Теми статей
Обрати теми

Порожні декларації з ПДВ: ДФСУ дозволила не подавати

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Карпова Влада
Лист ДФСУ від 24.11.15 р. № 25043/6/99-99-19-03-02-15

Податківці нарешті розгледіли в  п. 49.2 ПКУ підстави для звільнення від подання порожніх ПДВ-декларацій. Поки що йдеться тільки про ПДВ, але це вже початок.

Нагадаємо: платник податків зобов’язаний за кожний звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або за наявності показників, що підлягають декларуванню, подавати податкові декларації за кожним окремим податком, платником якого він є.

Також у  п. 9 розд. III Порядку № 966* передбачено, що декларація з ПДВ подається платником незалежно від того, провадив він господарську діяльність у звітному періоді чи ні.

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну України від 23.09.14 р. № 966.

Висновок ДФСУ: якщо платник податків госпдіяльність протягом звітного (податкового) періоду не провадив, однак має суми від’ємного значення попередніх періодів, які потрібно відобразити в декларації звітного (податкового) періоду, то подавати декларацію потрібно.

Якщо ж госпдіяльність не провадилася та немає показників для декларування (у тому числі суми від’ємного значення попередніх періодів), то ПДВ-декларацію за такий звітний (податковий) період можна не подавати на підставі п. 49.2 ПКУ.

Це означає, що декларації з прокресленнями або «пустушки» подавати не обов’язково.

Зауважимо: стосовно інших податків контролери поки що поводяться не так лояльно. Наприклад, для ППЄПів і ЮРЄПів у консультаціях з категорій 107.08 і 108.05 ЗІР ДФСУ роз’яснюють, що потрібно подавати декларації з єдиного податку, навіть якщо показників немає. Однак тут вагомим аргументом є п. 40.1 ПКУ, який приписує застосовувати спеціальний порядок для єдиноподатників.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі