Теми статей
Обрати теми

Оновлення системи електронного адміністрування ПДВ, або Що прийняли законодавці, коли стемніло

Сергій ДЕЦЮРА, податковий експерт, s.detsyura@id.factor.ua
Сталося те, чого всі так чекали. Верховна Рада нарешті пішла на постуки платникам ПДВ і прийняла поправки до ПКУ, які повинні послабити напругу в роботі системи електронного адміністрування ПДВ (СЕА). Ці зміни ще не набули чинності, але вони цікавлять багатьох наших читачів. Тож коротко поговоримо про них далі.

«Обнуління» РЛ

Найважливішим нововведенням, яке запроваджує законопроект № 2173а, стало «обнуління» РЛ, який утворився у підприємств на 01.07.15 р. Тільки не панікуйте! Від’ємне значення ПДВ нікуди не зникне. РЛ просто буде дещо переформатований.

На 01.07.15 р. для всіх платників ПДВ РЛ дорівнюватиме нулю («0») і автоматично буде збільшений контролерами:

1) на суму «overdraft», тобто на суму середньомісячного розміру сум податку, які за останні 12 звітних (податкових) місяців (травень 2014 року — квітень 2015 року) / 4 квартали (II квартал 2014 року — I квартал 2015 року) були задекларовані платником до сплати в бюджет та погашені;

2) на суму залишку коштів на електронному рахунку платника на початок операційного дня 01.07.15 р. за вирахуванням ПДВ, який мав бути сплачений за травень 2015 року;

3) на суму помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ станом на 01.07.15 р.;

4) на суму ВЗ, що зараховується до складу ПК наступного звітного періоду (ряд. 24 декларації з ПДВ за червень), та суму непогашеного від’ємного значення попередніх звітних (податкових) періодів на кінець поточного звітного (податкового) періоду (суми вказані у додатку Д2). Таке збільшення має відбутися автоматично без проведення будь-яких перевірок і подання заяв (як це було зі «старим» ВЗ, що виникло на 01.02.15 р.) для місячних платників ПДВ до 31.07.15 р., а для квартальних — до 20.08.15 р.

Очевидно, що таким чином ініціатори змін вирішили виправити помилки, які закралися в СЕА протягом роботи у тестовому режимі.

Реєстрація ПН

Декілька приємних нововведень законодавці передбачили з приводу строків реєстрації ПН. Зокрема, вони пропонують для ПН, дата складення яких припадає на період з 1 липня по 31 серпня 2015 року, змінити граничні строки реєстрації ПН в ЄРПН за таким принципом:

- ПН, складені з 1 по 15 день (включно) місяця, — до 31-го числа (включно) місяця, в якому вони були складені;

- ПН, складені з 16 по останній день (включно) місяця, — до 15-го числа (включно) місяця, наступного за місяцем, в якому вони були складені.

Таким чином, виходить, що для окремих ПН строк реєстрації буде продовжено до 30 днів залежно від дати складання ПН. Водночас якщо ви не зареєструєте ПН у ці специфічні строки, то до вас будуть застосовані штрафні санкції у загальному порядку.

ПКУ приведено у відповідність до порядків

У ст. 1201 ПКУ буде чітко прописано, що штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію застосовуватимуться:

1) тільки у випадку несвоєчасної реєстрації ПН, що підлягають наданню покупцям, та РК до таких ПН;

2) штрафні санкції застосовують тільки до платників, які зобов’язані реєструвати ПН/РК у ЄРПН.

На жаль, законодавці забули урегулювати ситуацію з тим, хто буде покараний за несвоєчасну реєстрацію «зменшуючого» РК (його реєструє покупець), якщо постачальник надасть такий РК покупцю пізніше граничної дати реєстрації. На сьогодні, як і після цих змін, оштрафувати мають покупця, хоча винним у такому порушенні є продавець.

Крім того, планується доповнити ст. 1201 ПКУ третім підпунктом, відповідно до якого порядок застосування цих штрафних санкцій має бути затверджений ДФСУ. Оскільки на сьогодні такого порядку немає, то фактично і застосовувати ці штрафи контролери до появи такого порядку не зможуть.

Законодавці попіклувалися і про те, щоб у ПКУ були ті ж самі положення, що й у п. 16 Порядку № 569 щодо визначення особи, яка має зареєструвати РК до збільшення чи зменшення.

Інші нововведення

Обов’язкові реквізити ПН. Зменшать кількість обов’язкових реквізитів ПН. Так, мають зникнути такі реквізити:

- місцезнаходження продавця;

- вид цивільно-правового договору.

Негосподарські ПН. Нагадаємо: з 01.07.15 р. незалежно від призначення товарів/послуг, що придбаваються платником, суми ПДВ, сплачені за такими товарами/послугами, відразу включатимуться до ПК (навіть якщо такі товари свідомо планують використовувати в негосподарській діяльності). Та скористатися таким ПК не можна. Річ у тім, що п. 198.5 ПКУ вимагає компенсувати такі суми нарахованими ПЗ. ПН на кожне використання товарів / послуг / необоротних активів у негосподарській діяльності чи звільнених операціях потрібно не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому відбулася така операція, і зареєструвати їх в ЄРПН («БТ», 2015, № 25, с. 12). Така вимога, як свідчить практика, вимагає складання значної кількості однотипних ПН і збільшення непотрібної роботи.

Тому, щоб спростити роботу бухгалтерам, у законопроекті № 2173а передбачено складання однієї зведеної ПН у кінці місяця на всі товари/послуги, призначені для використання у негосподарських та звільнених операціях.

Зведені ПН. Законопроектом № 2173а планується дозволити складати одну зведену ПН на місяць (не пізніше останнього дня місяця), а не як було раніше — декілька протягом місяця (щодекади, тижня, тощо) на постачання товарів/послуг, які мають безперервний або ритмічний характер. При цьому якщо покупцем є платник ПДВ, то ПН складаєте на кожного платника ПДВ, якщо ж неплатник ПДВ — одну ПН на всі операції постачання таким покупцям.

Щоб не було від’ємних декларацій? Законодавці вирішили дати право платникам ПДВ самостійно вирішувати, в який період включати складені і зареєстровані у ЄРПН отримані ПН. Так, у законопроекті № 2173а передбачено, що платник ПДВ має право включити отриману ПН, зареєстровану у ЄРПН, до ПК протягом 365 календарних днів з дати її складення. Тобто тепер платники ПДВ мають змогу на законних підставах не подавати від’ємні декларації, які так не бажають бачити контролери.

У зв’язку з цим законодавець збільшив до 365 днів період віднесення до ПК ПН, що зареєстровані із запізненням.

Окремий ПДВ-рахунок аграріям! Сільгосппідприємствам, які обрали спецрежим з ПДВ, відкриють окремий рахунок для спецрежимних коштів. Цей рахунок функціонуватиме нарівні зі звичайним ПДВ-рахунком (зараховані на нього кошти будуть збільшувати РЛ). Іншими словами, аграрії матимуть два ПДВ-рахунки в СЕА.

Зроблено такі маніпуляції, напевно, з тією метою, щоб кошти аграріїв не залежувалися на сільгосп-ПДВ-рахунку, а були якнайшвидше переказані на спецрахунок і використовувалися останніми на свої цілі. На це, зокрема, вказує те, що з цього рахунка кошти будуть перераховувати на спецрахунок протягом операційного дня після їх надходження.

Висновок

  • У цьому матеріалі ми лише коротко звернули увагу на найбільш актуальні нововведення, за які 16.07.15 р. проголосувала ВРУ. Тому з упевненістю стверджувати, що всі перелічені вище нововведення запрацюють, не можна (деякі зміни в законопроект № 2173а вносилися при голосуванні). Тому залишається лише трошки зачекати, і невдовзі все таємне стане явним.

Документи і скорочення статті

Законопроект № 2173а проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість від 30.06.15 р. № 2173а.

Порядок № 957 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 22.09.14 р. № 957.

Порядок № 569 — Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569.

ПЗ — податкові зобов’язання.

ПК — податковий кредит.

ПН — податкова накладна.

ВЗ — від’ємне значення.

РЛ реєстраційний ліміт.

СЕА — система електронного адміністрування ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі