Теми статей
Обрати теми

Поправки у ПДВ-нормативці: порядок ведення ЄРПН

Жиленко Катерина, Шпакович Микола, Децюра Сергій, Кравченко Дар’я, Кабінет Міністрів України
Постанова КМУ від 30.01.15 р. № 20 «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних»

Лютий завітав до нас не з порожніми руками. Він приніс цілий «оберемок» поправок до нормативно-правових актів, спровокованих Законом про податкову реформу № 71-VIII. Зачепило й ПДВ-нормативку*.

*Також читайте «БТ», 2015, № 3, с. 15; № 5, с. 9.

Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1246 (далі — Порядок № 1246), доповнили нормами із Закону № 71, зокрема:

• реєстрації підлягають усі без винятку ПН і РК до них (у тому числі ті, що залишаються у постачальника; складені на отримання послуг від нерезидента на території України, умовне постачання, звільнені від оподаткування операції);

• РК складає постачальник товарів/послуг, а ось реєструє його або сам постачальник (РК на збільшення вартості товарів/послуг або сума компенсації не змінюється), або покупець (РК на зменшення вартості товарів/послуг). Оскільки покупці отримали право (і навіть обов’язок) реєструвати РК, то в Порядку № 1246 багато згадок про «продавця» замінили на «платника» (яким може бути і продавець, і покупець). При цьому РК до ПН, які не видаються покупцю, до ПН, виписаних до 01.02.15 р., у будь-якому разі реєструються постачальником;

• реєструючи РК до ПН, складених до 01.02.15 р., які не потрібно було реєструвати в ЄРПН у зв’язку з тим, що сума в них менше 10 тис. грн., потрібно спочатку зареєструвати таку «стару» ПН, а потім і РК до неї — протягом однієї доби.

Також збільшився перелік підстав для відмови в реєстрації ПН/РК: наявність помилок під час заповнення ПН, порушення вимог пп. 201.1 і 192.1 ПКУ, порушення вимоги про наявність суми ПДВ, розрахованої за п. 2001.3 ПКУ, — «ліміту реєстрації» (але ця підстава запрацює з 01.07.15 р.).

Постанова діє  з 01.02.15 р.

Теги ПДВ ЄРПН
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі