Теми статей
Обрати теми

Аптечка на підприємстві: що покласти та як обліковувати?

Жиленко Катерина, податковий експерт, e.zhylenko@id.factor.ua
Звичайно, добре, коли працівники здорові і духом, і тілом. Але від невеликих неприємностей і виробничих травм ніхто не застрахований. У такому разі допоможе аптечка з елементарним набором медикаментів. Що в ній має знаходитися? Як списати (викинути) прострочені ліки? Як правильно відобразити в обліку придбання аптечки та її поповнення? На ці запитання ви знайдете відповіді в нашій статті.

Чи потрібна взагалі аптечка

У листі Виконавчої дирекції Фонду «нещасного випадку» від 16.08.05 р. № 261-05-3 зазначено: не існує єдиного нормативного документа з охорони праці, який би зобов’язував підприємства мати медичні аптечки. Справедливості заради зауважимо, що відтоді ситуація не змінилася.

Водночас з інших НПА випливає необхідність забезпечення робочих місць аптечками.

Отже, роботодавець зобов’язаний створити на кожному робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до НПА, а також забезпечити дотримання вимог законодавства щодо прав працівників у сфері охорони праці (ст. 13 Закону про охорону праці).

Із цією метою роботодавець забезпечує функціонування системи управління охороною праці, зокрема вживає термінових заходів для допомоги потерпілим. За порушення цих вимог роботодавець несе безпосередню відповідальність.

Також при настанні нещасного випадку безпосередній керівник робіт (уповноважена особа підприємства) зобов’язаний, зокрема, терміново організувати надання першої медичної допомоги потерпілому (п. 8 Порядку № 1232). Саме тут і стане у пригоді аптечка.

Звідси висновок: аптечка на підприємстві все ж таки потрібна.

Автомобільна аптечка

Щодо експлуатації ТЗ висуваються певні вимоги. Так, зокрема, в автомобілі обов’язково повинна знаходитися аптечка першої медичної допомоги: забороняється експлуатація ТЗ без медичної аптечки (з нанесеними на неї відомостями про тип ТЗ, для якого вона призначена, на мотоциклі з боковим причепом, легковому, вантажному автомобілі, колісному тракторі, автобусі, мікроавтобусі, тролейбусі, автомобілі, що перевозить небезпечний вантаж) (п.п. «є» п.п. 31.4.7 ПДР).

Аптечка, яка відповідає вимогам держстандарту ДСТУ 3961-2000 «Аптечка медична автомобільна», повинна розташовуватися в закріпленому стані в місці, визначеному підприємством-виробником. Якщо конструкцією ТЗ такого місця не передбачено, аптечка повинна знаходитися в легкодоступному місці.

Корисно знати! Інспектори ДАІ наполягають на тому, що автомобільна аптечка — це частина комплектності ТЗ. Відповідно вони мають право перевіряти її згідно з п.п. «б» п. 2.4 ПДР. При цьому за відсутність аптечки (про її склад читайте далі) вони загрожують штрафом за керування ТЗ, які мають технічні несправності, з якими згідно з установленими правилами експлуатація заборонена, — від 340 до 425 грн. ( ч. 1 ст. 121 КпАП), а якщо йдеться про ТЗ, що надає послуги з перевезення пасажирів, — від 680 до 850 грн. (ч. 2 ст. 121 КпАП).

Водночас можна посперечатися: відсутність або неправильна комплектація аптечки не є технічною несправністю. Тому максимальний штраф — попередження за ст. 125 КпАП.

Зауважимо: суди часто підтримують оштрафованих водіїв, визнаючи їх порушення малозначущими (постанова Чернігівського райсуду Запорізької області від 21.09.12 р. у справі № 0826/841/2012), або ж обмежуються попередженням, зокрема, через порушення самого інспектора ДАІ (постанови Кременецького райсуду Тернопільської області від 07.08.13 р. у справі № 601/1862/13-а і від 23.07.14 р. у справі № 601/1498/14-а).

А тепер давайте розберемося, чим саме слід укомплектувати аптечку.

Що покласти до аптечки

Відразу скажемо: точного переліку медпрепаратів, засобів і приладів, які повинні знаходитися в аптечці на підприємстві, немає. Водночас деякі галузеві нормативні документи, які вимагають наявність аптечки, розписують її вміст. Це, наприклад, додаток 5 до Правил безпеки при роботах на кабельних лініях зв’язку і дротяного мовлення (НПАОП 64.2-1.07-96), додаток 10 (частина 4) до Правил безпеки систем газопостачання України (НПАОП 0.00-1.20-98), Інструкція з надання першої допомоги потерпілим у результаті нещасного випадку, що стався під час обслуговування енергетичного обладнання (СОУ-Н МПЕ 40.1.03.702:2005).

Також перелік ліків, які повинні знаходитися в автомобільній аптечці, затверджено наказом МОЗ від 07.07.98 р. № 187. Причому тут наведені переліки для двох видів аптечок залежно від кількості пасажирів:

аптечка № 1 (для пасажирських легкових ТЗ з кількістю пасажирів до 9 осіб і вантажного транспорту) — складається з 16 найменувань медпрепаратів і виробів медичного призначення, а також інструкції з користування засобами автомобільної аптечки, що додається до них;

аптечка № 2 (для пасажирських ТЗ з кількістю пасажирів понад 9 осіб) — складається з 24 найменувань медичних препаратів і виробів медичного призначення, а також інструкції щодо їх застосування.

Нюанс для автоаптечок: рекомендуємо придбавати автомобільні аптечки вітчизняного виробництва (оскільки закордонні аналоги можуть відрізнятися комплектацією), звертаючи при цьому увагу на строк придатності ліків.

Ми узагальнили зазначені рекомендації і наводимо примірний перелік вмісту аптечки підприємства (див. схему далі). При цьому кількість і додаткові препарати можуть варіюватися залежно від кількості працівників і специфіки діяльності госпсуб’єкта. Фонд «нещасного випадку» у згаданому вище листі від 16.08.05 р. № 261-05-3 зазначає: перелік необхідних ліків, якими повинні комплектуватися медичні аптечки, визначається характером шкідливих і небезпечних виробничих факторів, які можуть виникнути на робочому місці.

img 1

Примірний перелік ліків і предметів, які повинні міститися в аптечці

Важливий момент: потрібно визначити відповідального, який купуватиме медикаменти та стежитиме за строком їх придатності. Розумно, якщо такою особою буде член служби охорони праці підприємства. Про організацію служби охорони праці Держгірпромнагляд України розповідав у листі від 15.01.15 р. № 188/0/8.1-03/6/15 («БТ», 2015, № 5, с. 9).

Як викинути старі ліки

Ліки зі строком придатності, що минув, категорично не можна використовувати. Але просто так викинути їх у відро для сміття також заборонено. Їх потрібно утилізувати в порядку, визначеному Правилами утилізації. Наявність ліків, що не підлягають подальшому використанню, визначають органи держконтролю та/або посадові (уповноважені) особи госпсуб’єктів у сфері обігу ліків та оформляють актом, форма якого наведена в додатку 1 до Правил утилізації.

Неліквідні ліки потрібно передати підприємствам, які мають ліцензію на поводження з небезпечними відходами (прямо чи через постачальників, якщо є така можливість). Підказка: деякі аптеки приймають прострочені ліки для передачі їх на утилізацію.

Також органам держконтролю за місцем провадження діяльності потрібно подати інформацію про передачу ліків, які не підлягають подальшому використанню, на утилізацію або знешкодження (додаток 2 до Правил утилізації).

Важливо: списання прострочених ліків потрібно документально оформити — актом списання. До цього самого акта можна включити перелік використаних медпрепаратів. Такі акти розумно складати періодично (наприклад, раз на місяць або квартал).

Як бачите, усе не так вже просто. У вас може виникнути запитання: чи зобов’язані госпсуб’єкти, які знайомі з ліками лише заради поповнення аптечки (не виробляють і не продають їх), дотримуватися Правил утилізації? Відповідь: так, зобов’язані. Згідно з п. 3 цих Правил вони є обов’язковими для всіх госпсуб’єктів, які провадять діяльність, пов’язану з обігом лікарських засобів, утилізацією та знешкодженням відходів. При цьому до обігу ліків належать види діяльності, пов’язані не лише з виробництвом і торгівлею, експортом/імпортом, а й зі зберіганням, транспортуванням, придбанням і використанням ліків. Отже, придбали медпрепарати (навіть якщо не використали) — будьте ласкаві, дотримуйтеся букви Правил утилізації.

Облік купівлі та поповнення аптечки

Уже неодноразово в наших публікаціях ми говорили про те, що використання активів у господарській діяльності з 01.01.15 р. більше не є яблуком розбрату в питанні податкових витрат. З початку 2015 року розрахунок податку на прибуток орієнтується на бухгалтерський облік.

Однак господарність все ще потрібна для того, щоб включати суму ПДВ до ПК, а також для цілей «податкової» амортизації високодохідних платників податку на прибуток, які використовують податкові різниці.

Ми підкажемо вам аргумент «за»: вище ми зазначали, що аптечка на підприємстві необхідна в межах охорони праці, а її наявність при експлуатації ТЗ є обов’язковою згідно з ПДР.

Важливий нюанс: не всі ліки та/або медвироби можуть обкладатися ПДВ за пільговою ставкою 7 %. Тому, заповнюючи декларацію з ПДВ, уважно заносьте суми ПК у ряд. 10.1.1 і 10.1.2.

Що стосується відображення такої купівлі в обліку, то для підприємства, яке придбаває укомплектовану аптечку вперше, вона виявиться об’єктом МНМА, тобто предметом, строк корисного використання якого більше 1 року, але вартість якого не дотягує до статусу ОЗ. Як правило, у бухобліку така вартісна межа береться в розмірі 2500 грн. (орієнтир на визначення ОЗ з  п.п. 14.1.138 ПКУ), хоча такий підхід не є обов’язковим і на розсуд підприємства вартісна межа, що відокремлює об’єкти МНМА від ОЗ, може встановлюватися в іншому розмірі.

Отже, зарахувавши придбану аптечку на субрахунок 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи», необхідно нарахувати за нею амортизацію одним з обраних методів: методом «50 % на 50 %» (тобто у розмірі 50 % вартості в першому місяці використання і в розмірі решти 50 % вартості — у місяці списання) або ж методом «100 %» (тобто в розмірі 100 % вартості в першому місяці використання, п. 27 П(С)БО 7 «Основні засоби»).

Подальше поповнення аптечки лікарськими засобами і виробами медпризначення слід відображати за дебетом субрахунку 209 «Інші матеріали».

Як вибрати правильні статті витрат для нарахування амортизації аптечки та списання придбаних ліків? Якщо йдеться про автомобільну аптечку, то все залежить від напрямку використання автотранспорту (автомобіль, що обслуговує адмінперсонал, — адміністративні витрати і рахунок 92, а такий, що доставляє продукцію споживачам, — витрати на збут і рахунок 93). Якщо ж говоримо про аптечку, яка зберігається на підприємстві, то за основу можна взяти або напрямок діяльності самого підприємства (наприклад, на торговельному підприємстві це будуть витрати на збут і рахунок 93), або працівників конкретного підрозділу (наприклад, витрати на придбання аптечки для виробничого цеху потраплять до загальновиробничих витрат на рахунок 91).

Приклад. Придбано «універсальну» аптечку для офісу вартістю 150,00 грн. (у тому числі ПДВ — 9,81 грн. за ставкою 7 %). Згодом запаси аптечки поповнили новими ліками (див. таблицю на с. 31).

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Дт

Кт

1. Отримано аптечку

153

631

140,19

2. Відображено ПК на підставі ПН

641

631

9,81(1)

3. Перераховано кошти за аптечку

631

311

150,00

4. Аптечку передано відповідальній особі (в експлуатацію)

112

153

140,19

5. При передачі аптечки в експлуатацію нараховано амортизацію

92

(91, 93, 949)(2)

132

140,19(3)

6. Отримано нові медпрепарати

209

631

81,31

7. Відображено ПК на підставі ПН

641

631

5,69

8. Сплачено за медпрепарати для поповнення аптечки (у міру використання ліків та закінчення для деяких з них строку придатності)

631

311

87,00

9. Придбані медпрепарати передано до аптечки

92

(91, 93, 949)

209

81,31

(1) Вважаємо, що сама аптечка та її вміст обкладаються за ставкою ПДВ 7 %.

(2) Залежно від напрямку використання.

(3) Підприємство нараховує амортизацію за МНМА методом «100 %».

 

Висновки

  • Роботодавець зобов’язаний терміново організувати надання першої меддопомоги працівникам. Для цього йому необхідна аптечка.

  • Наявність аптечки в автомобілі вимагають ПДР (без неї ТЗ не можна експлуатувати).

  • Точний перелік вмісту аптечки прописано лише для автомобільної аптечки. Для «стаціонарних» аптечок слід керуватися галузевими стандартами або узагальнити їх і покласти в аптечку: знеболюючі, «сердечні» препарати, предмети для локалізації травм.

  • За станом аптечки і строком придатності ліків стежить відповідальна особа (наприклад, член служби охорони праці).

  • Позбавлятися прострочених ліків потрібно за Правилами утилізації.

  • В обліку аптечка відображається як МНМА (субрахунок 112), а окремі ліки до неї — як запаси (субрахунок 209).

Документи та скорочення статті

Закон про охорону праці — Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII.

Порядок № 1232 — Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 30.10.11 р. № 1232.

ПДР — Правила дорожнього руху, затверджені постановою КМУ від 10.10.01 р. № 1306.

Аптечка № 1 — Перелік лікарських засобів, які повинні бути у медичних аптечках першої медичної допомоги для пасажирських легкових з кількістю пасажирів до 9 осіб та вантажних транспортних засобів (автомобільна аптечка — 1), затверджений наказом МОЗ України від 07.07.98 р. № 187.

Аптечка № 2 — Перелік лікарських засобів, які повинні бути у медичних аптечках першої медичної допомоги для пасажирських транспортних засобів з кількістю пасажирів понад 9 осіб (автомобільна аптечка — 2), затверджений наказом МОЗ України від 07.07.98 р. № 187.

Правила утилізації — Правила утилізації та знищення лікарських засобів, затверджені наказом МОЗ України від 24.04.15 р. № 242.

НПА — нормативно-правовий акт.

ТЗ — транспортний засіб.

ПК — податковий кредит.

ПН — податкова накладна.

МНМА — малоцінні необоротні матеріальні активи.

ОЗ — основний засіб.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі