Теми статей
Обрати теми

Платник плати за землю — кожен ФОП, який торгує в кіоску чи палатці

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 22.04.15 р. № 1842/99-99-17-04-02-18

У листі, що коментується, податківці наголосили, що всі фізичні особи — підприємці (ФОП), які мають тимчасову споруду (кіоск, палатку, тощо), є платниками плати за землю. Аргументують вони це тим, що для торгівлі із стаціонарних пунктів некапітальної забудови (кіосків, ларів, ларьків, палаток тощо) ФОП, як і будь-який інший суб’єкт господарювання, має виконати декілька дій:

1) отримати паспорт прив’язки. Як це зробити — читайте у «БТ», 2015, № 23, с. 11;

2) узаконити (якщо вона вам не належить) право використання земельної ділянки, на якій буде знаходитися тимчасова споруда. Тобто потрібно укласти договір оренди твердого покриття (асфальту, тротуарної плитки тощо) та/або договір оренди земельної ділянки, на якій ви плануєте розмістити таку тимчасову споруду.

При цьому без виконання другої дії (оформлення права користування земділянкою) паспорт прив’язки буде недійсним. Справа в тому, що у паспорті прив’язки має бути вказано схему розміщення тимчасової споруди. А ці дані потрібно брати із документів на землекористування (свідоцтво про право власності або користування чи договір оренди земділянки). Інакше паспорт прив’язки буде оформлено на підставі недостовірних відомостей. А це є підставою для анулювання паспорта прив’язки і неможливості використання тимчасової споруди.

Ми можемо лише дещо доповнити для єдиноподатників. Якщо право власності на земельну ділянку оформлене на фізичну особу (ФОП) чи юрособу — платника єдиного податку і земельна ділянка використовується нею для провадження господарської діяльності, то такий платник єдиного податку звільняється від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності із земельного податку ( п.п. 291.5.3 ПКУ). Однак це звільнення не поширюється на орендну плату за землю.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі