Теми статей
Обрати теми

Хоровод навколо ялинки: новорічний корпоратив для працівників

Жиленко Катерина, податковий експерт, e.zhylenko@id.factor.ua
У дитинстві ми завжди усі з нетерпінням чекали на новорічний ранок та зустріч з Дідом Морозом: готували наряди, вчили напам’ять вірші та розучували танці. Діти ростуть, а разом з ними і дитячі свята. Тепер такі свята називають корпоративами. Крім передчуття новорічних чарів, спілкування в неформальній обстановці єднає колектив. Новорічний корпоратив якраз є слушним приводом для цього. Розслабитися на святі зможе й бухгалтер, адже завдяки нашій статті він без помилок проведе облік витрат на корпоратив.

Пригощає роботодавець

Традиційними є два способи «накрити поляну»: за рахунок роботодавця і за рахунок профспілки. Розпочнемо з пригощань від роботодавця.

Бухоблік. Витрати на святкування Нового року в бухобліку відображаються у складі інших операційних витрат ( п. 20 П(С)БО 16 «Витрати») у тому звітному періоді, в якому їх здійснено, — за дебетом субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».

Те ж саме стосується і сум гонорарів, виплачених запрошеним ведучим, артистам, музикантам, Діду Морозу зі Снігуронькою.

Традиційна таблиця з проводками для вас — на с. 14.

Податок на прибуток. Ще минулого року напряму зарахувати витрати на колективно-розважальні заходи до господарських шансів не було. Доводилося викручуватися і обирати один з трьох варіантів подання свята: річні збори трудового колективу (семінар, конференція, тренінг), рекламна акція або вечір за рахунок профспілки.

Але тепер (з 01.01.15 р.) основою оподатковуваного прибутку є бухгалтерський фінрезультат, відкоригований на різниці, передбачені розд. III ПКУ ( п.п. 134.1.1). При цьому нічого не забороняє зменшувати об’єкт обкладення податком на прибуток на негоспвитрати.

Тому відтепер тут усе просто: витрати на банкет, що засвітилися у бухгалтерському обліку, автоматично зменшують об’єкт обкладення податком на прибуток. Причому без будь-яких коригувань фінрезультату на різниці навіть у високодохідників (платників з річним доходом понад 20 млн грн.).

Головне, щоб були належним чином оформлені первинні документи ( ст. 9 Закону про бухоблік).

ПДВ. З ПДВ історія не така весела. І всьому виною господарська спрямованість витрат, яка в цій сфері «вижила».

Суми «вхідного» ПДВ за «святковими» операціями у будь-якому разі потрапляють до податкового кредиту (ПК) ( п. 198.3 ПКУ). Проте надалі ПК доведеться компенсувати нарахуванням податкових зобов’язань (ПЗ) згідно з  п. 198.5 ПКУ, оскільки «хоровод навколо ялинки» не можна назвати господарською діяльністю.

Але все ще залишається можливість «замаскувати» свято під річні збори трудового колективу чи рекламну акцію. Тоді нараховувати «негосподарські» ПЗ з ПДВ не доведеться.

У першому варіанті (збори трудового колективу) вартість пригощань і розваг краще включити до складу орендної плати (з відома орендодавця) або послуг з організації зборів, які надає стороння організація.

Другий варіант (рекламна акція) є найбільш прийнятним. Тим більше, якщо серед запрошених будуть не лише працівники, а й партнери. Якщо в наказі або розпорядженні керівника позначити мету заходу як рекламну і на додаток ви обзаведетеся підтверджуючими «рекламними» документами (списком запрошених бізнес-партнерів, первинними документами, що підтверджують понесені витрати, звітами про проведення акції та про виконання кошторису витрат), зв’язок новорічних витрат із госпдіяльністю можна довести.

ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Оскільки витрати в цьому випадку є неперсоніфікованими, то й об’єкта для справляння ПДФО немає. При цьому роботодавець не виконує функцій податкового агента та в цій частині розрахунок за ф. № 1ДФ не заповнює. Відповідно ВЗ тут також не справляється.

Не обкладаються зазначені витрати й ЄСВ. Адже вони не належать до фонду оплати праці та не є доходами окремих працівників.

Пригощає профспілка

Зрозуміло, цей варіант свята підходить тим, у кого є первинна профспілкова організація, в кошторисі якої закладена стаття витрат на організацію таких заходів для членів профспілки.

Доведеться підготувати:

• рішення профкому про проведення свята для членів профспілки;

• кошторис витрат;

• накладні на отримання ТМЦ, продуктів харчування від постачальників, акти виконаних робіт (наданих послуг);

• акти про списання ТМЦ, продуктів харчування для проведення новорічних урочистостей.

До того ж підприємство може підтримати профспілку фінансово та перерахувати їй добровільне пожертвування — безповоротну фінансову допомогу.

Бухоблік. У цьому випадку в бухобліку підприємства «спливе» тільки безповоротна фіндопомога. Перераховані суми потрібно відобразити у складі інших операційних витрат (Дт 949 «Інші витрати операційної діяльності»).

Податок на прибуток. Малодохідники святкують та жодними коригуваннями не переймаються.

Високодохідні платники, увага! Як і в дореформені часи, стосовно коштів, перерахованих неприбутковим організаціям, діє ліміт — 4 % оподатковуваного прибутку попереднього року. Тільки тепер на суми, що перевищили 4-відсоткову планку, за підсумками звітного періоду коригують бухгалтерський фінрезультат ( п.п. 140.5.9 ПКУ). Роблять це так: спочатку до фінрезультату додають загальну суму допомоги, а потім віднімають від нього дозволену величину в межах 4 % ліміту.

ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Як ми вже говорили раніше, оскільки святкові витрати в цьому випадку є неперсоніфікованими, то об’єкта для утримання ПДФО та ВЗ немає.

Не обкладаються ці суми й ЄСВ, адже вони не належать до фонду оплати праці та не є доходами окремо взятих працівників.

Закріпимо пройдений матеріал на прикладі та наведемо кореспонденцію бухгалтерських рахунків для відображення новорічного святкування за рахунок роботодавця та профспілки.

Приклад. Підприємство проводить новорічний корпоратив у кафе. Витрати на проведення свята склали 30000 грн. (у тому числі ПДВ — 5000 грн.).

Розглянемо в обліку два варіанти відображення операцій: за рахунок роботодавця та за рахунок профспілки.

Бухоблік витрат на корпоратив

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

Свято за рахунок роботодавця

1. Перераховано передоплату за проведення новорічного корпоративу

371

311

30000,00

2. Відображено ПК з ПДВ, підтверджений ПН, зареєстрованою в ЄРПН

641/ПДВ

644

5000,00

3. Підписано первинні документи, що підтверджують проведення заходу. Витрати на проведення свята віднесено на витрати

949

631

25000,00

4. Списано ПК з ПДВ

644

631

5000,00

5. Відображено залік заборгованостей

631

371

30000,00

6. Нараховано ПЗ з ПДВ виходячи з ціни придбання

949

641/ПДВ

5000,00

Свято за рахунок профспілки

1. Перераховано безповоротну фіндопомогу профспілці

377

311

30000,00

2. Списано суму безповоротної фіндопомоги на витрати

949

377

30000,00

 

Висновки

  • У бухобліку витрати на проведення новорічного вечора відображаються у складі інших операційних витрат.

  • Бухоблікові витрати на банкет зменшують об’єкт обкладення податком на прибуток.

  • Безповоротна фіндопомога профспілці понад 4 % оподатковуваного прибутку попереднього року коригує бухгалтерський фінрезультат.

  • Прив’язати «святковий хоровод» до господарської діяльності не вдасться. І відображений ПК доведеться компенсувати «негосподарськими» ПЗ.

  • ПДФО, ВЗ та ЄСВ не нараховуються.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі