Теми статей
Обрати теми

Губить людей не пиво... Податківці про ліцензування і маркування пива

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина
Лист ДФСУ від 19.06.15 р. № 22173/7/99-99-21-02-17

З 01.07.15 р. пиво стало алкогольним напоєм. Чим це обернеться для торговців пивом, ви могли довідатися у «БТ», 2015, № 23, с. 16.

Податківці також доклали рук до роз’яснень за темою «пиво = алкоголь». У листі, що коментується, слід звернути увагу на два важливі моменти.

«Пивна» ліцензія. З 01.07.15 р. діяльність з виробництва, імпорту, експорту, оптової та/або роздрібної торгівлі пивом на загальних підставах, передбачених для алкогольних напоїв, підлягає ліцензуванню за загальними алкогольними правилами. У зв’язку з цим виникають два моменти:

• по-перше, за наявності загальної алкогольної ліцензії отримувати окрему пивну ліцензію не потрібно;

• по-друге, якщо отримали ліцензії виключно для реалізації пива, то на лицьовому боці бланка ліцензії орган, що видає ліцензію, повинен вказати вид алкогольного напою — написати слово «пиво». Адже для торгівлі всіма алкогольними напоями є обмеження за площею — не менше 20 кв. м. А для торгівлі пивом це обмеження не діє.

Без акцизних марок. Маркуванню підлягають усі алкогольні напої з вмістом спирту етилового понад 8,5 % об’ємних одиниць ( п. 226.6 ПКУ). Відповідно, для маркування пива міцністю понад 8,5 % об’ємних одиниць застосовуються акцизні марки АВ ВП та АІ ВП. Залишки пива за кодами товарної позиції 2203 за УКТ ЗЕД, які вироблені до 01.07.15 р., не потрібно маркувати та можна вільно продавати з урахуванням строку придатності.

А чи можна продати залишки пива, вироблені/придбані до 01.07.15 р., без ліцензії? Про це фіскали умовчали. Однак, найімовірніше, вони заперечуватимуть проти такого поділу: з 01.07.15 р. ліцензії для всіх!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі