Теми статей
Обрати теми

Затримка виплати зарплати: АТО — форс-мажор

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Карпова Влада
Постанова ВСУ від 11.11.15 р. № 6-2159цс15

Звільнений працівник звернувся до суду з позовом до колишнього роботодавця: вимагає виплатити йому борг за зарплатою, середній заробіток за час затримки остаточного розрахунку та компенсацію за моральну шкоду.

Нагадаємо: тут діють норми ст. 116 і  117 КЗпП, згідно з якими, якщо роботодавець не проводить остаточний розрахунок з працівником у день звільнення, то повинен відшкодувати йому середній заробіток за весь час затримки розрахунку. Але це тільки за відсутності спору. У нашій ситуації спір є — у суді.

Отже, суди першої, апеляційної та касаційної інстанцій стали на бік звільненого працівника. Але при цьому вони не врахували дуже важливу деталь: підприємство знаходиться в зоні проведення АТО, що підтверджує сертифікат Торгово-промислової палати (ТПП) про визнання форс-мажорних обставин. Саме цей документ спонукав Верховний Суд України стати на бік роботодавця і відмовити працівнику у стягненні середнього заробітку за затримку виплати та компенсації за моральну шкоду.

Згідно із сертифікатом ТПП терористичні акти, диверсії, загарбання будівель і споруд, захоплення заручників, блокування та пошкодження об’єктів транспортної системи, відсутність ефективного контролю органів державної влади України в зоні проведення АТО роблять неможливим проведення розрахунків з оплати праці. Тобто дійсно настали обставини непереборної сили, які свідчать про наявність загрози виникнення/накопичення податкового боргу і є підставою для відстрочення грошових зобов’язань.

Нагадаємо: сертифікат ТПП є єдиним документом, що підтверджує форс-мажор (обставини непереборної сили) і надає право на відстрочення подання звітності та сплати податків, а також на невиконання договірних і трудових зобов’язань.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі