Теми статей
Обрати теми

Відновлення бюджетного відшкодування: як уникнути задвоєння

Децюра Сергій, податковий експерт, s.detsyura@id.factor.ua
За результатами січня 2015 року підприємство мало сплатити до бюджету нараховані податкові зобов’язання. Але їх «перекрили» накопичені раніше суми бюджетного відшкодування в рахунок зменшення податкових зобов’язань наступних звітних періодів. У травні отримано від контрагентів податкову накладну, яка датована січнем 2015 року. Поданий у травні уточнюючий розрахунок зменшив січневу суму до сплати і мав одночасно відновити бюджетне відшкодування. Чи можна заявити таке відновлене бюджетне відшкодування на збільшення реєстраційного ліміту та податкового кредиту і коли можна буде скористатися цими сумами?

До чого призвело виправлення помилки

Якщо ви помилково не включили до декларації за минулі періоди отриману ПН, то зробити це можна, подавши УР. Детально про заповнення УР читайте у «БТ», 2015, № 14, с. 20 та № 15, с. 19.

Подавати УР можна (це випливає із самої його форми):

• або як самостійний документ (заповнюємо ряд. 1 у полі 01). Тоді у разі заниження ПЗ з ПДВ потрібно сплатити «самоштраф» у розмірі 3 % від суми недоплати ( абз. 4 п. 50.1 ПКУ),

• або як додаток до поточної декларації (заповнюємо ряд. 2 у полі 01). Тоді в разі заниження ПЗ з ПДВ платник повинен сплатити «самоштраф» у розмірі 5 % від суми недоплати ( абз. 5 п. 50.1 ПКУ).

Результатом виправлення нашої помилки буде зменшення розміру раніше нарахованого податку до сплати, а тому про жодні штрафні санкції чи пеню не йтиметься.

У нашому випадку підприємство задекларувало за січень 2015 року суму ПДВ до сплати (ряд. 25.1). При цьому фактичної сплати грошима такої суми не відбулося, оскільки підприємство погасило заборгованість перед бюджетом за рахунок раніше задекларованого БВ.

Підприємство подало УР до декларації за січень, яким збільшується розмір раніше задекларованого податкового кредиту (враховується отримана із запізненням ПН). Як результат таких дій розрахована сума податку до сплати (ряд. 25.1 січневої декларації) зменшується на суму ПДВ, вказану в такій ПН, що призводить, за загальним правилом, до виникнення переплати з ПДВ в інтегрованій картці платника.

Увага! Виправлення такої помилки не зачіпає суму ВЗ попередніх періодів (ряд. 24) у декларації за січень. Дотримуючись вимог пп. 6 і 7 роздVI Порядку № 966, у разі, якщо помилка, допущена в ряд. 24, вплинула в майбутніх звітних періодах на значення ряд. 25, необхідно подати УР за кожний звітний період, в якому значення ряд. 24 декларації впливали на значення ряд. 25. У нашому ж випадку помилка вплинула на значення ряд. 25 лише звітного періоду. Тому для виправлення такої помилки достатньо подати один УР.

Водночас, як ми зазначали на початку статті, у нашому випадку сплата задекларованої суми ПЗ відбулася не «живими» грошима, а шляхом зарахування раніше задекларованої суми БВ. Тому у цьому випадку не виникає грошова переплата з ПДВ по особовому рахунку платника ПДВ, а відновлюється сума раніше списаного БВ.

Така «умовна переплата», як ви розумієте, станом на 01.07.15 р. не може автоматично зарахуватися у збільшення РЛ на підставі ч. 3 п. 34 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, адже під цю норму потрапляє лише грошова переплата.

Якби ж це була грошова переплата, то на цьому можна було б ставити крапку. Та з економічної точки зору такі суми навряд чи можна нею вважати (гроші на рахунки не надходили). А тому сподіватися на податківців стає доволі небезпечно. Отже, доведеться перетягувати таку «псевдопереплату» до податкового кредиту та збільшення РЛ через додаток Д2.

Як заявити БВ на збільшення РЛ

Про те, що ви можете заявити БВ на збільшення РЛ, стверджують податківці у листі від 06.03.15 р. № 7796/7/99-99-19-03-02-17. Для цього вам слід здійснити декілька операцій:

1) включити суму відновленого БВ до залишків ВЗ ПДВ, які виникли до 1 лютого 2015 року.

Хоча в УР ви не збільшували залишок ВЗ в декларації за січень, все одно суми відновленого БВ теж мають потрапити до розділу IV декларації та додатка Д2.

Звертаємо увагу! УР ви подавали у травні, а тому в додатку Д2 до декларації за травень сума відновленого БВ мала потрапити до гр. 11 таблиці 1 та до ряд. 29 самої декларації;

2) заявити старе БВ на збільшення РЛ.

У нашому випадку мова йде про суму БВ, відновлену у травні, за допомогою УР за січень. Отже, ви могли заявити такі суми на збільшення РЛ ще при поданні декларації за травень. Щоб це зробити, ви мали зазначити відновлене БВ або суму, на яку ви бажаєте збільшити РЛ в межах відновленого БВ (якщо у вас немає інших сум старого ВЗ), у рядку «а» шапки додатка Д2 до декларації з ПДВ.

Якщо ви цього не зробили у травні, то можете зробити в наступних періодах. На цьому наголошують і податківці у листі ДФСУ від 09.06.15 р. № 11999/6/99-99-19-01-01-15 (див. с. 20 цього номера). Чим раніше ви заявите такі суми на збільшення РЛ, тим швидше ви зможете ними скористатися;

3) дочекатися, доки податківці після камеральної перевірки збільшать вам РЛ.

Нагадуємо: включати заявлене БВ слід у збільшення РЛ не в періоді його відображення у шапці додатка Д2, а в тому періоді, коли фактично відбулося таке збільшення. Щоб дізнатися, коли саме можна збільшити РЛ, необхідно отримати Витяг (за формою J1401301) про збільшення РЛ, в якому вказується фактична дата збільшення.

Оскільки ми говоримо про те, що такі суми було включено у декларацію за травень, то скористатися ними ви зможете не раніше червня. Річ у тім, що декларацію за травень подавали до 20 червня. А оскільки найімовірніше вам могли збільшити РЛ саме у червні, то такі суми знайдуть відображення у декларації за червень. Якщо ж така подія станеться у наступному періоді, тобто в липні, то і включати такі суми слід у декларацію за липень;

4) відобразити суму, на яку збільшено РЛ, у ряд. 27 та 20.2 декларації з ПДВ і у гр. 7 таблиці 1 додатка Д2. Оскільки ми сподіваємося, що збільшення РЛ відбулося у червні, то ці суми потраплять саме до декларації за червень.

При цьому варто звернути увагу на один нюанс. При заповненні таблиці 1 додатка Д2 до декларації за червень (тобто наступної декларації після подання УР, яким було відновлено БВ) суму відновленого БВ ви маєте також обов’язково вказати у гр. 4.

Справа в тому, що, тільки перенісши відновлене БВ до гр. 4 таблиці 1 додатка Д2, платник ПДВ зможе зняти з інтегрованої картки платника суму такого БВ. На цьому наполягають податківці у листі ДФСУ від 06.03.15 р. № 7796/7/99-99-19-03-02-17. У нашому випадку це буде сума відновленого БВ, яка виникла через подання УР за січень 2015 року.

Якщо не заповнити гр. 4 таблиці 1 додатка Д2, то сума відновленого БВ і надалі «висітиме» в особовому рахунку платника як переплата. Тому є ризик, що така переплата станом на 01.07.15 р. може автоматично зарахуватися до складу збільшення РЛ.

Якщо на суму відновленого БВ РЛ збільшиться двічі, то радимо вам звернутися до контролерів з проханням переглянути розмір РЛ, оскільки таке задвоєння може призвести до недоплати податку в бюджет, що може мати негативні наслідки для платника податків.

Документи та скорочення статті

Порядок № 966 — Порядок заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом МФУ від 23.09.14 р. № 966.

БВ — бюджетне відшкодування.

ПН — податкова накладна.

ПЗ — податкові зобов’язання.

ВЗ — від’ємне значення.

РЛ реєстраційний ліміт.

УР — Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі