Теми статей
Обрати теми

Як повідомити податкову про прийняття на роботу: «патч» від ДФСУ

Жиленко Катерина, Шпакович Микола, Децюра Сергій, Кравченко Дар’я, Державна фіскальна служба України
Лист ДФСУ від 29.01.15 р. № 2627/7/99-99-17-03-01-17

Нещодавно контролери ще відмовлялися відповідати на запитання про те, як же їх повідомити про прийняття на роботу нового працівника («БТ», 2015, № 5, с. 46). Адже порядок такого повідомлення ще повинен розробити Кабмін. А забігати наперед контролерам не хотілося.

З одного боку, роботодавцям залишалося лише чекати. З іншого — до активних дій спонукали фінсанкції за порушення законодавства про працю.

Податківці на місцях у свою чергу «радили», не чекаючи Кабмінівського порядку, повідомляти їх про прийняття нових працівників за допомогою листа довільної форми.

Однак, на щастя, далі вже не потрібно «вигадувати велосипед» — з’явилося «централізована» позиція ДФСУ з цього приводу.

У своєму листі податківці пояснили: до прийняття Кабміном відповідного порядку належним «повідомленням» податкових органів вважатиметься подання таблиці 5 форми № Д4 у складі обов’язкової ЄСВ-звітності за календарний місяць (у якому прийнято працівника) із зазначенням трудових відносин з прийнятими працівниками.

Отже, про прийнятих у січні працівників податківці будуть поінформовані в ЄСВ-звітності за січень, яку потрібно подати не пізніше 20 лютого.

Увага! При цьому контролери уточнили, що окремо при кожному прийнятті працівника на роботу титульний лист з таблицею 5 форми № Д4 подавати не потрібно!

У принципі, позиція податківців має протиріччя. Адже із ст. 24 КЗпП випливає, що допустити працівника до роботи ми можемо лише після повідомлення органів ДФСУ. А за рекомендаціями податківців, повідомлення відбудеться пізніше (наступного місяця). Але ж, з іншого боку, немає й порядку від КМУ. Тобто взагалі жодних повідомлень можна не здійснювати.

Тому вважаємо, що дотримання приписів цього листа не повинне призводити до фінсанкцій, оскільки йдеться про перехідний період, в якому відсутній належний порядок дій. Отже, користуємося.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі