Теми статей
Обрати теми

Держреєстрація прав на нерухомість: зустрічайте новий Закон

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Карпова Влада
Закон України від 26.11.15 р. № 834-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»

Останні тижні 2015 року обіцяють бути насиченими. Законодавці видають закони пачками. Один з них — нова редакція Закону про держреєстрацію прав на нерухомість та їх обтяжень.

Відразу зазначимо, що сам Закон діє з 13.12.15 р. Однак його головні норми, описані в коментарі, набудуть чинності з 01.01.16 р.

Найголовніше нововведення — збільшення кола суб’єктів, які можуть проводити держреєстрацію прав на нерухомість. До системи органів, які беруть участь у держреєстрації прав на нерухомість, додали таких суб’єктів держреєстрації прав:

• виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних адміністрацій;

• акредитованих суб’єктів.

Акредитованим суб’єктом може бути юрособа публічного права, у трудових відносинах з якою перебуває не менше 3 держреєстраторів і яка до початку здійснення повноважень у сфері держреєстрації прав уклала:

• договір страхування цивільно-правової відповідальності з мінімальним розміром страхової суми в 1000 мінзарплат;

• договір з іншим суб’єктом держреєстрації прав та/або нотаріусом (для приймання та видачі документів у сфері державної реєстрації прав).

Нотаріуси наділяються повноваженнями держреєстраторів уже з дня набуття чинності Законом (з 13.12.15 р.). Вони можуть проводити держреєстрацію прав на нерухомість та їх обтяжень без вчинення нотаріальної дії щодо такого майна.

Місцевим адміністраціям також можуть надати повноваження суб’єктів держреєстрації до 01.01.16 р. — за рішенням Кабміну. Однак при цьому колишні органи держреєстрації прав, створені Мін’юстом, припиняють надавати послуги у сфері держреєстрації речових прав на нерухомість не пізніше за 30.04.16 р.

Зареєструвати майно можна буде без прив'язки до місцезнаходження в межах області, а у нотаріусів взагалі незалежно від місцезнаходження.

Перелік майнових прав та їх обтяжень, що підлягають держреєстрації, у принципі залишився тим самим. Щоправда, тут додалися право власності на об’єкт незавершеного будівництва і заборона на відчуження та арешт нерухомого майна.

Змінилася плата за держреєстрацію. Більше немає поділу на плату для фізичних і юридичних осіб, а ціна для прискореної реєстрації прописана прямо в Законі. Так, наприклад, за держреєстрацію права власності на нерухомість (не майновий комплекс) у звичайні строки (не більше 5 робочих днів) потрібно буде сплатити 0,1 мінзарплати, встановленої на 1 січня, за 2 робочі дні — 1 мінзарплату, за 24 години — 2 мінзарплати, за 2 години — 5 мінзарплат.

Також не лише інформація з Держреєстру прав на нерухомість, а й рішення держреєстратора, отримані в електронній і паперовій формі, мають однакову юридичну силу.

Оскаржити дії або бездіяльність держреєстраторів та акредитованих суб’єктів можна буде не лише до суду, а й в адміністративному порядку — через Мін’юст і його тероргани. Зокрема, оскаржити рішення, дії та бездіяльність держреєстратора та суб’єктів держреєстрації можна протягом 30 календарних днів з дня його винесення, а територіальних органів Мін’юсту — протягом 15 календарних днів.

Встановили адміністративну відповідальність за порушення порядку держреєстрації майнових прав на нерухомість — від 340 до 680 грн., а за повторне порушення — від 2500 до 3400 грн. (ст. 16623 КпАП). Згідно зі ст. 38 Закону, що коментується, до відповідальності притягають держреєстраторів і суб’єктів реєстрації. Справи щодо таких адмінпорушень розглядають місцеві суди, а протоколи складають уповноважені особи Мін’юсту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі