Теми статей
Обрати теми

Подарунки під ялинку: працівникам, партнерам і клієнтам

Жиленко Катерина, податковий експерт, e.zhylenko@id.factor.ua
Під Новий рік усі хлопчики та дівчатка, які добре поводилися протягом року, чекають на подарунки від Дідуся Мороза. Для працівників таким добрим чарівником виступає роботодавець. Крім працівників, подарунки під ялинкою можуть знайти клієнти та партнери. А найкращий подарунок для бухгалтера — шпаргалка щодо правильного обліку презентів, які роздаються.

Подарунки працівникам

Працівника можна обдарувати двома способами: зарплатним і незарплатним подарунком.

Для того щоб подарунки можна було класифікувати як зарплату, потрібно передбачити можливість їх видачі в розділі «Оплата праці» колективного договору. Тоді згідно з  п.п. 2.3.2 Інструкції № 5 одноразові заохочення, не пов’язані з конкретними результатами праці (наприклад, до ювілейних і пам’ятних дат, як у грошовій, так і в натуральній формі), уключаються до складу фонду оплати праці (а саме до інших заохочувальних і компенсаційних виплат). Для документального оформлення таких подарунків також потрібен наказ керівника з посиланням на пункт колективного договору (трудового договору, Положення про оплату праці), а також розпорядження про закупівлю подарунків.

Якщо ж надання святкових подарунків працівникам не передбачено в колдоговорі або передбачено в розділі «Соціальні виплати», то слід розцінювати їх як незарплатні.

ПДФО. Вартість будь-якого подарунка (збільшена на «натуральний» коефіцієнт, якщо він видається в негрошовій формі), уключається до оподатковуваного доходу працівника та обкладається ПДФО за зарплатними правилами. У розрахунку за ф. № 1ДФ цю виплату показують з ознакою доходу «101».

Важливо! «Подарункова» пільга з  п.п. 165.1.39 ПКУ, на нашу думку, у зарплатному випадку не може бути застосована, оскільки стосується доходів, отриманих у вигляді додаткового блага.

Податківці ж вважають подарунки додатковим благом і визнають право фізосіб на ПДФО-пільгу за п.п. 165.1.39 ПКУ (див. категорію 103.02 ЗІР ДФСУ). При цьому вони не уточнюють, перебувають фізособи у трудових відносинах з підприємством чи ні.

Якщо пільгу з  п.п. 165.1.39 ПКУ вирішили застосовувати (на нашу думку, тільки для незарплатних подарунків), тобто не включати до сукупного оподатковуваного доходу фізособи вартість подарунків, яка не перевищує 50 % однієї мінімальної зарплати (із розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2015 році — 609 грн.), за винятком грошових виплат у будь-якій сумі, то пам’ятайте:

• сумове обмеження (у 2015 році — 609 грн. ) застосовують із розрахунку на місяць, а не на рік. Тобто якщо в поточному році ви вже видавали працівнику подарунок, то це не означає, що вітати працівника без ПДФО-наслідків уже не можна. Можна! Сума, що не обкладається ПДФО, «обнуляється» щомісяця;

• під пільгу підпадають подарунки тільки в негрошовій (натуральній) формі. Якщо подарунок є грошовим, то ПДФО справляють з усієї його суми.

Отже, вартість негрошового подарунка, виданого працівнику у 2015 році, у межах 609 грн. не обкладається ПДФО. Із суми перевищення необхідно утримати ПДФО за ставкою 15 % (20 %). Причому базу оподаткування слід обчислити з урахуванням «натурального» коефіцієнта. У Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ подарунки відображають:

• у неоподатковуваній частині — з ознакою доходу «160»;

• в оподатковуваній частині — з ознакою доходу «126» (нагадаємо: зарплатні подарунки показуємо з ознакою «101»).

ВЗ. За загальними правилами з доходу, що обкладається ПДФО (за деяким винятком), утримується і ВЗ. Що стосується застосування «натурального» коефіцієнта до доходу , що обкладається ВЗ, то фіскали традиційно проти цього. Свою позицію вони підтвердили у свіжому листі ДФСУ від 27.11.15 р. № 25405/6/99-99-17-02-01-15 (ср. ). Крім того, тут вони зробили досить дивний висновок: збільшувати базу обкладення ПДФО на розмір ВЗ не потрібно. З цим не посперечаєшся, адже для ПДФО базою обкладення є зарплата за вирахуванням ЄСВ і ПСП (за наявності останньої), а ВЗ «живе» окремо та базою для його обчислення є «грязна» зарплата.

Наша позиція: оскільки саме суму доходу з урахуванням «натурального» коефіцієнта податковий агент нараховує в бухобліку та показує у ф. № 1ДФ, то при визначенні бази справляння ВЗ усе ж таки потрібно застосовувати стандартні «натуральні» ПДФО-коефіцієнти. Тобто ПДФО та ВЗ слід розраховувати виходячи з однієї бази оподаткування, додатковий ВЗ-коефіцієнт застосовувати не потрібно.

ЄСВ. Із вартості зарплатних подарунків потрібно сплатити ЄСВ. До бази включається як така, що обкладається, так і така, що не обкладається ПДФО, частина подарунка. Причому, якщо ви наважилися застосовувати до них пільгу з  п.п. 165.1.39 ПКУ, то оподатковувана частина включається з урахуванням «натурального» коефіцієнта. Ну а частина подарунка, що не обкладається ПДФО, потрапить до ЄСВ-бази в незмінному вигляді. Причина: «подарункова» виплата входить до фонду оплати праці та не вказана в  Переліку № 1170.

А ось із незарплатних подарунків ЄСВ справляти не потрібно. Хоча якщо дотримуватися логіки податківців та не поділяти подарунки на зарплатні та незарплатні, то ЄСВ обкладаються всі подарунки.

ПДВ. Право на ПК, яке сьогодні більше схоже на обов’язок, безумовно, виникає за наявності ПН, зареєстрованої в ЄРПН. А ось далі потрібно нараховувати ПЗ. І тут справжня війна. Деякі фахівці, щоб догодити фіскалам, вважають, що ПЗ потрібно відображати двічі:

• згідно з  п. 198.5 ПКУ — «перекрити» ПК, відображений при купівлі товарів / необоротних активів, які за фактом використовуються в негосподарській діяльності;

• згідно з  п. 188.1 ПКУ — нарахувати ПЗ при постачанні, яким вважається і безоплатна передача.

Податківці самі є непослідовними у своїх роз’ясненнях: то потрібно двічі «накручувати» ПЗ з ПДВ, то можна обмежитися однією безоплатною передачею за п. 188.1 ПКУ (див. листи МГУ ДФС — Центрального офісу з обслуговування ВПП від 11.11.15 р. № 25227/10/28-10-06-11 і від 27.11.15 р. № 26071/10/28-10-06-11 // «БТ», 2015, № 49, с. 6).

Зрозуміло одне: якщо ПК не відображали при купівлі майбутніх подарунків, то нараховувати «негосподарський» ПЗ за п. 198.5 ПКУ не потрібно (лист ДФСУ від 07.08.15 р. № 29168/7/99-99-19-03-02-17, консультація з категорії 101.16 ЗІР ДФСУ). Така ситуація може скластися, якщо подарунок ви придбали у неплатника ПДВ або продавець не склав на вас ПН (придбали товар уроздріб).

Наша позиція: нараховувати ПЗ двічі не можна, оскільки це призведе до подвійного оподаткування однієї і тієї самої операції.

Коли даруватимете презенти, відобразіть ПЗ з ПДВ у зв’язку з їх постачанням. Адже безоплатна передача підпадає під це поняття ( п.п. 14.1.191 ПКУ). Важливо: розмір ПДВ-зобов’язань має бути не нижче мінімальної межі, тобто в нашому випадку — не нижче ціни придбання ( п. 188.1 ПКУ). На підтвердження оподатковуваної операції складіть дві ПН і зареєструйте їх в ЄРПН:

• першу — на договірну вартість (з нульовими вартісними показниками);

• другу — на вартість придбання (з типом причини «15»), а якщо даруєте власну продукцію — на її собівартість (з типом причини «17»).

Податок на прибуток. З 01.01.15 р. вартість подарунків, що потрапила до бухгалтерських витрат, зменшує оподатковуваний прибуток. При цьому жодні обмеження, прив’язка до госпдіяльності та розрахунок податкових різниць в цій ситуації вам не загрожують, навіть для 20-мільйонників.

Бухоблік. Зарплатні грошові подарунки відображаються за правилами нарахування зарплати, тобто через субрахунок 661. Утримання ПДФО, ВЗ та ЄСВ — відповідно на субрахунках 641/ПДФО, 642/ВЗ і 651.

Негрошові подарунки можна обліковувати на субрахунках 209 (запаси) або 281 (товари).

Списувати на витрати вартість незарплатних подарунків слід через дебет субрахунку 949.

Приклад 1. Роботодавець дарує працівникам статуетки «Мавпа» як символ нового 2016 року. Закуплено 20 статуеток вартістю 60 грн. кожна на 1200 грн. (у тому числі ПДВ — 200 грн.). Такі подарунки розглядаються як не пов’язані з оплатою праці (не передбачені колективним договором). Вартість кожного презенту потрапляє в межі негрошових подарунків, що не обкладаються ПДФО (див. табл. 1 на с. 14).

Таблиця 1. Бухгалтерський облік подарунків працівникам

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1. Перераховано передоплату за статуетки «Мавпа»

371

311

1200,00

2. Відображено ПК з ПДВ, підтверджений ПН, зареєстрованою в ЄРПН

641/ПДВ

644

200,00

3. Отримано статуетки «Мавпа»

281

631

1000,00

4. Списано раніше відображений ПК з ПДВ

644

631

200,00

5. Відображено залік заборгованостей

631

371

1200,00

6. Передано подарунки працівникам

949

281

1000,00

7. Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ виходячи з ціни придбання подарунка

949

641/ПДВ

200,00

 

Подарунки дітям працівників

ФТВП уже неодноразово нагадував, що цього року дитячі подарунки не фінансуватиме. Тому новорічні подарунки та квитки на новорічні заходи для дітей працівників може придбати роботодавець.

Податок на прибуток. Коригувати фінрезультат не потрібно.

ПДВ. Як і у випадку з подарунками працівникам, безоплатні роздачі презентів їх дітям тягне нарахування ПЗ з ПДВ.

ПДФО. Звільнення від ПДФО, передбачене ст. 3 Закону № 2117, у цьому випадку не працює. Але можна скористатися пільгою з  п.п. 165.1.39 ПКУ та не обкладати ПДФО вартість подарунка в межах 609 грн. (див. вище). Із суми, що перевищує 609 грн., потрібно утримати ПДФО та ВЗ.

ЄСВ. Вартість подарунків і квитків не включається до фонду оплати праці ( п. 3.23 Інструкції № 5). Отже, ЄСВ з дитячих подарунків сплачувати не потрібно. Тим більше, що ця виплата прямо зазначена в  п. 8 розд. II Переліку № 1170.

Подарунки партнерам і клієнтам

Витрати на купівлю подарунків для клієнтів, партнерів, покупців можна розглядати як витрати на рекламу. Для того щоб підтвердити рекламний характер, потрібно оформити відповідний наказ керівника підприємства.

Потішити можна пам’ятним подарунком (припустимо, подарувати свою продукцію, дрібничку — символ року, що настає, ручку тощо), на такий презент можна нанести власну атрибутику (якщо це не порушує авторських прав виробника). Або спеціально для цих цілей виготовити календарі*, листівки тощо.

* Про облік безоплатної роздачі календариків читайте у «БТ», 2015, № 43, с. 20.

ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Нараховувати чи не нараховувати? Якщо ідентифікувати одержувача подарунка не можна (наприклад, при роздачі календариків покупцям), то об’єкт обкладення ПДФО не виникає (див. консультацію в категорії 103.23 ЗІР ДФСУ). При цьому вартість подарунків у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ не відображається. Не буде тут також ВЗ та ЄСВ.

Якщо ж одержувачами виступають конкретні особи, то вартість подарунка буде для них оподатковуваним доходом. До бази обкладення ПДФО такий дохід потрапляє збільшеним на «натуральний» коефіцієнт.

І знову можна не обкладати ПДФО негрошові подарунки не дорожче 609 грн. (із розрахунку на місяць).

У розрахунку за ф. № 1ДФ сума подарунка відображається так: у межах звільнення від ПДФО — з ознакою доходу «160», а оподатковувана сума, збільшена на «натуральний» ПДФО-коефіцієнт, — з ознакою доходу «126» для одержувача — непрацівника підприємства (див. абзац «е» п.п. 164.2.17 ПКУ, лист ДПАУ від 26.09.12 р. № 2557/0/61-12/17-1115).

ВЗ потрібно утримувати тільки з вартості подарунка (його частини), що обкладається ПДФО, на нашу думку, збільшеної на «натуральний» коефіцієнт для ПДФО.

База обкладення ЄСВ не виникає.

ПДВ. Тут усе так само, як і з подарунками працівникам. Лише уточнимо: на нашу думку, для безкоштовної роздачі «дрібничок» (наприклад, календариків) ПЗ нараховувати не потрібно.

Податок на прибуток. Коригувати бухгалтерський фінрезультат не потрібно.

Бухоблік. Витрати на купівлю подарунків (незалежно від їх вартості) як рекламні включаємо до витрат на збут ( п. 19 П(С)БО 16 «Витрати») і відображаємо на рахунку 93.

Якщо подати презент як рекламу не вдається, покажіть операцію як безоплатну передачу товару. Тоді вартість купівлі на підставі п. 20 П(С)БО 16 піде до інших операційних витрат (Дт 949).

Витрати на послуги поштового зв’язку можна включити до адміністративних (рахунок 92).

Самі подарунки обліковуються на рахунках товарів (субрахунок 281) або інших запасів (субрахунок 209).

Приклад 2. Підприємство для вітання партнерів з новорічними святами замовило 10 вітальних наборів (кошики з фруктами та цукерками) вартістю 240 грн. кожний. Загальна сума — 2400 грн. (у тому числі ПДВ — 400 грн.).

Клієнтам роздаватимуть календарики на 2016 рік із символікою підприємства. Вартість — 600 грн. (у тому числі ПДВ — 100 грн.). Див. табл. 2.

Таблиця 2. Бухгалтерський облік подарунків партнерам і клієнтам

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1. Перераховано передоплату за подарунки

371

311

3000,00

2. Відображено ПК з ПДВ, підтверджений ПН, зареєстрованою в ЄРПН

641/ПДВ

644

500,00

3. Отримано подарунки:

• кошики

281

631

2000,00

• календарики

209

631

400,00

4. Списано раніше відображений ПК з ПДВ

644

631

500,00

5. Відображено залік заборгованостей

631

371

3000,00

6. Презенти подаровані:

• кошики — партнерам

93

281

2000,00

• календарики — клієнтам

93

209

500,00

7. Нараховано ПЗ з ПДВ виходячи з ціни придбання кошиків

949

641/ПДВ

400,00

 

Висновки

  • Зарплатні подарунки працівникам обкладаються ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Незарплатні — тільки ПДФО та ВЗ. Не обкладається ПДФО вартість негрошового подарунка в межах 50 % мінзарплати (для 2015 року — 609 грн.).

  • При купівлі майбутніх подарунків відображається ПК з ПДВ (за наявності ПН, зареєстрованої в ЄРПН). Далі потрібно нарахувати ПЗ при безоплатному постачанні ( п. 188.1 ПКУ). Інколи контролери вимагають нарахувати подвійні ПЗ як при негосподарському використанні придбаних з ПК товарів ( п. 198.5 ПКУ). Ми проти подвійного оподаткування.

  • У бухобліку подарунки можна обліковувати на рахунках запасів (209) або товарів (281). Вартість придбаних подарунків належить до витрат на збут (рахунок 93) як реклама або до інших операційних витрат (субрахунок 949).

Документи та скорочення статті

Інструкція № 5 — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

Перелік № 1170 — Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.10 р. № 1170.

Закон № 2117 — Закон України «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків» від 30.11.2000 р. № 2117-III.

ПН — податкова накладна.

ПК — податковий кредит.

ПЗ — податкові зобов’язання.

ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних.

ФТВП — Фонд соцстрахування з тимчасової втрати працездатності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі