Теми статей
Обрати теми

Податкова соціальна пільга

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
Пільги в оподаткуванні доходів громадян були, є та, упевнені, будуть. Найпопулярніша на сьогоднішній день — податкова соціальна пільга (ПСП), яка надає можливість працівникам заощадити на ПДФО. Однак застосовувати її можна, лише дотримуючись певних правил, інакше буде недоутримано ПДФО. Про те, що потрібно знати бухгалтеру, ви довідаєтеся з нашої Теми тижня.

 

Вісімка головних правил

Податкова соціальна пільга (далі — ПСП) — це сума, на яку може бути зменшено загальний місячний оподатковуваний дохід платника податку, отриманий від одного роботодавця у вигляді заробітної плати. Пропонуємо вісімку правил, які повинен знати кожен бухгалтер з обліку зарплати, перш ніж застосовувати ПСП.

Правило перше: зменшити на ПСП можна тільки зарплату

Це основоположне правило! На пільгу можна зменшити тільки зарплатний дохід. При цьому згідно з  п.п. 14.1.48 ПКУ:

заробітна плата — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму

Зауважимо, що структуру зарплати визначають, використовуючи норми Інструкції № 5 (навіть податківці так діють у консультаціях з БЗ). Водночас для ПСП-цілей до зарплати прирівнюють й окремі виплати, які згідно з Інструкцією № 5 не потрапляють до фонду оплати праці. Наприклад, лікарняні за рахунок роботодавця і за рахунок соцстраху ( абзац третій п.п. 169.4.1 ПКУ).

Крім того, прирівнюються до заробітної плати дивіденди, нараховані платнику податків за акціями або іншими корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою, ніж сума виплат, розрахована на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану платником податку ( п.п. 170.5.3 ПКУ).

У свою чергу, ПСП не застосовують до:

• доходів працівника, інших, ніж заробітна плата. З цієї причини при визначенні права працівника на ПСП не враховують, зокрема, суму вихідної допомоги. Зрозуміло, не застосовують пільгу до винагороди за ЦПД, незарплатних дивідендів, роялті тощо;

• зарплати працівника, якщо протягом звітного податкового місяця її отримано одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;

• підприємницького доходу, а також доходу від іншої незалежної професійної діяльності. Але! Якщо у вас є працівник, який одночасно є підприємцем, то до його зарплати ПСП застосовуєте на загальних підставах, якщо дотримуються інші необхідні умови.

Правило друге: пільгу застосовують до зарплати за місяць

Застосовується ПСП до суми заробітної плати за місяць. Зарплату за першу половину місяця при обкладенні ПДФО не зменшують на ПСП. Річ у тім, що так званий аванс ми виплачуємо без нарахування в бухобліку, і він є тільки частиною загального місячного доходу працівника у вигляді заробітної плати. Такої самої позиції дотримуються і податківці (консультація в підкатегорії 103.08.04 ЗІР ДФСУ).

До речі, для працівників, в яких зарплата, що нарахована за місяць, дорівнює розміру пільги (або навіть є меншою), а отже, наприкінці місяця сума ПДФО дорівнює нулю, винятків немає. При виплаті авансу ПДФО з їх зарплати слід перерахувати в розмірі, визначеному без застосування пільги. А ось при нарахуванні зарплати в кінці місяця ви розрахуєте суму податку за кожним працівником з урахуванням ПСП (за наявності права на неї). Відповідно, при виплаті зарплати за другу половину місяця до бюджету перерахуєте різницю між загальною сумою ПДФО, утриманого з місячної зарплати працівників, і сумою ПДФО, сплаченого в аванс. Таким чином, ПДФО, сплачений в аванс за працівників, які мають право на ПСП, буде врахований при визначенні загальної суми ПДФО, що підлягає сплаті за підсумками місяця.

Правило третє: зарплата не повинна перевищувати граничного розміру

У 2015 році граничний розмір доходу, що дає право на застосування ПСП, у загальному випадку становить 1710 грн. ( п.п. 169.4.1 ПКУ). Виняток передбачено для платників податків, які мають право на ПСП «на дітей» (деталі застосування «дитячої» пільги уточнимо на с. 45). У цьому випадку для одного з батьків граничний розмір зарплати визначають кратно кількості дітей. Для другого з батьків, хто має право на ПСП «на дітей» за зазначеними підставами, граничний розмір визначається в загальному порядку.

Будьте уважні, застосовуючи пільгу до зарплати працівників, які звільняються! Якщо їм належна компенсація за невикористані дні відпустки, то в місяці нарахування такої компенсації межа може бути перевищена, і тоді пільгу застосовувати не можна.

Правило четверте: визначаючи граничний розмір, розкидаємо «перехідні» виплати

Для цілей визначення граничного розміру зарплати, що дає право на ПСП, «перехідні» виплати (відпускні та лікарняні) відносять до місяців, за які їх нараховано ( абзац третій п.п. 169.4.1 ПКУ). Далі розподілені виплати відпускних і лікарняних за кожен місяць (у сукупності із зарплатою за такі місяці, якщо її нараховано) порівнюють з граничним розміром.

Межу перевищено? У такому місяці працівник автоматично втрачає пільгу. Якщо в наступному місяці зарплата знову буде в допустимому діапазоні — право на пільгу поновлюється.

Корисно знати, що розподіляти виплати можна одразу при їх нарахуванні (адже роботодавцю надано право проводити добровільний перерахунок у будь-який час і за будь-який період) або при проведенні річного перерахунку.

Правило п’яте: ПСП не підсумовуються

Перелік категорій платників податків, які мають право на ПСП, наведено в  пп. 169.1.1 — 169.1.4 ПКУ (до них повернемося на с. 42). А тут зазначимо, що залежно від категорії, до якої належить платник податків, він може претендувати на пільгу у звичайному, підвищеному або максимальному розмірі. «Розмірну сітку» ПСП представлено в таблиці нижче. Зауважимо, що у 2015 році розмір звичайної ПСП повинен був скласти 100 % прожиткового мінімуму, установленого для працездатної особи станом на 1 січня цього року, тобто 1218 грн. ( абз. 8 п. 1 розд. XIX ПКУ). Але дію такого пункту «заморозили» до 1 січня 2016 року.

Розміри ПСП у 2015 році

Вид ПСП (норма ПКУ)

Максимальний розмір доходу

для застосування ПСП

Розмір ПСП у 2015 році

Звичайна ПСП ( п.п. 169.1.1 ПКУ)

1710 грн.

609 грн.

Звичайна ПСП «на дітей»

( п.п. 169.1.2 ПКУ)

Для одного з батьків — 1710 грн. х кількість дітей;

для другого — 1710 грн.

609 грн. х кількість дітей

віком до 18 років

Підвищена ПСП «на дітей»

( пп. «а» і «б» п.п. 169.1.3 ПКУ)

913,50 грн. х кількість дітей

віком до 18 років

Підвищена ПСП

( пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3 ПКУ)

1710 грн.

913,50 грн.

Максимальна ПСП

( п.п. «а» — «ґ» п.п. 169.1.4 ПКУ)

1710 грн.

1218 грн.

 

А ось, власне, і правило: якщо платник податків має право на застосування ПСП за двома і більше підставами, то до його заробітної плати застосовується одна ПСП за підставою, що передбачає її найбільший розмір. Виняток установлено п.п. 169.3.1 ПКУ тільки для осіб, які утримують двох і більше дітей віком до 18 років, у тому числі дитину-інваліда (дітей-інвалідів) ( п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ). У цьому випадку ПСП підсумовуються: на дитину-інваліда (дітей-інвалідів) надається підвищена ПСП, на дитину, яка не є інвалідом (дітей, які не є інвалідами), — звичайна ПСП.

До речі, батькам, які мають право на звичайну пільгу «на дітей», додаткова пільга «на себе» не надається.

Правило шосте: пільгу застосовують тільки за одним місцем роботи

ПСП застосовується тільки за одним місцем нарахування (виплати) зарплати ( п.п. 169.2.1 ПКУ). Це особливо важливо пам’ятати тим, у кого є місце роботи за сумісництвом. Свої нюанси є в застосуванні ПСП при прийнятті та звільненні протягом одного місяця.

Місце застосування ПСП платник податків обирає самостійно. Для цього він подає заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП. Окремі категорії працівників разом із заявою надають роботодавцю підтвердні документи. Цьому питанню ми присвятили окремий розділ (див. с. 42).

Зауважте, що відповідальність за застосування ПСП за декількома місцями роботи несе сам працівник. При цьому «подвійна гра» загрожує для нього доплатою ПДФО і штрафом у розмірі такої недоплати. І хоча роботодавець не зобов’язаний відстежувати місця застосування ПСП, рекомендуємо все ж попереджати працівників про можливі наслідки (особливо сумісників!).

Правило сьоме: «старт» — із заяви, «фініш» — за ситуацією

ПСП застосовується роботодавцем починаючи з дня отримання від працівника заяви про застосування ПСП і підтвердних документів (у разі необхідності їх надання). При цьому заява може бути датована будь-яким днем місяця — пільгу застосовуємо до всієї нарахованої зарплати за місяць (а не за відпрацьовані дні після подання заяви).

А ось строки закінчення надання пільги різні. Так, у загальному випадку ПСП не застосовують до зарплати за місяць, в якому:

• працівник подав заяву про відмову від застосування ПСП;

• сума нарахованої працівнику заробітної плати перевищила граничний розмір;

• порушено порядок застосування ПСП.

Майте на увазі, що пільгу надають за місяць, в якому працівник помер, оголошується судом померлим, визнається судом безвісно відсутнім, втрачає статус резидента, був звільнений з місця роботи ( п.п. 169.3.4 ПКУ).

Особливі строки дії ПСП установлено для платників податків, які мають право на ПСП «на дітей» (подробиці на с. 45).

Особам, зазначеним у  пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3 ПКУ, ПСП не надається з місяця, наступного за місяцем, в якому вони втрачають спецстатус.

Про зміну статусу, що дає право на застосування до заробітної плати ПСП «на дітей», а також ПСП у підвищеному та максимальному розмірах з інших підстав, працівник зобов’язаний повідомити роботодавця за місцем застосування ПСП.

Правило восьме: ПСП відображають у формі № 1ДФ

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ ознаку ПСП проставляйте у графі 8 відповідно до довідника ознак пільг, наведеного в додатку до Порядку № 4. Якщо фізособа у звітному кварталі не мала права на ПСП, у графі 8 проставляєте прочерк.

До зарплати працівника в різних місяцях звітного кварталу застосовувалися ПСП за різними підставами? У такому разі в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ кількість рядків, заповнених на цього працівника (з однією ознакою доходу), має відповідати кількості ознак пільг, що є в нього. А ось у ситуації, коли пільгу застосували за різними підставами, але їй присвоєно одну й ту саму ознаку, заповнюєте тільки один рядок у формі № 1ДФ. Так само діють, якщо в одному або двох місяцях кварталу працівник не мав права на отримання ПСП.

 

Види ПСП та хто має на них право

У загальному випадку ПСП застосовують до зарплати працівників, яка не перевищує у 2015 році 1710 грн. Виходить, що перша (і, мабуть, наймасовіша) категорія фізосіб, які можуть розраховувати на ПСП, — це працівники з невеликою зарплатою. Окремі категорії працівників мають право претендувати на ПСП у підвищеному та максимальному розмірах.

Як ми вже згадували, місце застосування ПСП платник податків обирає сам шляхом подання заяви про самостійне обрання місця застосування ПСП (далі — заява про застосування ПСП). Таку заяву складають у довільній формі. Як орієнтир податківці пропонують узяти форму заяви, затверджену скасованим наказом ДПАУ від 30.09.03 р. № 461 (і адаптувати її під норми ПКУ).

Якщо працівник претендує на отримання ПСП «на дітей» або на ПСП у підвищеному чи максимальному розмірі, то разом із заявою про застосування пільги він має надати роботодавцю підтвердні документи, перелік і порядок подання яких установлено Порядком № 1227. Для зручності наведемо такий перелік у таблиці.

Претенденти на ПСП і необхідні документи

№ з/п

Категорія платників податку

Розмір ПСП

Документи, необхідні для надання ПСП

1

Будь-який платник податків, який одержує дохід у вигляді заробітної плати в межах установленого граничного розміру ( п.п. 169.1.1 ПКУ)

609 грн.

Заява про застосування ПСП

2

Платник податку, який утримує двох або більше дітей віком до 18 років ( п.п. 169.1.2 ПКУ)*

609 грн. х кількість дітей віком до 18 років

1) заява про застосування ПСП;

2) копія свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей), або документа, що підтверджує встановлення батьківства, або документів, що підтверджують вік дитини (дітей), затверджених відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податків постійно проживала до прибуття до України;

3) копія рішення органу опіки та піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звернеться опікун чи піклувальник)

* Згідно з  п.п. 169.3.1 ПКУ ця ПСП застосовується одночасно з ПСП, передбаченою п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ, якщо особа утримує в тому числі дитину-інваліда (дітей-інвалідів) (див. п. 4 цієї таблиці). Тобто на кожну дитину віком до 18 років, яка не є інвалідом, надається звичайна пільга, на кожну дитину-інваліда — підвищена ПСП.

3

Одинока мати (батько), вдова (вдівець), опікун, піклувальник*, які мають дитину (дітей) віком до 18 років

( п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ)

913,50 грн. х кількість дітей віком до 18 років

1) заява про застосування ПСП;

2) копія свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей), або документа із зазначенням відомостей про батька дитини у Книзі реєстрації актів цивільного стану, або документів, що підтверджують вік дитини (дітей), затверджених відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податку постійно проживала до прибуття в Україну;

3) копія рішення органу опіки та піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звернеться опікун чи піклувальник);

4) копія свідоцтва про шлюб і свідоцтва про смерть (якщо із заявою звернеться вдова чи вдівець);

5) копія паспорта**

* Під одинокою матір’ю (батьком), опікуном, піклувальником розуміються особи, які на момент застосування ПСП, маючи дитину до 18 років, не перебувають у шлюбі, зареєстрованому відповідно до закону. Згідно з роз’ясненнями фахівця ДФСУ у випадку розлучення батьків одиноким вважатиметься той із них, з ким після розлучення проживає дитина (діти). Підтвердити факт проживання можна довідкою з ЖЕКу.

** Зверніть увагу: у паспорті може бути відсутньою відмітка про розірвання шлюбу, оскільки згідно з чинними правилами реєстрації актів цивільного стану таку відмітку ставити не обов’язково (ч. 8 ст. 15 Закону № 2398). У такому разі як документ, що підтверджує розірвання шлюбу, працівник повинен надати копію рішення суду про розірвання шлюбу.

4

Особа, яка утримує дитину-інваліда віком до 18 років

( п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ)

913,50 грн. х кількість дітей віком до 18 років

1) заява про застосування ПСП;

2) копія свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей), або документа, що підтверджує встановлення батьківства, або документів, що підтверджують вік дитини (дітей), затверджених відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податку постійно проживала до прибуття в Україну;

3) копія рішення органу опіки та піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звернеться опікун чи піклувальник);

4) копія пенсійного посвідчення дитини* або посвідчення одержувача державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, яке містить запис про інвалідність дитини, чи копія медичного висновку про дитину-інваліда віком до 18 років, виданого закладами та установами МОЗ

* Періодичність надання відповідає встановленим МОЗ строкам перегляду таких документів.

5

Особа, віднесена до 1 або 2 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, включаючи осіб, нагороджених грамотами Президії Верховної Ради УРСР у зв’язку з їх участю в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

( п.п. «в» п.п. 169.1.3 ПКУ)

913,50 грн.

1) заява про застосування ПСП;

2) копія посвідчення (дубліката посвідчення) установленого зразка:

• громадянина (громадянки), який (яка) постраждав (постраждала) внаслідок Чорнобильської катастрофи, категорії 1 серії А з відбитком штампу «Перереєстровано» і записом про дату перереєстрації, а також вкладишем установленого зразка;

• учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС категорії 2 серії А з відбитком штампу «Перереєстровано» і записом про дату перереєстрації;

• громадянина (громадянки), евакуйованого (евакуйованої) в 1986 році із зони відчуження, категорії 2 серії Б;

• громадянина (громадянки), який (яка) постійно проживав (проживала) в зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до ухвалення рішення Урядом України про відселення (розпорядження Ради Міністрів УРСР від 28.06.89 р. № 224), категорії 2 серії Б;

3) копія Грамоти Президії Верховної Ради УРСР за участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (для осіб, нагороджених такою грамотою)

6

Особа, яке є учнем, студентом, аспірантом, ординатором, ад’юнктом ( п.п. «г» п.п. 169.1.3 ПКУ)*

913,50 грн.

1) заява про застосування ПСП;

2) довідка з навчального закладу про те, що така особа дійсно навчається в цьому навчальному закладі та не отримує стипендію з бюджету

* Підкреслюємо: ПСП не застосовується до зарплати, яку платник податків отримує протягом звітного податкового місяця одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів,що виплачуються з бюджету ( п.п. 169.2.3 ПКУ).

7

Інваліди I або II групи, у тому числі з дитинства, крім інвалідів, пільга яким зазначена в п. 11 цієї таблиці

( п.п. «ґ» п.п. 169.1.3 ПКУ)

913,50 грн.

1) заява про застосування ПСП;

2) копія пенсійного посвідчення* або посвідчення одержувача державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, яке містить запис про інвалідність, чи довідки до акта огляду МСЕК

* Періодичність надання відповідає встановленим МОЗ строкам перегляду таких документів.

8

Особа, якій присуджено довічну стипендію як громадянину, що піддався переслідуванням за правозахисну діяльність, уключаючи журналістів

( п.п. «д» п.п. 169.1.3 ПКУ)

913,50 грн.

1) заява про застосування ПСП;

2) копія акта Президента України про призначення зазначеної стипендії

9

УБД* на території інших країн в період після Другої світової війни, на якого поширюється дія Закону № 3551, крім осіб, зазначених у п. 11 цієї таблиці ( п.п. «е» п.п. 169.1.3 ПКУ)

1) заява про застосування ПСП;

2) копія посвідчення УБД, виданого відповідними органами, або документи, що підтверджують участь у бойових діях у період після Другої світової війни

* «Солдати підприємства», яким присвоєно статус УБД, права на підвищену пільгу не мають.

10

Платник податків, який є Героєм України, Героєм Радянського Союзу, Героєм Соціалістичної Праці або повним кавалером ордена Слави або ордена Трудової Слави, особою, нагородженою чотирма і більше медалями «За відвагу»

( п.п. «а» п.п. 169.1.4 ПКУ)

1218 грн.

1) заява про застосування ПСП;

2) копія орденської книжки Героя України, Героя Радянського Союзу або Героя Соціалістичної Праці чи орденських книжок кавалерів орденів Слави або Трудової Слави трьох ступенів, або довідки чи інші документи, що підтверджують надання звання Героя України, Героя Радянського Союзу, Героя Соціалістичної Праці, нагородження орденами Слави або Трудової Слави трьох ступенів і чотирма медалями «За відвагу»

11

Платник податків, який є УБД під час Другої світової війни або особою, яка в той час працювала в тилу, та інвалідом I і II груп з числа УБД на території інших країн у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону № 3551

( п.п. «б» п.п. 169.1.4 ПКУ)

1218 грн.

1) заява про застосування ПСП;

2) копія посвідчення УБД, виданого відповідними органами, або документи, що підтверджують участь у бойових діях під час (у період після) Другої світової війни;

3) копія пенсійного посвідчення* або довідки медико-соціальної експертизи;

4) документи, що підтверджують факт роботи в тилу під час Другої світової війни

* Періодичність надання відповідає встановленим МОЗ строкам перегляду таких документів.

12

Колишній в’язень концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання під час Другої світової війни

( п.п. «в» п.п. 169.1.4 ПКУ)

1218 грн.

1) заява про застосування ПСП;

2) копія посвідчення жертви нацистських переслідувань

13

Особа, визнана репресованою чи реабілітованою ( п.п. «в» п.п. 169.1.4 ПКУ)

1) заява про застосування ПСП;

2) довідки, видані компетентними органами, або документи, які містять необхідні відомості про факт визнання особи репресованою чи реабілітованою

14

Особа, яка було насильно вивезена з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, що перебували у стані війни з колишнім СРСР або окупованих фашистською Німеччиною та її союзниками

( п.п. «г» п.п. 169.1.4 ПКУ)

1218 грн.

1) заява про застосування ПСП;

2) копія посвідчення жертви нацистських переслідувань, або довідки, видані компетентними органами, або документи, що містять необхідні відомості про факт насильницького вивезення з території колишнього СРСР під час Другої світової війни на територію держав, які перебували у стані війни з колишнім СРСР чи були окуповані фашистською Німеччиною та її союзниками

15

Особа, яка перебувала на блокадній території колишнього Ленінграда (Санкт-Петербург, Російська Федерація) у період з 8 вересня 1941 року по 27 січня 1944 року ( п.п. «ґ» п.п. 169.1.4 ПКУ)

1) заява про застосування ПСП;

2) документи, що містять необхідні відомості про факт перебування на блокадній території колишнього Ленінграда (Санкт-Петербург, Російська Федерація) у період з 8 вересня 1941 року по 27 січня 1944 року

 

ПСП «на дітей»

Право на «дитячу» пільгу

Працюючі батьки, які мають дітей віком до 18 років, можуть претендувати на застосування до їх зарплати ПСП. Таке право надає їм п. 169.1 ПКУ.

Право на застосування «дитячих» ПСП до зарплати мають:

• особи, які утримують двох і більше дітей віком до 18 років ( п.п. 169.1.2 ПКУ). Розмір ПСП 609,00 грн. на кожну дитину віком до 18 років;

одинокі мати (батько), вдова (вдівець) чи опікун, піклувальник, які мають дитину (дітей) до 18 років ( п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ).

Важливо! Одинокими ці особи вважатимуться, якщо на момент застосування такої пільги, вони не перебувають у шлюбі, зареєстрованому відповідно до закону.

Це прямо прописано в п.п. 1 п. 5 Порядку № 1227.

Розмір ПСП для таких одиноких осіб з дітьми — 913,50 грн. на кожну дитину віком до 18 років;

• особи, які утримують дитину-інваліда віком до 18 років ( п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ). Розмір ПСП — 913,50 грн. на кожну дитину-інваліда віком до 18 років.

Окремо зупинимося на ситуації, коли особа утримує двох або більше дітей, у тому числі дитину-інваліда (дітей-інвалідів). У такому разі на кожну дитину віком до 18 років, яка не є інвалідом, надайте ПСП у розмірі 609,00 грн. ( п.п. 169.1.2 ПКУ), на кожну дитину-інваліда — ПСП у розмірі 913,50 грн. ( п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ).

Працівники можуть скористатися правом на ПСП «на дітей» за умови, що їх заробітна плата за місяць не перевищить граничного розміру зарплати. Причому цей граничний розмір визначають для кожного з батьків дитини по-різному. Для одного з батьків він розраховуватиметься кратно кількості дітей (у 2015 році — 1710 грн. х кількість дітей віком до 18 років), для другого — у загальному порядку (у 2015 році — 1710 грн.).

Урахуйте: батьки дитини вирішують самостійно, хто з них скористається правом на збільшення граничного розміру доходу кратно кількості дітей.

Приклад. Працівниця виховує двох дітей віком до 18 років (з батьком дітей вона розлучена). На яку пільгу вона матиме право?

Працівниця має право на ПСП за двома підставами:

1) як мати двох дітей віком до 18 років. Розмір ПСП — 100 % звичайної ПСП з розрахунку на кожну дитину, тобто 1218,00 грн. ( п.п. 169.1.2 ПКУ);

2) як одинока мати. Розмір ПСП — 150 % звичайної ПСП з розрахунку на кожну дитину віком до 18 років, тобто 1827,00 грн. ( п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ).

Підпунктом 169.3.1 ПКУ встановлено, що якщо платник податків має право на застосування ПСП за двома і більше підставами, зазначеними в  п. 169.1 ПКУ, застосовується одна ПСП за підставою, що передбачає її найбільший розмір. Ураховуючи наведене, працівниця матиме право на ПСП у розмірі, установленому п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ, якщо надасть роботодавцю заяву на ПСП з документами на підтвердження такого права і якщо її заробітна плата за звітний місяць не перевищить граничного розміру доходу, що дає право на ПСП. Якщо батько дітей не користується правом на збільшення доходу кратно кількості дітей, то граничний розмір доходу для цієї працівниці дорівнюватиме 3420,00 грн. (1710,00 грн. х 2 дітей).

Як бачите, надаючи «дитячу» пільгу, необхідно враховувати безліч нюансів. Зробити це вам допоможе наша стаття.

Ось право є, а ось його немає

Право на ПСП «на дітей» виникає у працівника з дня подання заяви про застосування ПСП та підтвердних документів, перелік яких наведено на с. 42.

Зауважте: той із двох батьків (опікунів, піклувальників), який скористався правом на збільшення граничного розміру доходу кратно кількості дітей, повинен зазначити в заяві про застосування ПСП, що чоловік (дружина) при отриманні ПСП за місцем своєї роботи не користується таким правом. Жодних окремих заяв або довідок з місця роботи чоловіка (дружини) на підтвердження того, що вони не користуються правом на збільшення розміру доходу кратно кількості дітей, надавати не потрібно.

З виникненням права на «дитячу» пільгу розібралися. Тепер давайте поговоримо про те, коли таке право втрачається.

Працівнику, який має право на застосування ПСП «на дітей», пільгу надайте до кінця року, в якому дитина досягає 18 років, а в разі смерті до досягнення зазначеного віку — до кінця року, на який припадає смерть дитини*.

* За умови, що зарплата працівника не перевищить граничного розміру доходу.

Чи може платник податків втратити право на таку пільгу достроково (тобто раніше зазначеного строку)? Так. Він втрачає право на отримання ПСП «на дітей» з податкового місяця, на який припадає одна з таких подій:

• його позбавляють батьківських прав;

• він відмовляється від дитини чи передає її на державне утримання, у тому числі до закладу для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, незалежно від того, береться плата за таке утримання чи ні;

• дитина стає курсантом на умовах її повного утримання.

Зазначимо, що ані в ПКУ, ані в Порядку № 1227 не зазначено, з якого моменту втрачається право на застосування ПСП «на дітей» в разі, якщо особи, які мають право на ПСП «на дітей» на підставі п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ, а саме одинока мати (батько), опікун, піклувальник, вдова (вдівець), втрачають свій статус. Вважаємо, що в такому разі ПСП «на дітей» за зазначеною підставою не повинна застосовуватися з місяця, в якому ці платники податків втрачають відповідний статус (тобто коли зазначені особи одружуються).

Нюанси надання ПСП «на дітей»

Одинока мати або одинокий батько (опікун, піклувальник), які мають дитину (дітей) віком до 18 років. Порядок № 1227 відносить до одиноких матір (батька) або опікуна, піклувальника, які маючи дитину (дітей) віком до 18 років, не перебувають у шлюбі, зареєстрованому відповідно до закону.

Таким чином, під категорію «одинока мати» потрапляють:

• жінка, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини чи запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері;

• розлучена жінка, з якою залишилися проживати діти після розлучення і яка на момент застосування пільги не перебуває в офіційно зареєстрованому шлюбі.

Щодо поняття «одинокий батько» зазначимо таке. З урахуванням положень ч. 2 ст. 143 СКУ можна зробити висновок, що одиноким слід вважати чоловіка, який не перебуває у шлюбі і батьківство якого визначене у свідоцтві про народження дитини або визнане за рішенням суду, за умови, що він проживає спільно з дитиною окремо від матері дитини.

Підтвердити факт проживання разом з дитиною можна довідкою з ЖЕКу, яку слід подати разом з іншими документами на ПСП.

Особи, які мають двох і більше дітей. Для отримання «дитячих» ПСП важливий факт утримання дитини. Питання утримання батьками дитини регулюються гл. 15 СКУ.

Для цілей ПСП під «утриманням дитини» слід розуміти, перш за все, її спільне проживання з одним із батьків.

Якщо батьки дітей перебувають у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом, то жодних проблем з «дитячими» пільгами в розмірі, установленому п.п. 169.1.2 ПКУ, не виникає. Але як бути, якщо вони розлучені? Ми вже з’ясували, що одинокими вони вважатимуться не завжди. Проте це не означає, що той із них, хто «випадає» з категорії «одинокий», не зможе скористатися правом на ПСП «на дітей». Зможе, якщо мати (батько):

1) має двох і більше дітей;

2) утримує їх.

Чим довести факт утримання? Підійдуть довідка органу опіки, рішення суду чи нотаріально засвідчений договір між колишніми чоловіком та дружиною щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим із них, хто проживає окремо від дитини, рішення суду про аліменти.

Висновки

  • У 2015 році працівник має право на ПСП, якщо сума нарахованої йому зарплати за місяць не перевищує 1710 грн. (у загальному випадку). ПСП надають за заявою працівника.

  • ПСП застосовують до зарплати за місяць (до авансу пільгу застосовувати не можна).

  • Пільгу застосовують за заявою працівника лише за одним місцем роботи.

  • Якщо хоча б в одному з місяців звітного кварталу до зарплати працівника застосовувалася ПСП, то відповідну ознаку пільги проставляють у графі 8 Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

  • Працівники, які мають право на ПСП «на дітей», а також зі спецстатусом, крім заяви, подають підтвердні документи.

Документи та скорочення Теми тижня

СКУ — Сімейний кодекс України від 10.01.02 р. № 2947-III.

Закон № 2398 — Закон України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.10 р. № 2398-VI.

Закон № 3551 — Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII.

Порядок № 1227 — Порядок подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затверджений постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1227.

Порядок № 4 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.15 р. № 4.

Інструкція № 5 — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

ПСП — податкова соціальна пільга.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі