалів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі