Теми статей
Обрати теми

Дані про бенефіціарів: строк подання продовжили

Верховна Рада України, Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Закон України від 21.05.15 р. № 475-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи»

На опублікування Закону, що коментується, чекали затамувавши подих. І він таки з’явився, причому дуже вчасно.

Закон набув чинності 26.05.15 р. — якраз у день, коли закінчився відведений раніше строк подання інформації про бенефіціарів для підприємств, які зареєстровані до набуття чинності Законом України від 14.10.14 р. № 1701 (до 25.11.14 р.). Закон продовжив строк подання даних про бенефіціарів ще на 4 місяці (прописали 10 місяців замість 6-ти). Тобто тепер граничний строк — 25.09.15 р.

Зверніть увагу! Якщо немає кінцевого бенефіціарного власника юрособи, у тому числі бенефіціара його засновника-юрособи, то потрібно подати відомості про відсутність бенефіціара. Тобто просто промовчати (не подати інформацію) у такому разі не можна.

Друга очікувана поправка: відомості про бенефіціарів не подають юрособи, засновниками (учасниками) яких є виключно фізособи, і ці засновники-фізособи збігаються з бенефіціарами. Тоді автоматично впишуть засновників (учасників) до бенефіціарів. Також ці дані не подають юрособи, до реєстраційної картки яких інформація про бенефіціарів не включається згідно з ч. 1 ст. 24 Закону № 755*. До речі, серед щасливців релігійні організації, державні та комунальні підприємства (останні само собою не звітують за прямою нормою з ч. 1 ст. 641 ГКУ).

* Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців» від 15.04.03 р. № 755-IV.

А ось для громадських об’єднань прописали, що вони зобов’язані не тільки зберігати інформацію про своїх бенефіціарів, але ще регулярно її оновлювати та подавати держреєстратору у випадках, передбачених законом.

Також хочуть карати за подання даних із запізненням.

Деталі читайте на с. 15 номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі