Теми статей
Обрати теми

Доходи нерезидентів за борговими держзобов’язаннями — звільнено від оподаткування

Верховна Рада України, Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Закон України від 22.05.15 р. № 482-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів, отриманих нерезидентами за борговими зобов’язаннями»

З 01.01.15 р. Законом України від 28.12.14 р. № 71-VIII («БТ», 2015, № 1-2, с. 16) було змінено правила обкладення податком на прибуток та податком на доходи фізичних осіб доходів іноземних інвесторів (юридичних та фізичних осіб), отриманих від операцій з державними та місцевими ЦП, та доходів, які виникають за гарантованими державою або відповідною місцевою радою запозиченнями.

Річ у тім, що з початку цього року такі доходи нерезидентів стали оподатковуватися у загальному порядку, тобто за ставкою в розмірі 15 % від суми доходу, та ще й сплачуються до бюджету за рахунок нерезидентів під час виплати їм доходів (п. 141.4 ПКУ). Раніше такі доходи виплачені на користь нерезидентів безумовно звільнялися від оподаткування (старий п. 160.4 ПКУ).

Такі зміни відразу викликали шквал критики і призвели до зменшення можливості покривати дефіцит державного та місцевих бюджетів за рахунок зовнішніх державних запозичень та залучення суб’єктами господарювання кредитів (позик) під державні (місцеві) гарантії.

Тому щоб виправити ці негативні наслідки, Законом, що коментується, було відновлено правила оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді процентів або доходу (дисконту) на державні ЦП, або облігації місцевих позик, або боргові ЦП, виконання зобов’язань за якими забезпечено державними або місцевими гарантіями, що діяли до початку 2015 року (новий п.п. 141.4.10 та оновлений п.п. 165.1.2 ПКУ).

Закон, що коментується, набув чинності з 27.05.15 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі