Теми статей
Обрати теми

Як звільнити працівника на відстані

Хмелевська Оксана, податковий експерт
На сьогодні для ФОП актуальними є ситуації, коли втрачається зв’язок з найманими працівниками. Одні просто повідомляють про небажання продовжувати роботу, інші зникають «по-англійськи». Як правильно звільнити «утікачів», читайте у цій статті.

Як розірвати трудовий договір

Нагадаємо базові правила розірвання трудового договору ФОП з працівниками. Якщо трудовий договір укладений після 01.01.15 р., то знімати з реєстрації в ЦЗ такі договори не треба. Вам достатньо вказати у трудовому договорі (п. 17 типової форми, затвердженої наказом Мінпраці від 08.06.01 р. № 260) підстави для звільнення за КЗпП, поставити дату, свій підпис і підпис працівника. Тим працівникам, які були оформлені за основним місцем, треба внести запис про звільнення у трудову книжку. Правда, до цього дня незрозуміло, чи завірять його працівники ЦЗ, як того вимагає п2.21-1 Інструкції № 58 («БТ», 2015, № 7, с. 47).

Якщо договір укладений до 01.01.15 р., то його додатково знімають з реєстрації у будь-якому ЦЗ, при цьому ніяких запитань із заповненням трудової книжки не виникне.

Вказані правила підходять для звичайних випадків, коли працівник звільняється за місцем роботи у ФОП.

Працівник «приголомшив» наміром звільнитися

Тепер поговоримо про ситуації, коли працівник відпросився у відпустку, але, перебуваючи в ній, повідомив, що на роботу більше не вийде. Більш того, приїжджати і знімати з реєстрації трудовий договір не може або не хоче. Як вчинити у цьому випадку роботодавцю?

Формально, якщо працівник не хоче приїжджати до ФОП, останній може відправитися в населений пункт недбалого працівника і там розірвати трудовий договір (за потреби зняти його з реєстрації). Але як бути, якщо це неможливо? Тоді доведеться зробити це на відстані, пояснимо як.

Найпростіший варіант — отримати від працівника поштою заяву з проханням звільнити його за власним бажанням (ст. 38 КЗпП) в останній день відпустки. Якщо це не вдасться, то повідомте його (за адресою прописки або місцезнаходження) в листі з повідомленням про те, що він повинен приїхати розірвати трудовий договір, отримати розрахунок і відвідати ЦЗ:

«Прошу Іваненка І. І. пояснити, чи має він намір продовжити працювати у ФОП Сахно В. В. з 10.06.2015 р. Якщо ні, то прошу надати заяву про звільнення за власним бажанням або за угодою сторін, свій екземпляр трудового договору, трудову книжку і відвідати ЦЗ для зняття трудового договору з реєстрації, а також отримати остаточний розрахунок у день звільнення».

Зауважимо: телефонної розмови вам недостатньо — її переказ не стане доказом для ЦЗ або суду. Можливо, працівник надішле вам заяву про звільнення за власним бажанням або за угодою сторін, а також свій екземпляр трудового договору з підписом і трудову книжку. На наш погляд, цей варіант допустимий для договорів, що укладалися у 2015 році. Також за наявності заяви ви зможете спробувати зняти з реєстрації в ЦЗ без працівника договір, укладений до 01.01.15 р. Якщо ж працівник не прибуде у зазначений строк і не надішле заяву, то далі треба вчинити в один із двох способів.

Перший — скласти в довільній формі акт про встановлення факту відсутності працівника на робочому місці. Це дасть можливість звільнити найманого працівника згідно з п. 4 ст. 40 КЗпП за прогули.

Крім того, відсутність працівника повинна знайти своє відображення в табелі обліку робочого часу. Він може використовуватися як доказ, якщо спір про звільнення працівника розглядатиметься в судовому порядку або якщо працівник поскаржиться на дії роботодавця до інспекції з праці. Також спробуйте знайти підтвердження того, що працівник був живий-здоровий і ніякі форс-мажорні обставини не заважали йому з’явитися на роботі.

Далі необхідно написати таке письмове повідомлення цьому працівнику:

«У зв’язку з невиходом на роботу з такого-то числа вважаю Іваненка І. І. звільненим за прогул. Прошу з’явитися (за такою-то адресою) для оформлення остаточного розрахунку, розірвання трудового договору, внесення запису у трудову книжку і відвідування ЦЗ».

Це повідомлення необхідно надіслати поштою з повідомленням про вручення. На нашу думку, після того як ФОП отримає повідомлення про вручення (чи лист повернеться назад), він відразу може розірвати договір.

Другий спосіб — менш категоричний. ФОП необхідно скласти і відправити поштою з повідомленням про вручення лист такого змісту:

«Повідомляю Іваненку І. І. про намір розірвати трудовий договір за угодою сторін з такого-то числа. У тому випадку, якщо Ви не надасте заяву про звільнення або не станете до роботи, то будете звільнені за прогул. Нагадую про необхідність відвідування ЦЗ для зняття трудового договору з реєстрації такого-то числа (для договорів, укладених до 01.01.15 р.) і внесення запису у трудову книжку, а також про необхідність отримати остаточний розрахунок у день звільнення».

Якщо ФОП отримав поштове повідомлення про те, що працівник отримав лист, це означає, що він оповіщений про необхідність приїхати або як мінімум надіслати заяву. Тільки після цього роботодавець (його уповноважена особа) може звертатися до ЦЗ для зняття трудового договору з реєстрації без працівника, про що ми розповімо далі.

Зауважимо: якщо працівник зникне без попередження і ви не можете з ним зв’язатися і з’ясувати причину, то його доведеться звільнити за прогули, як описувалося вище. Але якщо працівник все-таки з’явиться і надасть лікарняний, то вам доведеться його відновити на роботі.

Виплати «проблемному» працівнику

На фактичну дату звільнення ФОП зобов’язаний зробити остаточний розрахунок і виплатити усі суми, що належать такому працівнику: залишок заробітної плати, компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки і додаткової відпустки на дітей. Це стосується і працівників-«утікачів». ФОП нараховує усі виплати, розраховує з їх суми ЄСВ, ПДФО і ВЗ (фіксує це документально). Працівник повинен за ними з’явитися особисто, але за його заявою ви можете перерахувати їх на банківську картку тощо. Інакше ви тримаєте ці суми у себе, а обов’язкові платежі перераховуєте у строки, установлені для нарахованої, але не виплаченої зарплати.

Знімаємо з реєстрації трудовий договір без працівника

Якщо працівник припинив виходити на роботу без поважної причини (зник) або просто не бажає являтися в ЦЗ для залагоджування реєстраційних формальностей, то ФОП може самостійно зняти з реєстрації трудовий договір без його присутності в ЦЗ. Він повинен заздалегідь спробувати знайти працівника, сповістити його про намір розірвати договір рекомендованим листом з повідомленням про вручення і запросити відвідати для цього ЦЗ. Як це зробити, ми розповіли вище.

Якщо відповіді про згоду немає, це означатиме, що він не бажає з’явитися в ЦЗ для зняття договору з реєстрації. На наш погляд, роботодавець може йти в ЦЗ і знімати з реєстрації договір буквально відразу ж після того, як отримає поштове повідомлення.

Для зняття трудового договору з реєстрації надаються:

а) екземпляр трудового договору;

б) заява про зняття трудового договору з реєстрації із вказівкою дати звільнення працівника і підстав розірвання договору;

в) копії документів, що підтверджують:

• надсилання працівникові повідомлення про намір розірвати з ним трудовий договір (запрошення відвідати ЦЗ) або той факт, що вручити поштове відправлення неможливо;

• проведення передбаченого законодавством розрахунку з працівником, або копія платіжної відомості із вказівкою суми заробітної плати, що депонується.

ЦЗ повинен повідомити працівника про зняття з реєстрації трудового договору. Крім того, за зверненням працівника, який не був присутнім при цьому, посадовець ЦЗ упродовж трьох робочих днів із дня такого звернення робить відповідну відмітку у виданому йому екземплярі трудового договору і засвідчує у трудовій книжці запис про звільнення з роботи.

На закінчення наведемо схематично порядок дій ФОП при розірванні трудового договору на відстані.

img 1

Висновки

  • Розірвати трудовий договір на відстані можна, або отримавши від працівника заяву, або склавши акт про прогул.

  • Треба письмово повідомити, що працівник повинен з’явитися для того, щоб розірвати трудовий договір.

  • Важливо усе правильно оформити і мати документальне підтвердження відсутності працівника на робочому місці.

Документи і скорочення статті

Інструкція № 58 — Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена спільним наказом Мін’юсту, Мінпраці і Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

ЦЗ — центр зайнятості.

ВЗ — військовий збір.

ФОП — фізична особа — підприємець.

ЄСВ — єдиний внесок на соціальне страхування.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі